samochód z polską rejestracją w Itali

Temat przeniesiony do archwium.
Mam samochód zarejestrowany na firmę w Polsce,chciała bym aby był używany czasowo (kilka miesięcy) we Włoszech przez mojego pracownika (Włocha).Pani w tamtejszym urzędzie poinformowała mnie,że nie ma takiej możliwości i samochód ma być zarejestrowany we Włoszech bo inaczej będą problemy przy kontroli.Jak mam zarejestrować samochód tam,skoro poza wykonywaniem usługi dla włoskiej firmy nie mam tam nic??Pani wpadła na genialny pomysł przerejestrowania go na pracownika ,Włocha...świetnie,całkowicie nierealnie i bez sensu.Myślałam,że choć włoskie ubezpieczenie załatwi sprawę ale nie chcą mi go ubezpieczyć tam bo samochód "polski".Czy może macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi..aa prośba nie wklejajcie mi linków do stron z włoskimi przepisami bo gdybym znała na tyle włoski to sama bym dotarła do tych informacji.Dzięki!
powinnas zlozyc wniosek o carta di circolazione (na podst. art. 134 del codice stradale- kodeksu drogowego). Postaram sie znalezc procedure.
Ale przecież carta di circolazione, czyli dowód rejestracyjny, to ona musi mieć polski, skoro samochód zarejestrowany jest w Polsce. A 2 to raczej nie można mieć.
Orsa a gdzie o to pytałaś? I w ogóle po co to chcesz zgłosić? Ja po prostu bym przywiozła ten samochód i bym nim jeździła, przecież masz do tego prawo. A to, że twój pracownik będzie nim jeździł to co z tego, pożyczyłaś mu.
moja znajoma jezdzi na polskich numerach juz lata, jednakze ma tu zameldowanie, moze to cos zmienia, chociaz, w mysl tego artykulu, nie powinna.
ja tez mam samochod na polskich numerach,mam zameldowanie we włoszech,juz kilka razy policja mnie zatrzymała sprawdziła domumenty i nic,zadnego mandatu
Pytałam w biurze,który jest naszym odpowiednikiem wydziału komunikacji,pokazano mi dokumenty Włocha,zatrzymane przez włoską policję,który jeździł samochodem zarejestrowanym w Niemczech...Chciałam mieć klarowną sytuację na taki wypadek,co jeśli zatrzymają mi dowód rejestracyjny,czeka mnie wycieczka do Włoch? Chciałam zaopatrzyć pracownika w stosowny papier aby temu zapobiec.Mogę wystawić mu pismo,ze jest moim pracownikiem i ma prawo do korzystania z auta,ale czy to wystarczy?Myślałam nad tym,żeby jeździć i już a jak się coś stanie to...no właśnie co?Mój pracownik często jeździł wynajętym samochodem z Polski w różne rejony Europy i nigdy nie było problemu,choć kontrole się zdarzały,najczęściej w Niemczech,może są jakieś limity czasowe?Z drugiej strony kto mu udowodni ile dni przebywa w danym kraju? Ech,biuokracja.
twoj pracownik moze jezdzic autem na polskich blachach ale musi miec polskie prawko
Pierwsze słyszę, co ma kraj wydania prawa jazdy do kraju zarejestrowania samochodu??
ma bardzo duzo wspolnego bo samochod jest zarejestrowany na firme ktora ma siedzibe w Polsce wiec kierowca musi miec zalegalizowane prawko w Polsce i jako wyslannik polskiej firmy moze poruszac sie po calej Europie,ktos kto pracuje w Polsce musi miec zameldowanie w Polsce
Bardzo naciągana ta teoria.
Możesz to czymś poprzeć?
Rozumiem, że jak przyjeżdżam do pracy do Włoch i dostaję samochód służbowy na numerach włoskich to nie mogę absolutnie nim jeździć posiadając polskie prawo jazdy ... ?
:)
to chyba normalne jak pracujesz we Wloszech jako kierowca to musisz zmienic prawko na wloskie,moj kuzyn pracuje jako kierowca i pierwsze co musial zrobic to zmienic prawko
Nie wiem, czy jako kierowca zawodowy trzeba wymieniać. Wiem, że obywatele UE nie maja już obowiązku wymiany prawa jazdy po pewnym czasie od zameldowania (obywatele nie-UE mają obowiązek po roku od zameldowania).
Poza tym to, że mam do dyspozycji samochód służbowy nie oznacza zaraz, że pracuję jako kierowca.
Nadal teoria wydaje mi się naciągana.
skoro samochod ma prowadzic pracownik , ktory jest wlochem to dlaczego on nie poprosi kogos z rodziny o dokladne sprawdzenie w motorizzazione badz w aci jak wyglada sprawa . albo po prostu niech ktos z rodziny zadzwoni badz przejdzie sie na komisariat policji czy karabinierow. tam ktos im udzieli informacji.
a tak po za tym wedlug ,nie potrzeba nic przerejstrowywac ani przerabiac prawa jazdy z wloskiego na polskie czy na odwrot .
brat mojej mamy jezdzi tirem w holenderskiej firmie , mieszka w holandi zameldowanie ma w polsce co 2 miesiac jest w polsce i nie zmienial prawa jazdy a jezdzi nie tylko w holandii ale przemieszcza sie po calej europie. to z twojej teorii wynialoby ,ze za kazdym razem jak wyjezdza do innego panstwa to powinien zmieniac prawo jazdy badz przerejstrowywac samochod to bylby absurd.
twojemu pracownikowi wystarczy umowa o prace i dokumenty samochodu ubezpieczenie dowod rejestracyjny itp. i moze smigac twoim firmowym autem gdzie mu sie tylko podoba :)
Dziękuję wszystkim za pomoc.Pracownik sam się też dopytuje ale...ilu pytających tyle odpowiedzi.Mnie rok temu,gdy tam pracowałam z uporem maniaka pytano o moją wizę w comune.
hmm... nie wiem czy to mogłoby mieć zastosowanie we Włoszech, ale postaram się przedstawić rozwiązanie w podobnej sytuacji , tylko ,że Niemcy-Polska.

