chleb na naturalnym zakwasie

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich uzytkownikow, moje pytanie jest troche dziwne, ale chcialabym wiedziec czy we Wloszech mozna dostac chleb na naturalnym zakwasie? (rowniez w Polsce jest to trudne, ale podstawa to wiedziec gdzie). Jaka firma ewentualnie go wytwarza? Pytam poniewaz nie jem produktow zawierajacych drozdze.
mnie tam prawie kazdy smakuje, jakby byl robiony na zakwasie, jeden bardziej drugi mniej, ale to juz pewnie tajemnica proporcji. Mysle, ze kazda piekarnia (przynajmniej na poludniu)chociaz jeden rodzaj robi w ten sposob.
Najlepszy i najzdrowszy chleb jest ten z Calabri, a w co drugiej piekarni znajdziesz chleb naturalny (con lievito di madre).Także w Reggio Emilia można znaleźć tego rodzaju chleb , z uwagi na to iż jest to miasto skupiające największa ilość migrantów z Calabri .Wiem co mowie ,świetnie się zorganizowali i pieką fantastyczny chleb , taki jak na Calabri :)
Nigdy nie spotkałem we Włoszech chleba na zakwasie.
Ten "zakwas" to pasta acida.
A ja tak :)
I był taki dobry, jak polski?;)
Dobry był faktycznie,ale czy jak polski? Tego nie wiem , nie miałam okazji skosztować polskiego na zakwasie :(
A polski jest dobry?
nawet lepszy.
polski jest dobry.
Ogolnie rzecz biorac to we Wloszech jest wszystko. Problem w tym, ze niekoniecznie tam gdzie mieszkamy.
Na zakwasie robi sie np. pane di Altamura i pane di Matera.
ja ostatnio chleb na zakwasie widzialam w "erboristeria". Oczywiscie nie byl to malusienki sklep z ziolami, ale taki maly supermarket, gdzie byly i kosmetyki i ziarna zboz i produkty zywnosciowe dla ludzi z roznymi alergiami.
A jesli masz troche czasu i checi to mozna tez od biedy samemu taki chleb sobie zrobic i zakwas rowniez. Wystarczy pogrzebac w internecie i wszystkie przepisy znajdziesz..pozdrawiam
Pane di Almatura ma 10dniowy termin waznosci, wiec mozna go chyba kupic i na polnocy. Ja wole jednak swiezy: najwyzej 3-dniowy.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Solo italiano

Zostaw uwagę