trzeba chyba rozroznic dwie rzeczy, tzn. to, iz prawie wszystkie sklepy sa zamkniete (np. w Genui od 13 do 15.30) oraz to, ze we Wloszech restauracje nie sa otwarte caly dzien a jedynie w godzinach posilkow tutaj "obowiazujacych". Godziny otwarcia restauracji w porze obiadowej sa od (mniej wiecej) 12.00 do 15.00, w porze kolacji od 18.30 do 23.00. Restauracje-pizzerie czesto sa otwarte jedynie wieczorem.
To powyzej odnosi sie do restauracji i podobnych (osteria, trattoria itp).
Ale sa lokale, ktore np. w zaleznosci od dzielnicy, obecnosci turystow czy pracownikow z okolicznych biur maja wlasne reguly. Czyli np. w centrum miasta lub w miejscowosci letniskowej, w sezonie, mozna znalezc pizzerie serwujaca pizze "a mezzogiorno".
Oczywiscie sa jeszcze bary, gdzie mozna cos zjesc w ciagu calego dnia (glownie na zimno).