Liceo ...

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś z forumowiczów uczęszcza bądź uczęszczał do liceum we Włoszech ???
hmmm ja nie uczeszczam, ale moja corka tak. Masz jakies pytania?
nie zbyt wysoki poziom języków obcych - innych rzeczy nie znam, większ swoboda dla dzieci niż w Polsce, mniej dyscypliny
z ta dyscyplina to akurat tutaj jest odwrotnie, tzn. jest wieksza niz w PL, przynajmniej tu gdzie my mieszkamy. Jak pisze corce zwolnienie z lekcji to jeszcze musze zadzwonic do szkoly i potwierdzic. Jak tylko sie nie zjawi w szkole to dzwonia zaraz, a jak z lekcji ktos zniknie to policje zawiadamiaja. W gimnazjum bylo jeszcze bardziej ostro. Na przerwie nie mozna na inne pietro w szkole isc nawet, byly linie namalowane na podlodze, ktorych przekroczyc nie wolno bylo. Telefonu komorkowego asolutnie w szkole nie mogl nikt miec, bo afera zaraz byla, a o wyjsciu poza budynek szkolny bez pisemnej zgody rodzica w dzienniczku to nie ma mowy, bo tez dzwonia zaraz do rodzica i jak nie wie nic to na policje. Nawet w czasie lunchu ze stolowki nikt nie mogl wyjsc przed czasem. W liceum juz jest ciut luzniej, ale zawsze wieksze restrykcje niz w polskiej szkole.
jesli chodzi o jezyki to nie wiem jak jest w innych liceach, ale moja corka chodzi do liceo linguistico i ma jezyki na wysokim poziomie i ogolnie sie uczy duuuuuuuzo wiecej niz w scuola media. Tam miala luz z nauka, bo jeszcze jej starczalo wiadomosci co wyniosla z polskiej szkoly. Teraz w liceum daja jednak w kosc i nie cackaja sie tak jak w medie
Więc chciałabym wiedzieć wszystko ... heh ... właśnie skończyłam 1 liceum w POlsce i zastanawiamy się z rodzicami czy nie wyjechać do Włoch, bardzo bym chciała , tylko się strasznie boje że sobie nie poradzę, uczę się włoskiego dopiero 8 miesięcy, idzie mi nieźle, ale sami rozumiecie ... czy wogóle możliwe jest że przestawie się tak szybko i uda mi się tam zdać maturę ... ???
według mnie tak
z językiem nie będziesz mieć problemu
bo założę się że będziesz na jakiś kurs tam uczęszczać
a kontakt z żywym językiem (przez cały czas) daje duże pole do popisu :)

Ja bym sobie poradził, przynajmniej tak mi się wydaje :)
Pozdrawiam

Do odważnych świat należy :)
PS. JESTEŚ MŁODA I NA PEWNO SZYBKO ZAŁAPIESZ ITALIANO :)
spokojnie:) Moja corka przyjechala tu bez zadnego kursu wloskiego. Uczyla sie sama z plyty "wloski w pogulce" i znala podstawowe slowa po wlosku, wiec troche rozumiala co sie do niej mowilo. Poszla do ostatniej klasy scuole medie i po kilku tygodniach pisala juz normalnie klasowki i uczyla sie z wloskich podrecznikow.Potem zdala b.dobrze egzaminy na koniec szkoly. Po kilku miesiacach mowila plynnie po wlosku. Liceum we Wloszech trwa 5 lat, wiec masz duzo czasu do matury, a poza tym tu mature zdaja tylko z ostatniego roku. Poradzisz sobie. Nauczyciele beda zapewne na poczatku wyrozumiali,a wiedza z polskiej szkoly zablysniesz. Moja mloda jest jedna z najlepszych uczennic. Nie mogli sie nadziwic jaka oswiecona hehe.
:) Violamen gratuluję córki :)

zapewniam cię niunia2x , poradzisz sobie. Jak ja pojechałem do USA, w 5 klasie podstawówki, nie umiałem nic po angielsku (mimo że już uczyłem się go dość długo), a tam (jako dziecko), bardzo szybko załapałem i dziś mówię jak rodowity Amerykanin, i to samo będzie z twoim włoskim. Zapewniam cię.

POWODZENIA!!!! Saluti :)
Nie wiem jak jest z tym w Italii, ale jak mi coś nie szło zbyt dobrze z powodu języka to nauczyciele siedzieli ze mną (czasami długo). :) i tłumaczyli mi :).

Zawsze największe problemy miałem tam z biologią, nie wiem dlaczego, bo była prosta.

Baci :)
OJ dziękuje Wam kochani ... piszecie że liceum trwa tam 5 lat, czy to znaczy, że studia są krótsze, albo coś w tym rodzaju?? I czy licea są profilowane??? Przepraszam że tak zawracam głowę ...
Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie obywatelstwa, czy muszę mieć takowe chcąc uczęszczać do scuola media ???
kochani ??? ... :)
Liceum trwa dluzej, a scuola media krocej niz u nas, bo 3 lata. http://www.lubien.kujawy.pl/strona/publikacje/syst.htm
Nie musisz miec obywatelstwa. Musisz miec natomiast pozwolenie na pobyt w Italii. Jezeli jestes nieletnia, a chcesz przyjechac z jednym z rodzicow to musisz miec notarialna zgode drugiego rodzica /oczywiscie przetlumaczona przysiegle na j. wloski i potwierdzona w sadzie wojewodzkim, jesli mnie pamiec nie myli/, musisz w ambasadzie wloskiej otrzymac tzw. "dichiarazione di valore", co pozwala kontynuowac nauke w It.
http://www.sciaga.pl/tekst/35815-36-edukacja_we_wloszech
http://www.esciagi.info/system-oswiatowy-we-wloszech,75

licea sa profilowana np liceo scientifico, linguistico, artistico. classico itp. Nie sa to jednak profilowane klasy w liceum, jak u nas w ogolniaku, ale kazde liceum ma jakis profil. Poszukaj w necie jeszcze informacji, ja pare linkow znalazlam, ale jest ich wiecej
i na tym forum juz byl poruszany temat liceum:

http://www.wloski.ang.pl/LICEUM_W_CUDNEJ_ITALII_17688.html
http://ue.sarr.com.pl/edukacja/edue_wlochy.html
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Kultura i obyczaje