Nazwisko

Temat przeniesiony do archwium.
31-37 z 37
| następna
z tego co zrozumialam, to aktualnie posiada tylko jedno nazwisko...sad nadajac jej ostatecznie nazwisko ojca anulowal te dwa poprzednie...czy tak?
wiec w czym problem? jej nazwiskiem panienskim jest to, ktore teraz ma:)
ah, nie wiedzialam ze jsli przejme obywatelstwo wloskie to mi odejma nazwisko (mojego ewentualnego) meza, wlasciwie nigdy o tym nie rozmyslalam.
Na poczatku myslalam za wszelka cene, ze bede chciala przejac nazwisko mojego wlocha, ale jak posluchalam opinii jego rodziny na ten temat, mialam wrazenie jakby wcale by tego nie chcieli, bo dla nich to jest nie do zrozumienia zebym mogla sie poslugiwac nazwiskiem ich syna jesli to nie jest wg nich moje nazwisko, oczywiscie w Polsce my myslimy na odwrot, wiec pomyslalam ze jesli nikomu na tym nie zaleby, zostane przy moim panienskim, i juz, przynajmnien bede miala mniej dokumentow do zmieniania.
a jesli chodzi o nazwiska osob "waznych" to juz inna historia, oni juz maja wlasne przywileje
ja tez kiedys myslalam jak ty, czyli maz i zona pod jednym nazwiskiem i ciezko mi bylo strawic ze we Wloszech jest inaczej.
Musisz wziazc pod uwage, ze pod wzdledem prawa polskeigo maz i zona maja jedno nazwisko, ale pod wzgledem prawa wloskiego maz jest X a zona Y i laczy ich sam akt slubny. Chyba ze wezmiesz nazwisko meza w Plsce i jestes gotowa na walke z urzedowcami wloskimi wiecznie chcacych potwierdzenia, ze pani z nazwiskiem po mezu i pani z aktu urodzenia to ta sama osoba.
Ja mysle ze zostane przy wlasnym nazwisku (bo planuje zycie we Wloszech)a jesli kiedys kto wie wroce do Polski, zawsze bede mogla sobie zmienic nazwisko na meza.
Właściwie to masz racje. Mam nadzieję! Drażni mnie (i nie tylko mnie), że w akcie zupełnym musi być zawsze wzmianka o poprzednich nazwiskach, jak są anulowane to po co są umieszczane... Cóż nic na to poradzić nie można.
Jeszcze jedno pytanie. Jak będzie brał obywatelstwo włoskie przez swoją małżonkę to jak będzie z jego nazwiskiem? Czy może być tak że wtedy będzie musiał wziąć jej?
Absolutnie! Skąd taki pomysł?
Temat przeniesiony do archwium.
31-37 z 37
| następna

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia