pozwole sobie dac cytat z mojego bloga, gdzie sie na temat kawy wypowiadalam.
"Pamietna pierwsza podroz do Wenecji …Rankiem docieramy do miasta,a ze po nocnej podrozy w autokarze cokowiek jestesmy niewyspane, chce sie nam kawy, wchodzimy wiec do pierwszego baru.Bar rzecz jasna w wydaniu wloskim to cos w rodzaju kawiarni, nie jada sie tu posilkow, jak w w Polsce.
Dzieki „rozmowkom” przecwiczonym nieco wczesniej udaje sie nam nawet po wlosku zamowic kawe.
Barman stawia przed nami macuipenkie filizaneczki z odrobina smolistego plynu na dnie...Moja kolezanka spoglada na mnie zdumiona i pyta:
-„Ty, cos ty zamowila?”
Niestety wszystkie osoby w poblizu otrzymuja cos podobnego, wiec napewno nie jest to pomylka...Zdesperowana kolezanka zamawia jeszcze jedna kawe, po czym stwierdza, ze chyba z 5 by musiala zamowic, zeby sie porzadnie napic kawy J
To dziala takze i w druga strone...Poznan, Miedzynarodowe Targi Turystyczne i zdesperowana grupka Wlochow szukajaca miejsca, w ktorym mozna sie napic „prawdziwej kawy”...
Nawet we wloskiej restauracji na rynku robia ja „za dluga”...mimo ze starannie probowalam wytlumaczyc obslugujacej pani jak ma te kawe zrobic...
Dopiero po odkryciu, ze tuz obok naszych targow sa tez targi gastronomiczne, a na nich demonstrowane sa maszyny barowe do parzenia kawy udalo sie napoic spragnionych...Zrobili sobie zreszta sami te kawe ;)
A wiec jak sie pija kawe po wlosku?
Mocna, aromatyczna...w domu parzona w kafetierach( specjalny imbryczek stawiany na kuchenke)
A w barach z wysokocisnieniowego ekspresu.
Jest tych kaw kilkanascie rodzajow, ja nawet wszystkich nie probowalam,podam tylko te najbardziej popularne:
Caffe espresso - czarna kawa (wlasnie ta w malutkich filizaneczkach )
Caffe latte – kawa z mlekiem , zimnym lub cieplym, ubitym na pianke
Caffe macchiato wlasciwie wiecej mleka niz kawy,mleko zabarwione odrobinka kawy
Caffe cappucino- chyba najbardziej znana w Polsce wloska kawa, espresso z pianka mleczna,posypane z wierzchu kakao, czesto w artystyczne wzorki, podawane w duzych filizankach
C affe Espressino – cos w rodzaju cappucino w miniaturze
Caffe ristretto- duzo kawy, malo wody, czyli odwodnione espresso...
Latem jest jeszcze caly asortyment kaw mrozonych, ale to juz wlasciwie desery, a nie napoje...
A wy ja kawe lubicie?"