znów kultura;p

Temat przeniesiony do archwium.
Hey! Wszyscy pytaja ogólnie o kulturę włoską, a ja chciałabym tylko wiedzieć rzeczy najważniejsze, np. typowy taniec, kuchnia(najpopularniejsze dania), wina, typowa muzyka itp. A może ktoś podpowie, jak najlepiej przedstawić Włochy całą klasą? byłabym bardzo wdzięczna...
Droga łaciata, zadałaś - wbrew pozorom - dość skomplikowane pytanie.:) Włochy są bardzo zróżnicowane pod każdym względem, nie ma np. czegoś takiego jak "typowo włoski" taniec - na południu jest tarantella, w Emilia-Romagna jest liscio... Podobnie jest z kuchnia, winem, tradycjami. Dlatego dobrym pomysłem byłoby przedstawienie Włoch w formie regionów. Nie wiem, ile osób liczy Wasza klasa, ale regionów jest 20 i np. moglibyście przypisać jednej osobie jeden region i przedstawić najbardziej charakterystyczna dla niego rzecz.
no jest nas akurat 20:) dzięki za podpowiedź
warto wspomnieć o włoskich samochodach, to jest ciekawe :)
:) no i oczywiście włoskie stereotypy :)

ja przynajmniej to najbardziej lubię :)
czyli na przykład jakie? może Cie to teraz już nie zdziwi, ale bardzo mało wiem o Włoszech...:/
Ja chyba też niewiele...jakie są te stereotypy?
np. że włosi są kobieciarzami, że każda mamma italiana to najlepsza kucharka. że wszyscy są romantyczni, że wszyscy są makaroniarzami, tego jest miliony ..... :)
np. że włosi są kobieciarzami

Mylisz dwa pojecia: stereotyp i fakt:D
:) no tak, :)
heh... a co z mafią?
A co konkretnie chcesz wiedzieć o mafii..) To temat rzeka.
Tak w największym skrócie, to na Sycylii mafia występuje pod nazwą cosa nostra (nasza rzecz), w Kalabrii ndranghetta a w Apulii Sacra Corona Unita.Jest organizacją typu hierarchicznego,opiera się na kilku zasadach, z których najważniejsza to omerta (zasada milczenia) obowiązująca jej członków, jej niedotrzymanie jest karane śmiercią...Podstawę dochodów poza handlem narkotykami, bronią itp. stanowi racket (zw. także pizzo) czyli wymuszenia haraczu od przedsiębiorców za tzw. ochronę. Wbrew pozorom do dziś praktykuje się starodawną ceremonię inicjacji z nakłuwaniem palca i paleniem obrazka świętego, gdyż niedawno złapani pentiti przyznają, że ten ceremoniał jest wciąż żywy. W kryjówce złapanego w ubiegłym roku bossa Salvatore lo Piccolo znaleziono nawet słynny dekalog idealnego mafiosa! Jak chcesz dowiedzieć się czegoś więcej to poszperaj w internecie.
najlepiej jak po prostu powiecie o rzeczach które kojarzą się od razu z Italią :) np. makaron ale warto ich trochę zaskoczyć :) warto wspomnieć też o muzyce włoskiej zarówno współczesnej jak i tej dawnej (OPERA). Poszukaj informacji na ten temat w necie :)
heh... ogólny plan na przedstawienie Włoch jest taki: chyba jakaś muzyka w tle, kolega wjeżdża na skuterze na salę gimnastyczną, resztę chłopców w garniturach przedstawia mafię... tylko my dziewczyny nie wiedziemy co zrobić...
bo wiesz, to ma być z jajem... właśnie tak, jak jest moja cała klasa...xD
ty stara italiańska wyga, mało wie o włoskich stereotypach!!!!
furbone!!!
ha ha ha !!!
ps. post era per GENIO
Dziewczyny mogą wcielić się w rolę żon i kochanek tych mafiosów...:) Te szlochające wdowy w czerni w woalkach...Choć ostatnio nawet mafia się sfeminizowała i coraz więcej kobiet bierze aktywny udział w działalości mafijnej, więc bardziej wyemancypowane dziewczyny też mogą odgrywać rolę mafiosów...:)
no i powiedzcie parę zdań o pizzy :)
zaprezentujcie parę zdanek po włosku :) np. CIAO, la nostra classe presenta ..... i ktoś to przetłumaczy włączcie muzykę : VOLARE, i Italiano vero :)
będzie na pewno super :)

a jak ma być z jajem to zaprezentujcie kłótnię dwóch Włochów.

:)
a było z jajem!!!
włoska mafia zabija jednego innego, który wjechał na salę skuterem. Ten przed tym pod siedzeniem w schowku robił makaron i krzyczał: "MAKARONI". Następnie został wywieziony z sali na taczce w asyście aniołków:):):):) mieliśmy niezły ubaw z tego;)
a i dziękuje za pomoc:) GRACIE
No to faktycznie poziom byl wysoki.
to co napisałam to był tylko ogólny zarys naszego występu. gdybym niała cały opisac zajęłoby mi to z pół strony....
Nie chodzi o calosc, a o przedstawiony przyklad. Caly czas krytykuje sie tu Wlochow za to, ze sa rasistami, ze operuja stereotypami itp. Przyganial kociol garnkowi... Bylabys zadowolona gdyby podobnie przedstawiono Polske we wloskiej szkole?
no nie...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Nauka języka