Czy Wlosi sie rozwodza?

Temat przeniesiony do archwium.
Na pewno niektorzy z Was uznaja powyzsze pytanie za smieszne, dziwne ecc. Wyjasnie, dlaczego powstalo w mojej glowie. Pracuje z nimi od lat i bardzo czesto w rozmowach ,,meskich", ktorych jestem swiadkiem z uwagi na to, ze pracuje w srodowisku typowo maschile, przewija sie taki watek - wielu wprost mowi,ze by sie rozwiodlo, ale prawo wloskie jest tak skonstruowane, ze po rozwodzie wszystko przypadloby ich zonom, ktore wychowuja dzieci, przewaznie nie pracuja - dom ecc. a oni zostali by bez niczego, a po 40 nie moga (nie chca) zaczynac od zera. Zawsze sie wtedy pytam, czy nie ma tam podzialu majatku, na co zgodnym chorem odpowiadaja, ze i tak facet bylby tym finansowo poszkodowanym. Strasznie mnie te rozmowy bulwersuja (sam fakt, ze ktos mowi, ze sie nie rozwiedzie tylko z powodow ekonomicznych, o uczuciach qua non si parla), ale tez czesto zastanawiam sie czy to nie sa zwykle wymowki facetow, ktorzy nie chca po prostu zmieniac swojego chorego zycia, jest im wygodniej miec zone, dom, na boku kochanki. Dodam, ze absolutnie nie chce tu generalizowac, moja wypowiedz nie jest absolutnie z tych ,,wszyscy italiani to dranie i zdradzaja zony" , nie mysle tak, anzi.
Chcialabym tylko uslyszec Wasze opinie, czy jest cos z prawdy w tym co mowia, czy tez to zwykle balle?? pozdrawiam
...i bardzo dobrze ze przynajmniej prawo zadba o te zony ktore ich opieraja! dziady bez jaj...
W Niemczech jest to samo.W ten to sposob jest to sztuczne podtrzymywanie 'INSTYTUCJI" jaka jest malzenstwo. A DZIECI,jak odnajduja sie w takich rodzinach? Za kilkanascie lat beda robic to samo.Beda zdradzac i beda zdradzani.Jednak zony toleruja zdrady meza,wiec chyba tez maja cos do stracenia.Ale co,skoro dostaja po rozwodzie wszystko?Nie znam tego srodowiska, wiec nie wiem co o tym wszystkim myslec. Moze mezom/zonom jest tak wygodnie?
To bardzo dobrze, że przynajmniej taka instytucja jak państwo dba o interesy Włoszech. Raczej o interesy ich dzieci. A co do rozwodów to jest róznie. Prawda jest jednak taka, że żadko kiedy Włosi potrafią dotrzymać przysięgi wiernośi ;-))- Zreszta Włoszki nie pozostają im dłużne. Ja osobiście byłam w słonecznej Italii kilka razy i rzeczywiście spotkałam się z wieloma takimi przypadkami. Sam fakt, że para jest w separacji dodaje odwagi Włochom, a nowe partnerki zmieniają jak rękawiczki ;-))) No ale jeżeli wychodzi się z zasady, że raz się żyje to mozna przecież robić rózne rzeczy, nie koniecznie słuszne.
No dobrze ,ale napewno istnieje we wloszech cos takiego jak intercyza i niejeden wloski mezczyzna zapewne w ten sposob sie ubezpiecza na wypadek koniecznosci rozwodu.Dlatego moze zony godza sie ze zdrada meza,bo w intercyzie wszystko jest jego.
No to pobawilam sie w gdybanie.
post z 2006 obecnie mamy 2010 temat aktualny ,prosze oto nowe dane ..bo temat iscie 'powalentynkowy':D

Una separazione ogni tre matrimoni ...Si rassegnino i romantici: la formula del «finché morte non vi separi» sembra non funzionare più e ogni tre matrimoni celebrati uno finisce con una separazione. A dirlo sono i dati più aggiornati a disposizione (quelli del ministero della Giustizia, relativi al primo semestre 2009): quasi 300 coppie sposate ogni mille chiedono la separazione, soprattutto consensuale. E a questa media bisogna aggiungere i 234 divorzi richiesti nel frattempo. Ma qui la crisi era iniziata già da un pezzo...calosc tutaj:http://www.ilsole24ore.com/art/SoleOnLine4/Italia/2010/02/separazione-ogni-tre-matrimoni.shtml?uuid=0c6f740a-1a0b-11df-b39c-ca87d4d3472d&DocRulesView=Libero
Komisja Europejska zaproponowała nowe zasady mające ułatwić przeprowadzanie rozwodów małżeństwom międzynarodowym, z różnych krajów Wspólnoty. Zasady te będą miały zastosowanie tylko w dziesięciu państwach Unii. Będzie to pierwszy w historii Unii przypadek wzmocnionej współpracy określonej grupy państw członkowskich. W tej grupie nie ma Polski. http://polonia.wp.pl/title,Unia-Europejska-che-skonczyc-z-turystyka-rozwodowa,wid,12105830,wiadomosc.html
..niby dlaczego Bulgarzy maja to miec a Polska nie ?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Studia językowe

Zostaw uwagę