:D
1)madelisious - dziękuję za obiektywną obronę kultury
2)janek123, mam wrażenie że widzisz tylko to co chcesz widzieć. uczepiłeś się tego że jest niewidomy i gadasz w kólko o jednym nie dajac żadnych argumentów przemawiajacych za tym, że jest to kiepski artysta. stwierdzenie, ze jest ślepy i brzydki i nic w Nim nie ma niezwykłego mnie nie przekonuje. już wcześniej było powiedziane - jest niewidomy, fakt. ale co to ma do śpiewania to ja nie wiem... moim zdaniem jest bardzo przystojny, a jak był młodszy, to był jeszcze ładniejszy, ale to też nic do śpiewania nie ma. a te pseudointeligentne docinki do mnie możesz sobie darować, bo w ogóle mnie to nie rusza. to forum włoskie, On jest Włochem, artystą, moim zdaniem bardzo dobrym, temat mogłam założyć. i tak na koniec, to że ktoś jest niewidomy jeszcze nie oznacza, ze jest upośledzony.
3)Sette di Nove - Pavarottiego bardzo lubię, cenię i szanuję. bardzo, bardzo dobry głos. ale jego artykulacja, kolorystyka i współbrzmienie są dosć monotematyczne. co nie znaczy że złe. wręcz przeciwnie. z technicznego punktu widzenia pewnie Pavarotti jest lepszy niż Bocelli, ale to jeszcze w mojej opinii nie oznacza, ze jest lepszym artystą. "Tylko w muzyce odnajduję coś absolutnie pięknego, nieopisywalnego, niewyrażalnego werbalnie, co porusza najdelikatniejsze i najczulsze struny duszy człowieka."
"Muzyka zaczyna się tam, gdzie słowo jest bezsilne – nie potrafi oddać wyrazu; muzyka jest tworzona dla niewyrażalnego."
i w tym aspekcje, który akurat dla mnie, jest o niebo ważniejszy, Bocelli wyprzedza Pavarottiego w przedbiegach. i jeśli mogę kierować się swoją subiektywną opinią, a sądzę, że mogę to najlepszą artystką na tym świecie jest Gianna Nannini, jeszcze przed mistrzem Bocellim.
4)mulino... pojechałam... jaaa... proszę, podziel sie ze mną swoimi doskonałymi doznaniami słuchowymi i powiedz, co jest złego w Bocellim, chętnie się nawrócę. Sette di Nove, Twojej opinii też chętnie wysłucham, tylko błagam, darujcie sobie to, że jest niewidomy i dlatego źle śpiewa.
5)navetta, dziękuję :)