vero????

Temat przeniesiony do archwium.
znalazlam pewna opinie o wlochach na jednej z stron internetowych biura podróży:

"Jacy są Włosi? Gdybyśmy opisać ich jednym zdaniem, można powiedzieć, iż są ludźmi lubiącymi korzystać w pełni z życia. Są impulsywni i spontaniczni, gościnni, ale i trochę zarozumiali, zwłaszcza mężczyźni.

Kobiety są gorzej traktowane, przede wszystkim na południu kraju. Obowiązują je tu pewne zakazy, np. ograniczenie kontaktów młodych dziewczyn z chłopakami. "

Ztym ostatnim zdaniem to tak poważnie????
niestety nie można zaprzeczyć że jest to informacja wyssana z palca...kobiety na polódniu są gorszą kategorią..przykro ale tak jest, niekiedy dochodzi nawet do rękoczynów oczywiście na kobiecie.
Ogólnie to normalnym zjawiskiem jest, że kobiety pelnia rolę raczej kury domowej, to mężczyzna decyduje...lepiej sytuacja wygląda na pólnocy..tam można zauważyć mniej więcej wyrównaną pozycję kobiety i mężczyzny, choć jeśli chodzi ogólnie o rówmouprawnienie kobiet to wlochy są daleko nawet za Polską :-( no cóz miejmy nadzieję że ta sytuacja się z czasem zmieni na korzyść plci pięknej. Dobrym przykladem jest Alessandra Mussolini, wnuczka Benito Mussoliniego- która dziala w kierunku umocnienia pozycji kobiety we Wloszech.
:-)
giulia masz racje :-( przykro ... a z tym biciem to też prawda, bylam nawet świadkiem takich poczynań. szkoda mi tych kobiet, ale na takie coś nie można pozwalać!!!!!!
a jeśli chodzi o te kontakty dziewczyn z chlopcami to kiedyś rzeczywiście tak bylo...np. jęsli para nie byla malżeństwem i mieszkala razem spotykalo sie to z dużą krytyką ;-))
Bicie kobiet we Włoszech?A ile jest kobiet w Polsce maltretowanych,katowanych przez "swoich"męzczyzn?Damskich bokserów mamy wszędzie.Ja byłam na Sycylii dość długo i nie spotkałam się z tym zjawiskiem,nie kazda kobieta jest kura domową,poznałam kobiety kierujące rodzinną formą,jeśli sa zapracowane -dtać je na sprzątaczki i służące...a młodzi zaręczają się dość wczesnie i żadne kontakty nie sa zabronione,powidziałabym nawet ,że jest tam swoboda seksualna
pewnie,że w polsce też jest Przemoc wobec Kobiet, ale niestety Wlosi jakoś bardziej z tego slyna , taką mają opinię , i sami się do tego przyznawają . taka jest prawda..
przykro mi może ktoś się poczuć urażony ale niestety tak jest. Mieszkając we Wloszech przez tych pare latek widze co sie dzieje, mam wiele koleżanek które się uskarżają , ale takie historie najczęściej nie wychodzą poza ściany domu.....
oczywiście nie można uogólniać i to nie jest moim zamiarem////////
http://www.travelplanet.pl/przewodnik/europa/wlochy/kultura.html
---to jest stronka na której znalazlam tę opinię o wlochach, jak ktoś chce niech sobie sprawdzi.

oj to jenak vero:-(((( a juz myślalam że na tej stronie to tak tylko piszą bez wiedzy.....
żeby ktoś nie pomyślal że sama sobie to wymyslilam i prowokuje do dyskusji..;)
ten problem dotyczy chyba w wiekszosci poludnia..
ja mieszkam na polnocy...tutaj wloszki sa bardziej niezalezne
Dość dużo czasu spędziłam z Neapolitańczykami i nie zauważyłam takich sytuacji. Być może dlatego, że przebywałam z osobami wykształconymi, obytymi, które podróżują i mają rodzinę za granicą-więc inne podejście do świata.
Ale żeby zaraz ograniczać spotkania młodych dziewczyn z chłopakami...Młodzieży też dużo poznałam-normalnie wychodzą z facetami, nie mają oporów moralnych. Mało tego, poznałam jedną 16latke (teraz już 17), która własnie rozstała się po 3 latach z facetem, czyli jak zaczęła z nim być miała zaledwie 13, a on miał wtedy 18 (jak się rozstali 21).
Bardziej konserwatywne zachowanie jest właściwe dla facetów po 50tce, jeśli już. Kiedyś powiedziałam jednemu chłopakowi (23 lata), że wygląda na geja (jestem szczera aż do bólu-nic z tym nie zrobię) i od 57letniego Włocha usłyszałam: " Una ragazza napoletana non l'avrebbe mai detto", ale ja jestem "una ragazza polacca" i mówię takie rzeczy.
Natomiast młodzi Włosi są tolerancyjni, nie przeszkadza im, że piję 3 kieliszki wina do kolacji a nie jeden jak pozostali, bo wiedzą, że mi nic po tym nie będzie. Tylko starsi wymieniali w tej sprawie porozumiewawcze spojrzenia, ale potem też przestali.
Pozdrawiam
cozza bionda dobre z tymi trzema kieliszkami wina,haha
Ja tez uwazam , ze te opinie sa troszke presadzone...to prawda , ze 40- 50 lat temu na poludniu dziwczyna nie wychodzial sama...i nie spotykala sie z chlopakami...Babcia mojego znajomego mieskzajaca na Sycylii do tej pory nie wychodzi sama nawet na zakupy...ale nie dlatego, ze jej maz ma cos przeciwko tylko tak zostala wychowana...i jej to odpowiada. Mlode dziewczyny sa juz zupelnie inne i moze nawet bardziej wyzwolane od polek :) Co do przemocy w rodzinie to chyba w wielu krajach raczej malo kobiet decyduje sie na mowienie o tym...to jest trudny problem i nie sadze, ze dotyczy w wiekszym stopniu wloch niz polski. Moze tylko kiedys bylo na to wieksze przyzwolenie.., ze jak juz maz to ma prawo...ale to tez chyba sie zmienilo. Niestety o polsce tez pokutuja na zachodzie opinie , ktore siegaja dawnych czasiw i dzis my polacy sie z tego smiejemy.
Zgadzam sie tez , ze wiele zalezy od wyksztalcenia osob, swiadomosci ...zreszta chyba u nas tez tak jest.
Uwazam , ze nie warto wierzyc w stereotypy...Pozdrawiam
może na tej stronce tego przewodnika mają przestarzale informacje o Wlochach,,,,,może należaloby je uaktualnić.;-),,,,
Leaaa ja też nie lubie jeśli ktos posluguje się stereotypami, to bardzo krzywdzące. Mam przyklad gdzie my Polacy w jednej z nowych książek o Polsce, wydanej za granica ukazani jesteśmy na zdjęciu, gdzie mężczyzna ma zaprzęgnięty plóg do konia.heheeh no i pomyslcie sami jakie ludzie moga mieć wyobrażenie,,,,że jest tu zacofanie!!!!. Dlatego może to wprowadzić w bląd obcokrajowców tak samo jak takie uogólnione informacje na tej strone internetowej,że mlodzi we wloszech maja ograniczone kontakty hehh////
Mój znajomy z Wloch 30-latek( mieszkaniec pólnocnych Wloch, wyksztalcony;)] gdy przyjechal pierwszy raz do Polski stwierdzil że Polki są bardziej odważne jeśli chodzi o strój , no i jak to mężczyżnie bardzo sie to podobalo heeheh,,,,,,to taki maly przykladzik...
zdania sa tak rozne , ilu jest ludzi na swiecie, kazdy ma swoj punkt widzenia.
Nie mialem okazij spotkac sie z czyms takim w italii a mieszkam tu juz od kilku lat.Powiedzmy sobie szczerze jakie tu sa ograniczenia????Caluja sie gdzie pobadnie seks tez uprawiaja gdzie popadnie!!!Kobiety maja zdcecydowanie lepsza sytuacje jak mezczyzni!!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa