salatka jarzynowa :)

Temat przeniesiony do archwium.
Kochani swiateczny post.
nie mam pietruszki do takowej i mam sedano, ale nac.
i teraz dwa pytania: czy te sedano ugotowac?
a dwa- zamiast tej pietruszki dodajecie wiecej natki? jesli tak, to taka calkiem posiekana tritatutto czy nozem? :P :)
Z tesci watka, domyslilam sie ze sedano to pietruszka.
Wiec jesli to pietruszka, to raczej bym ugotowala.
Ja gotuje jarzyny, pozniej kroje w kostki. Dodaje jablko, ogorki kiszone, jajka i groszek.
Doprawiam wszystko majonezem kieleckim, koniecznie kieleckim.
Mysle ze groszek jest najwazniejsz, bo moj dziadek mawial ze :" Tak sie opije, ze az mi groszek z slatki jarzynowej, nosem wyjdzie"
Nie umie dobrze gotowac, wiec moze jakies pomysly macie?
sedano to seler.
'Sedano' naciowe raczej bym nie gotowala....
Ja nawet nie wiem co to "naciowe".
Zaczelam salatke, ale nie umialam skonczyc.
Kolezanka mi pomoze:))
Smacznych salatek zycze wszystkim.
sedano sie nie gotuje je sie crudo..surowe..np szklanka soku pomodorowego lodyga sedano mieszasz sok pogryzasz sedano..pijesz sok..warzywo plus warzywo to mala przekaska sycaca i dietetyczna.Warzywa gotowane maja nizsza wartosc niz surowe..ja czasem listki sedano dorzucam do rosolu/brodo minestra ..plus marchew..liscie sedano uzywasz do pieczenia ryb..mies..to tyle co wiem o listkach/foglie i gotowaniu..pozostalą czesc sedano tzn lodyge/costa je sie crudo
Temat przeniesiony do archwium.