kultura i obyczaje

Temat przeniesiony do archwium.
Witam...bardzo mi sie podoba ta stronka...widze,ze bardzo ulatwia w odnalezieniu sie w noym kraju..:) mam pytanko...z moim chopakiem wlochem chcemy kupic mieszkanie w okolicy Milano..czy ktos wie jakie dokumenty bede potrzebowac do notarjusza?..i czy zakup mieszkania daje mi jakies przywileje typu zezwolenie na pobyt??..
Pozdrawiam Kasia
kasik - szczegoly na tym wpisie jutro po podpisaniu "proposta d'acquisto"
:)
tytul nie pokrywa sie z tematem, bedzie trudno szukac:)

znalazlam takie oto przewodniki dla kupujacych (i sprzedajacych) nieruchomosci:
http://www.lineacredito.net/acquisto-casa/acquisto-casa.htm

http://www.agenziaentrate.it/ilwwcm/resources/file/eb831c0e4fd9188/casa.pdf

http://www.visurnet.com/subcasa2.htm
pzdr.:)
cris jestes niezastapiona...
zakup mieszkania nie daje jakichkolwiek przywilei , podobnie jak zakup terenu, garazu, czy samochodu, a jakie dokumenty ? jest ich mnostwo, najlepiej zgloscie sie do pierwszej lepszej agencji jako potencjalni kupcy i wypytajcie sie dokladnie, takm bedzie najszybciej i najdokladniej, chociaz byc moze strony podane Wam przez moja poprzedniczke, powiedza wam to co was interesuje ciao.
Dokument tozsamosci i codice fiscale.
Co do pozwolenia na pobyt natomiast, to jako obywatelka Unii nie powinnas miec problemow z dostaniem carta di soggiorno - info na www.poliziadistato.it
dziekuje bardzo za wiadomosci..mam tylko pytanko..co to jest to codice fiscale?
Wpisz w wyszukiwarke "codice fiscale", znajdziesz mnostwo informacji w watkach na ten temat.:)
o.k..dzieki...mam je4szcze pytanko...nie jestem nigdzie ubezpieczona a z tego co przeczytalam powinnam miec jakies wykupione ubezpieczenie jako gwarancje ze mi wydadza karte pobytu...czy to prawda?..czy te ubezpieczenie lepiej wykupic we wloszech czy moze w Polsce bylby taniej?
Generalnie jednym z dokumentow wymaganych przy skladaniu wniosku o karte pobytu jest ubezpieczenie (Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego lub polisa ubezpieczeniowa wazna na terenie Wloch). W Polsce jest na pewno taniej, jesli masz ponizej 26 lat mozesz wykupic karte Euro 26 (65zl, ubezpieczenie wazne caly rok) lub wykupic ubezpieczenie turystyczne np. na 3 miesiace.
a ile miej wiecej kosztuje ubezpieczenie na 3 miesiace?..i jakie dokumenty potrzebuje do zameldowania?..tylko zdjecia?..pytam bo razem z moim chlopakiem kupimy mieszkanie w okolicach Milano...
pozdrawiam
ah i czy powinnam dac do tlumacza skrocony akt urodzenie etc?..czy to jest wogole potrzebne?..chodzi mi tez o zakup mieszkania jak i o zazwolenie na pobyt...o prace bede sie martwic pozniej?..przepraszam,ze "mam sto pytan do" ale chcialabym sobie wszystko w miare mozliwosci pozalatwiac tutaj by pozniej nie bylo koniecznosci powrotu do Polski po jakis papierek..:)
Zadzwon np. do PZU i zapytaj, ile by Cie to wynioslo. Niestety, nie znam cennika.;) Do zameldowania potrzebujesz zdjecia, karte pobytu i adres, pod ktorym sie meldujesz.

Do karty pobytu na pewno akt urodzenia nie jest potrzebny, nie sadze tez, by byl wymagany przy zakupie mieszkania (bo i po co?).

