przyprawa

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktos moze mi powidziec jak nazywa sie przyprawa, ktora Wlosi dodaja do zapiekanych ziemniakow? Nie wiem jak ona sie nazywa, podobna jest do 'igiełek', zielona(tak moge to opisac), a i jeszcze moze ktos wie jak nazywa sie przyprawa dodawana do ryzu przygotowanego na cieplo - po kolorze ryzu domyslam sie ze była żółtego koloru, troche słona i chyba zagęściła cały ryż. To tyle, Moze wtajemniczeni pomogą:)
do ziemniakow to chyba bedzie rozmaryn (nie jestem pewna), ale nie wiem co z tym ryzem...
Rzeczywiście rozmaryn a do ryzu aby był żółty dodaje się szafran
do ziemniakow-rozmaryn(rosmarino)
do ryzu szafran(zafferano)-taki zolty pylek :)
A mozecie mi podac przepis na takie danie z ryzu?
risotto allo zafferano

Ingredienti:

* 400 gr. di riso
* 70 gr. di burro
* 1 pezzetto di cipolla
* 1/2 bicchiere di vino bianco secco
* 1 litro e mezzo di brodo
* 1 bustina di zafferano
* parmigiano

Preparazione:
Far rosolare a fuoco lento in una pentola 30 grammi di burro e la cipolla tritata. Aggiungere il vino e quando sarà evaporato a metà aggiungere il riso.

Lasciarlo insaporire per qualche minuto, poi unire lo zafferano e il brodo bollente un po' alla volta, mescolando di tanto in tanto. Lasciar cuocere a fuoco vivo e, quando il riso diventa al dente, aggiungere il burro rimanente e del parmigiano grattugiato.

Lasciar riposare qualche minuto prima di servire.
Per 4 persone.cottura 25minuti.
Dziękuję za odzew:)
Udanego obiadku! :)
Rosmarino;
moja mama dodaje tez liscie laurowe.
25 minut to za duzo. Zwykle wystarczy 18.
do ziemniakow 'te igielki' to na 100% rozmaryn. wiem ze w IT jak i w PL (tutaj czesciej) mozna spotkac w sklepach gotowe przyprawy do zapiekanych ziemniakow. tez goraco polecam. moi znajomi bardzo je zachwalaja.
Kupiłam dzisiaj rozmaryn, ale ten suszony z torebki to nie to samo co swiezy, taki jak jadlam we Wloszech;(
No ale jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma:)
caterina ja mam rozmaryn w ogrodku:)
daj mi adres to ci wysle, ale niczym dojdzie to sie ususzy(albo zaplesnieje)
posadz sobie, moja mama posadzila
http://www.foody.pl/strony/1/i/287.php dla ciekawych wszystko o szafranie, nie jadlam nic z jego dodatkiem ale pewnie dobre, i drogi chyba jako przyprawa... az zachcialo mi sie jesc...jak popatrzylam na ten ryż:)
szafran jest bardzo drogi,ale bardzo zdrowy! :)
Aga-sole,Dla rozmarynu najlepiej wiosna go szczepic,choc i teraz jak urwac galazki i do wody,to pusci korzonki! :)
fragolina piszac posta mialam na mysli, ze jej wysle rozmaryn gotowy do jedzenia;))))
ale wyszlo tak jakby mial byc do szczepionki... wiem, ze sie szczepi na wiosne(mniej wiecej) ale ktos mi mowil, ze mozna tez na zime wsadzic w ziemie szczepionki, ktore potem na wiosne sie przyjma...zaczna zycie
jejku, juz wiem czemu mi ciagle cos usycha! bo nie mam zielonego pojecia co i kiedy sie sadzi!!!!
a o szafranie czytalam ostatnio i bylam w szoku...bo nie mialam zielonego pojecia wczesniej, ignoranza piena:)
Ja mam"zielone pluca",to przyjmuje sie.A rozmaryn,to jak zdobede to go mle,do pojemniczka i do mrozarki!!Zawsze swiezutki pod reka! ;))Pozdrawiam cie cieplutko!!
rozmaryn to nie tylko wlosi
a erba cipollina??? :)
szczypiorek ?
erba to trawa, cipolla to cebula, wiec pewnie to szczypiorek:)
Nawet na pewno.
jest tez erba gatta,hi, hi
ale na pewno nie jest przyprawa
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Nauka języka