Z tego co mi wiadomo pracownicy- obywatele Polscy, powinni mieć upoważnienie od pracodawcy do korzystania z danego pojazdu, myślę,że to samo dotyczy obcokrajowca(Twojego pracownika), bo żeby dostać umowę o pracę w Polsce musi mieć na to pozwolenie( chyba od wojewody- jeśli dobrze pamiętam). Tak więc moim zdaniem takie upoważnienie powinno wystarczyć do poruszania się autem służbowym po Polsce i Europie. Myślę,że takie upoważnienie warto by przetłumaczyć na j.włoski.

Druga sytuacja jest taka,że firma wypożycza auta od prywatnej osoby( obywatela Niemiec) płacąc co miesiąc dzierżawę. Oczywiście w samochodach są do tego odpowiednie dokumenty i upoważnienia. W taki sposób prywatne auto pracuje w Polsce i korzysta z niego osoba prawna.
Może to coś pomoże...
Natomiast jeśli zleciłaś ten problem do wyjaśnienia swojemu prawnikowi- na pewno znajdziesz rozwiązanie.
Tak mi sie wydaje, ze trzeba tu brac pod uwage przepisy obowiazujace w tej materii zarowno w PL jak i we Wloszech. Zarowno wedlug polskich przepisow jak i wedlug wloskich, wyjazd za granice samochodem sluzbowym wymaga zgody wlasciciela auta.
We Wloszech dokument potwierdzajacy taka zgode mozna uzyskac w ACI, a w Polsce wlascicel firmy moze sporzadzic taki dokument sam, najlepiej po polsku i angielsku (albo nawet po wlosku, w twoim przypadku) podajac imie i nazwisko, numer dokumentu tozsamosci itp, itd. i wpisujac, ze upowaznia sie go do prowadzenia tego samochodu za granica. Dla jeszcze wiekszej pewnosci, mozna notarialnie poswiadczyc taki dokument i zrobic tlumaczenie przysiegle, ale poniewaz nie ma ujednoliconych przepisow europejskich to chodzi raczej o zabezpieczenie sie, zeby ewentulny sprawdzajacy mial jak najmniej powodow, zeby sie "przyczepic" :)
We Wloszech, zgodnie z przepisami kodeksu drogowego (art.132), mozna jezdzic samochodem zarejestrowanym za granica przez maksymalnie 12 miesiecy, ale nie moge znalezc konkretnych info to wyglada w przypadku samochodu zarejestrowanego na firme z zagraniczna siedziba.
Moim skromnym zdaniem, jesli przygotujesz upowaznienie i auto bedzie mialo wymagane ubezpieczenie, to nie powinno byc wiekszych problemow.
nie ma czegos takiego jak zmiana prawa jazdy na wloskie!!!
Temat przeniesiony do archwium.

»

Brak wkładu własnego