Oliwa z oliwek - pomozecie:)?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!

Czy mozecie mi powiedziec jakie oliwy z oliwek uzywaja Wlosi? Chodzi mi o oliwe extra virgin, ale nie taka najtansza, abym miala pewnosc, ze jest ona wysokiej jakosci. Z gory dziekuje za pomoc!
Bertolli jest dobra
oczywiscie najlepiej jest kupic ja od jakiegos wiejskiego gospodarza, ktory ja tloczy z wlasnych oliwek
Właśnie, taka praktycznie nieprzeźroczysta, gęsta o intensywnym zapachu i smaku. Wystarczy polać nią kromkę chleba, pycha.
A czy znacie taka firme jak Casa Rinaldi? Ich oliwy maja certyfikat D.O.P.:

http://www.frisco.pl/catalog_new.php?GroupId=Spozywcze;Olej___Oliwa-[tel]&Mark=CASA%20RINALDI&Types[0]=[tel]

Znalazlam jeszcze oliwy firmy PrimOli:

http://www.mniammniam.pl/sklep/index.php?act=search&co=primoli&ko=

Jesli te firmy sa w ogole dostepne we Wloszech, to chcialabym sie dowiedziec, czy ich produkty sa wysokiej jakosci, bo moze byc tak, ze to jakies podrzedne firmy, a w Polsce wlasciciele sklepow pisza nieprawde.
Ogolnie dostepne nie sa na pewno. Nigdy ich nie widzialam ani o nich nie czytalam.
Casa Rinaldi: nie jest wskazany dla dzieci i osob chorych. Nie sprzedaja go w sklepie.
http://www.ciao.it/Olio_Rinaldi_Linea_Salute__Opinione_425539
PrimOli powinien byc dobry.
Niestety nie znam jeszcze dobrze wloskiego i nie zrozumialam dlaczego ta oliwa nie jest wskazana dla osob chorych i dzieci. Moglabys mi ten fragment przetlumaczyc? Z gory dziekuje!
Dokladnie: powinna byc spozywana wylacznie na surowo. Na goraco jest niewskazana.
Jeszcze jedno dla pelnej jasnosci: oliwe Rinaldi mozesz zamowic tylko z dostawa do domu. Przynajmniej we Wloszech tak jest.
Nie bardzo zrozumiałam Twoje pytanie. Chodzi Ci o oliwę, którą najczęściej kupują Włosi czy o taką smaczną i dobrej jakości? Bo to są 2 różne rzeczy. Włosi żyją teraz biednie i najczęściej kupują tanie oliwy np. oliwy typu Ipercoop czy Conad czyli odpowiedniki naszych produktów z Biedronki.
Natomiast jeśli szukasz w miarę porządnej włoskiej oliwy to mogę Ci polecić kilka marek:
1. Colle del Giachi
2. Laudemio
3. Capanna
4 Villa Calcinaia
5. Tenuta San Guido
6. Olio extra vergine di oliva di Carmignano

Jeśli chodzi o marki Laudemio i Villa Calcinaia to obydwie bez problemu kupowałam w sklepach w Polsce. Nie wiem, jak jest z pozostałymi, bo ich nie szukałam. Duża butelka (1L) tych oliw kosztuje około 180 zł, więc niewielu Włochów na nią stać. Włosi najczęściej kupują litrową butelkę oliwy marki Conad za 18 zł czyli 5 Euro.

Wszystkie 6 marek, jakie wymieniłam jest w miarę dobre, ale nie są znakomite, bo takich we Włoszech niestety nie ma. Jakiś czas temu byłam z narzeczonym na wakacjach w Czarnogórze. Zwiedziliśmy też Macedonię i Serbię - jaką oni tam mają oliwę z oliwek!!! Poprostu delicja! Kilka lat temu byłam w Gruzji i tam też oliwa z oliwek jest poprostu wyśmienita! Kiedyś lubiłam włoskie oliwy, ale odkąd spróbowałam oliw z Gruzji i z Bałkan, to tych pomyj z Włoch już nie jestem w stanie przełknąć. Tak to już jest, jak się spróbuję czegoś lepszego, to do tego gorszego ciężko wrócić. Identycznie było z włoską kawą :) Kiedyś lubiłam kawy włoskich marek, ale odkąd spróbowałam prawdziwej brazylijskiej i ekwadorskiej kawy, to ta włoska to dla mnie lura.
Chodzi mi oczywiscie o oliwe dobrej jakosci. W Polsce supermarkety sprzedaja oliwy extra virgin za 10-25zl, wiec na pewno sa one oszukane. W Internecie znalazlam jedynie oliwe grecka firmy Gaea i wloskie firm Casa Rinaldi i PrimOli. Te ktore wymienilas nie sa dostepne. Mozesz powiedziec gdzie w Polsce je kupowalas? Jesli chodzi o oliwy w Serbi i Macedonii, to skad je bierzesz? Myslalam, ze kupienie dobrej, nieoszukanej oliwy bedzie prostsze:( Tak samo jest u nas z zielonymi herbatami, nawet herbaciarnie oszukuja i sprzedaja tanie gatunki jako te drogie i wysokiej jakosci.
Te bałkańskie i gruzińskie kupowałam w małym sklepiku z winem, ale właścicielka tego sklepiku go zamknęła bo wyjechała na doktorat za granicę, teraz szukam alternatywnego źródła. Póki co wykorzystuję znajomych, którzy często tam bywają w sprawach służbowych i zawsze mi przywożą. Jeśli chodzi o te włoskie - Laudemio i Villa Calcinaia to kupowałam je w hipermarkecie Hypernova.
Niekoniecznie te, o których piszesz są oszukane. Piszesz, że kosztują 10-25 zł domyślam się, że chodzi Ci o butelki 500 ml. 25 zł to około 6 Euro za tą cenę można kupić we Włoszech dużo rodzajów oliwy - oczywiście tych 500 ml, bo 1-litrowa w tej cenie to chyba tylko Conad i Coop.
Ogólnie myślę, że spokojnie można kupić przyzwoitą oliwę w polskim sklepie i to już za 20 zł. Ja jak mi się skończyły te bałkańskie delicje, to kupowałam hiszpańskie i francuskie za 20 zł. Bo przecież nie będę smażyć omleta na włoskiej oliwie za 180 zł - nie stać mnie na to.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka