Witam,
Czy możecie podać mi popularne włoskie imiona? Najbardziej zalezy mi na tych, które występowały już w XV w., ewentualne do nich zdrobnienia. Byłbym także bardzo wdzięczny za parę przykładów nazwisk (chodzi mi o zwykłe nazwiska, czy różnią się one konstrukcją od nazwisk arystokracji, jak Borgia czy Orsini).
Jestem Włoszką i mimo że jestem nastolatką troche sie znam na wloskich imionach.Czy za te wloskie imiona mozesz podac mi kilka fajnych polskich imion??Wiec tak te wloskie imona:Giorgio, Marco, Mario, Daniele, Denise, Adriano, Francesco, Liwia, Valeria, Aqila, Natalisare(to imie dla dziewczynki)
Dilly
03 sie 2007
Imiona Giancarlo, Gianpietro, Luca, Lores, Simona, Alessandra, Sara, Francesca.
Nazwiska to Bernasconi, Bianchi, Cicero, Lobianco, Cereghetti, Pozzi, Mombelli etc...
Asiaaa*
10 sie 2007
Hej :)
Najbardziej popularne polskie imiona to:
dla chłopców: Piotr, Jakub, Michał, Mateusz, Robert, Rafał, Tomek
a dla dziewczynek: Anna, Karolina, Magda, Natalia, Agnieszka, Agata, Aneta...
L>S
10 sie 2007
haha! watek sprzed 2 lat, ale co tam;)
z polskich imion to teraz same Franki, Zosie i Antosie sie rodza... a ze starszego pokolenia to pelno jest Joann i Katarzyn.
Aga_85
10 paź 2007
witam wszystkich!!:)
Czy ktoś zna imię Erminio (imię męskie)? i co ono oznacza?
orsa
11 paź 2007
Kojarzy mi się z niemieckim Erwinem....A czy ktoś słyszał o Alviero?podobno mało popularne
orsa
11 paź 2007
A z polskich polecam Kingę,ponadczasowe i gwarantuję,że nie znajdziecie odpowiednika włoskiego.A czy jest odpowiednik Malwiny albo Kaliny? czyba też nie...No i apel,drogie przyszłe mamay z włoskimi tatusiami skoro ma być włoskie nazwisko niech imię będzie polskie!
Margherita(jak dobrze napisałam )(czyt. Margarita)
moniś78
08 lut 2008
Pomocy! JAk mogę zdrobniale zwrócić się do Paolo?
gemma gioiello
08 lut 2008
Paolino... moze tez Lino,najlepiej spytaj jak go mama w dziecinstwie nazywala
pisarka:)
07 mar 2009
Włoskie imiona? A słyszałeś o sztuce "Romeo i Julia"? Już masz dwa imiona. Oprócz tego jeszcze: Laurenty, Merkucjo, Benwolio, Tybalt, Marta, Rozalina, Parys, Baltazar. W "Hamlecie" pewnie znajdziesz więcej włoskich imion. Ja ich nie znam, bo jeszcze nie czytałam tej sztuki, ale też nie wiem czy są to imiona włoskie. Sprawdź może najpierw gdzie rozgrywa się akcja.