osoby niepełnosprawne

Temat przeniesiony do archwium.
Ze względu na to, że wyszukiwarka jeszcze nie działa zakładam ten temat.
Między innymi we Włoszech stopień niepełnosprawności danej osoby określa się w %.
Stąd moje pytanie - jak wobec tego odnosi się to do stopni niepełnosprawności określanych w Polsce? Jakie dokumenty należy przedstawić we Włoszech, żeby potwierdzić status osoby niepełnosprawnej nadany w Polsce?
noe wykluczam, ze DEE napewno zna odpowiedz :D Comunque, per avere risposte certe, senza perdere tempo, ti conviene rivolgerti ad un Patronato (CGIL, ACLI, etc!) della tua Città che potrà pure seguire, gratuitamente, la pratica, per un eventuale assegno mensile, o per aggravamento della invalidità.! tu masz podane kwoty: http://www.inca-cgil.be/i_tuoi_diritti_in_italia/invalidita
jak widac CALE TLUMY INWALIDOW SA WE WLOSZECH http://blog.oggi.it/news/2010/05/20/pensioni-di-invalidita-tutti-i-numeri/
il totale degli italiani che percepiscono una pensione di invalidità civile ammonta a 2,1 milioni, di questi quasi la metà si trova al Sud. Rispetto ad una media nazionale di 3,58 pensionati ogni 100 abitanti, al Nord le pensioni erogate sono 2,91, al Centro 3,73 e al Sud 4,39 ogni 100 abitanti. Ma la regione che ha il maggior numero di invalidi in rapporto alla popolazione residente e’ l’Umbria (5,48).
Tuttavia, quando si parla di importi, e’ il Nord che vanta le pensioni piu’ alte, in media di 5.930 euro (contro il dato nazionale di 5.840), mentre al Centro le pensioni medie sono pari a 5.890 euro e al Sud arrivano a 5.750 eu http://www.risparmiosoldi.it/politica-e-societa/pensioni/pensioni-di-invalidita-in-italia-squilibri-tra-nord-e-sud/
Podejrzewam, że stopień inwalidztwa przyznany w Polsce nie ma większego znaczenia we Włoszech i że aby uzyskać tu "invalidità civile" konieczne jest przeprowadzenie całej procedury. Przyznaję jednak, że nie mam w tej kwestii wielkiej wiedzy, więc radzę zgłosić się z tym pytaniem bezpośrednio do INPS.
nawet tlumaczenie polskich dokumentow ,orzeczen lekarskich na wloski by nie pomoglo tak mysle..cala procedure wg mnie ..na wstepie tak pomyslalam' na logike' trzeba od poczatku przeprowadzic..i tu byloby warto zwrocic uwage na sformulowanie: okresy skladkowe ..ile sie ich ma wItali..od tego zaczyna sie caly bal :D...podejrzewam ..zreszta prasa pisze ze ten nadmiar invalidow na Poludniu..to zalapowki te orzeczenia lekarskie..nie chce wskazywac sciezki do grochu..ale to daje do myslenia..dla forowiczki..o ile zechce cala procedure przeprowadzic od poczatku..heeehehehe..milego dnia dziewczyny
Chodzi mi dokładnie o to, że zamierzam z grupą kilku osób niepełnosprawnych jechać na kilka dni do Włoch, dokładnie do Rzymu. Jeden z domów dla niepełnosprawnych, w którym zamierzamy się zatrzymać może nas przyjąć, ale pewnym zastrzeżeniem z ich strony jest to, że: " l'accoglienza è riservata alle persone con disabilità almeno del 65%".
Może ktoś z Was ma jakiś pomysł jak to rozwiązać? A swoją drogą nie byłoby tylu problemów, gdyby przepisy dot. niepełnosprawnych zostały ujednolicone.

Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka