menu dla Włochów

Temat przeniesiony do archwium.
Pomożcie, na początku sierpnia bede miec pod opieką grupe Włochow. co im przygotowywac do jedzenia?moze macie jakies propozycje, własne doświadczenia?
no przeciez nie dam i makaronu?:), przeciez to maja we Włoszech. co Wy na to?
Nakarm ich jakimiś potrawami polskimi,niech się uczą smaków.Rosołek z lanymi kluseczkami,zalewajka,kluski z makiem lub z serem.Może bigos im podpasuje? Zależy ile osób będziesz gościć,dorośli,dzieci,czy mają dietę?Kurczak zawsze na topie pod każdą postacią.
niech sie ucza albo utucza ;))

ja bym postawila na roznego rodzaju pierogi (przynajmniej masz pewnosc ze sie ich nie przeraza, a mozna w nich przemycic nasze polskie smaki), krokieciki i nalesniczki
poza tym potrawy z grzybow i salatki warzywno-owocowe, bo zazwyczaj jedza je malo urozmaicone!
pewnie w sierpniu bedzie goraco wiec ten bigos nie wydaje mi sie dobrym pomyslem...ale zupy owszem...mozesz tez sprobowac z jakims chlodnikiem!
Młode ziemniaki z koperkiem i mleczkiem lub kefirem,młoda kapustka,placki ziemniaczane,wiem że może sprawdzić się:pieczarkowa,fasolowa,grochowa.Na deser biszkopt z owocami,sernik,drożdżowe.Jeju,ale się smacznie zrobiło na noc.
pieczarkowa i ogorkowa mniammmmmm!
ja zrobilam kiedys dla wlochow pierogi z serem na słodko, polane słodką smietanką, bardzo im smakowalo, dla mnie zostały 3:)chociaz na pocztku byli zdziwieni ze na obiad mozna jesc na słodko, ale potem nie mieli juz pytan
ja dziś na obiad miałam kluchy ziemniaczane z serem i mleko a na jutro zupę koperkową i roladki ze schabu(nadziewane serem,ogórkiem i wędzonką).Może biała kiełbasa im zasmakuje,naleśniki na wszystkie możliwe sposoby,racuchy?Za dużo na noc jedzenia,idę spać bo inaczej opróżnię lodówkę,ślina mi cieknie jak u psa Pawłowa.
Kaja.I jaką podjęłaś decyzję w sprawie żarełka dla włoskich gości?
Wow!dzięki!chyba zrobię im ziemniaczki z jakimś mięsem, moze też krokiety- dobry pomysł!no...na deser myślałam o lodach, ale bede ich miec 5 dni, wiec ciasto z biszkoptem i owocami to super pomysł!
zupy to sie boje podawac...mam czas do początku sierpnia, jeszcze raz wszystko przemyśle..ale rzeczywiście- makaronu chyba nie dostaną, niech sie ciesza,że mogą zjesc kiszonego ogórka (bo w kraju uważają,że jest zepsuty!)
biszkopt moze byc zadnych owocow w galaretce a ja od lat robie karpatke wielkie powodzenie ma zmienilam troszeczke przepis :/zaczynam od spodu/ciasto banany krem ciasto truskawki bita smietana ciasto i zalewam czekolada -najlepiej zrobic dzien wczesniej .polecam wszystkim niebo w -- lody polskie nie!!!!!!!!!!
ok, zastanowie sie....ale lody nie?chyba by tego nie przeżyli w takie upały!
wlosi powini ciebie zaprosic na lody maja najsmaczniejsze na swiecie . jablecznik lub szarlotka tez szal dla wlochow i szbciej zrobisz a karpatke zrob dla siebie i chlopaka (meza). tak pisze ijutro chyba ja zrobie pa do uslyszenia
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Solo italiano

»

Solo italiano