Czy nie za późno się budzicie?

Temat przeniesiony do archwium.
Włoski konstytucjonalista przeciwny ratyfikacji Traktatu Lizbońskiego
Traktat Lizboński jest niezgodny z włoską konstytucją - uważa profesor Giuseppe Guarino, konstytucjonalista i były deputowany demokracji chrześcijańskiej. Guarino jest autorem książki "Czy ratyfikować Lizbonę?", której ukazanie zbiegło się z dyskusją wokół rządowego projektu ustawy ratyfikacyjnej Traktatu.

Największe zastrzeżenia profesora Guarino budzi fakt, że po wejściu w życie Traktatu Lizbońskiego "prawdziwym organem zarządzania nie będzie Parlament, lecz Komisja Europejska", instytucja, która - zdaniem konstytucjonalisty - "nie jest demokratyczna" i stanowi coś na kształt rządu pozaparlamentarnego. Co więcej - jak przypomina autor książki - od 1 listopada 2014 roku liczba członków Komisji odpowiadać będzie dwóm trzecim liczby państw członkowskich.

Włoski konstytucjonalista obawia się, że "przez jedną kadencję lub więcej żaden Włoch nie zasiądzie w Komisji" i uważa to za "problem suwerenności narodowej". Jego zdaniem "nie do pomyślenia jest, aby decyzje normatywne i wykonawcze w ważnych dziedzinach powierzane były osobom spoza włoskiego elektoratu". Niepokojąca jest również - zdaniem Giuseppe Guarino - możliwość, że wśród dziewięciu krajów wykluczonych z Komisji mógłby znaleźć się jeden z czterech najbardziej zaludnionych: Niemcy, Francja, Wielka Brytania i Włochy.
"Traktat Lizboński jest niezgodny z włoską konstytucją - uważa profesor Giuseppe Guarino, konstytucjonalista i były deputowany demokracji chrześcijańskiej." Giertych made in italy :)
Nam na Wosie przedstawiono zupełnie inaczej ten problem :) Traktat lizboński ma według mnie więcej plusów niż minusów. :) ale to moja opinia
"Giertych made in italy :)"
Może się odniesiesz mądralo do tego, czym on to motywuje, czy też jesteś zwykłym euromatołkiem, takim, jakich całe stada tutaj. Przeczytałeś przynajmniej to, co tam jest napisane?
euromatołek - to nie jest zbyt grzeczne, wręcz wulgarne. Przeczytałem, i to dwa razy. :)
i nie mogę zgodzić się z tym panem w ani jednym słowie.
Ale zamiast się odnieść do tego, co tam jest napisanie, reagujesz właśnie, jak euromatołki, banda głąbów, nie potrafiących przetrawić w swoich mózgach czegoś więcej, niż Vivę, MTV, czy "Pudelka". Poglądy euromatołków, są wolne od jakiegokolwiek wysiłku umysłowego, euromatołki wyglądają jak masowy produkt lewackich "merdiów".....wystarczy euromatołkowi powiedzieć, że jest cool i z głupim rechotem przełknie każdy idiotyzm.
Oooo, to niezły jesteś, włoski konstytucjonalista.:)))

>>>>>i nie mogę zgodzić się z tym panem w ani jednym słowie
aha masz naprawdę bardzo ciekawe poglądy
jeżeli zwolennik Unii europejskiej to osoba pusta i oglądająca tylko Pudelka, Vivę, czy MTV to muszę cię rozczarować. Nie wykonuję żadnej z powyżej wymienionych czynności. Ponadto dzięki Unii moi rodzice mają lepszą pracę, ja uczyłem się w nowocześniejszej szkole, brałem udział w licznych wymianach międzynarodowych. I uwaga, znaczna większość wykształconych ludzi w Polsce popiera Unię i sam Traktat lizboński.
>>>Nam na Wosie przedstawiono zupełnie inaczej ten problem
ps. polityka to mój konik :)
Jasne, jasne.:)
Nie napisałem właśnie maturę :)
Gratuluję.:)
Pozatym Unia interesuje wielu młodych ludzi ponieważ to w niej widzą swoją przyszłość.
dziękuję :)
Wiesz, ja mówię o konkretnych wadach Unii a nie o Unii, jako takiej.
Pisałem o tym już dzisiaj tutaj.

http://www.wloski.ang.pl/Lega_Nord_chce_referendum_30707.html

Przeczytaj sobie coś o NAFTA i spróbuj dostrzec różnice.
Pozatym pierwsza zasada która przekreśla naszego konstytucjonalistę

żaden traktat nie neguje KONSTYTUCJI, jeżeli czemuś sprzeciwia się konstytucja danego państwa co jest zawarte w Traktacie, obowiązuje prosta zasada KONSTYTUCJA JEST WAŻNIEJSZA!! pozatym nie wierzę że mogłoby dojść do takiej sytuacji jaką opisuje Giuseppe Guarino.
Ciezko wymagac cos wiecej od mlodzika ktory na pytanie o konkretne wady czy zalety odpowiada:
bo tak nam mowili w szkole
bo rodzice maja lepsza prace

ale zeby tak bardziej umotywowac na czym polegaja te zalety, to juz nie? Na tym sie konczy twoje zainteresowanie Unia?
Nie! Interesuję się nią odkąd pamiętam. Dlaczego mówicie młodzi ludzie to, młodzi ludzie tamto. Że jesteśmy w ogóle do kitu i nic na ten temat nie wiemy. To błąd!!
Czasami mamy świeższe umysły od tych którzy już mają doktoraty. (słowa mojego syrektora na koniec roku)
A tak nawiasem mówiąc: to największe umysły epoki pokładają nadzieję w młodych, jak myślicie dlaczego?
ta sama zasada dotyczy Karty Podstawowych Praw
Zauważ nagonkę Pis`u będą śluby gejów w Polsce, będą adoptować dzieci ...
A w konstytucji jest jasno napisane Mama (kobieta), Tata (mężczyzna) i jak mamy te śluby gejów, bo ja ich jakoś nie widzę.
Umbryjko, gratuluję spojrzenia na młodzierz!!! Jesteśmy puści i nic nie warci!!!
Wspaniały tekst w dzień dziecka. Nobel przyznano!!
Mała poprawka młodzież :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

CafeItalia