Jesli chodzi o to, kiedy szukac pracy, to zalezy od Ciebie, mozesz przyjechac do Wloch, zaczac szukac, a jak znajdziesz, to wystapic o karte pobytu (z podpisana umowa o prace). Mozesz tez zlozyc wniosek o karte pobytu "per attesa occupazione" i dopiero potem szukac. Wybor nalezy do ciebie.
ktos wczesniej napisal ze do zakupu mieszkania jest potrzeby dowod tozsamosci i codice fiscale...a jesli jeszcze nie mam codice fiscale bo przeciez dopiero bede kupowac i mieszkac we wloszech?
Codice fiscale wyrobisz sobie bez problemu po przyjezdzie do Wloch. Wystarczy pojsc do odpowiedniej terytorialnie Agenzia delle Entrate z dokumentem tozsamosci i adresem zamieszkania (nie mylic z zameldowaniem, mozesz podac np. adres osoby, u ktorej czasowo mieszkasz).

PS. Codice fiscale jest potrzebny do WSZYSTKIEGO. Doslownie.
o.k..dziekuje bardzo...:) mam nadzieje,ze nie zameczam pytaniami..:)
Wystarczy, ze wrzucisz potrzebne Ci slowa w wyszukiwarke i przeczytasz poprzednie watki - nie musisz wowczas zadawac wielu pytan i masz gotowe odpowiedzi.

Akt urodzenia na razie nie bedzie Ci do niczego potrzebny.
Bedzie potrzebny dopiero, jesli planujesz wyjscie za maz; ale jezeli ma to sie odbyc za wiecej niz 6 miesiecy, to nie przywoz go - we Wloszech dokumenty stanu cywilnego maja waznosc 6 miesiecy.
Pozdrawiam.
kasik, na razie jestem tylko po "proposcie"
do proposta di acquisto potrzebne mi bylo codice fiscale i carta d'identità.
teraz czekam na potwierdzenie i jak babka sie zgodzi na zaproponowana cene... robimy compromesso!!
:))
(no i mutuo oczywiscie..)
:(((
trzymajcie kciuki!!!
To powodzenia!
Na ogol "proposta" konczy sie na compromesso... co najwyzej popertraktujecie troche!
Gdzie kupujecie mieszkanie (tzn. - w jakim miescie?)
Czesc Madzie..ciesze sie,że tutto bene..:)
Jest jeden problem bo juz chlopak jakas czesc bierze na raty wiec chca odemnie takie same dokumenty jak on...cymbaly..mam przedstawic,ze jestem stanu wolnego,akt urodzenia, paszport e codice fiscale..(ale to zrobie jak juz tam bede) najgosze jest to,ze podobno dokument o stanie wolnym wydaje ambasada w Warszawie...jestem zalamana ta biurokracje..juz nic nie wiem
pozdrawiam
czesc kasik!
oto moje nastepne rady.. jesli chcesz uniknac niepotrzebnego stresu (bo tego i tak w nadmiarze przy kupnie domu)
otoz chcielismy wziac mutuo w conto arancio, bo najbardziej oplacalny.. ale za to.. troche dluzsza procedura (cos za cos!)
no a pani sie bardzo spieszy ze sprzedaza.. balismy sie ze nie zdazymy z mutuo! Grzecznie poprosilismy o przesuniecie rogito.. ale nic! Uparciuch jeden.. Wlasnie otrzymalam telefon ze sie zgadza na male przesuniecie.. ale do godz. 16 myslalam ze juz po domu (a szukalismy od grudnia!!!)
tak wiec droga kasiu, pamietaj zeby najpierw zorientowac sie o czas przyznania pozyczki mieszkaniowej. (arancio max 50 dni roboczych)
ale bylo stresu..
wszystko dobrze co sie dobrze konczy!!
:)
c.d.n.
A ile tak mniej więcej może kosztować mały domek(ze 60 m.kw.powierzchni)z ogródkiem?
A gdzie mialby byc ten domek (w jakim miescie, dzielnicy), bo ceny sa bardzo rozne?
Takich malych wolnostojacych nie ma, moze to byc "porcja" domu kilkurodzinnego albo szeregowiec.

Mutuo: sredni czas na przyznanie kredytu przez banki to ok. 3 tygodnie. Faktycznie dlugo czeka sie na odp. dot. mutuo "arancio"...

Pozdr.
pytam się tak ogólnie,o średni koszt bo jeszcze nie wiem gdzie mnie los rzuci.Wiem tyle,że napewno będą to północne Włochy
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Do autora strony - uwagi, propozycje

»

Pomoc językowa