Nie bardzo zrozumiałam Twoje pytanie. Chodzi Ci o oliwę, którą najczęściej kupują Włosi czy o taką smaczną i dobrej jakości? Bo to są 2 różne rzeczy. Włosi żyją teraz biednie i najczęściej kupują tanie oliwy np. oliwy typu Ipercoop czy Conad czyli odpowiedniki naszych produktów z Biedronki.
Natomiast jeśli szukasz w miarę porządnej włoskiej oliwy to mogę Ci polecić kilka marek:
1. Colle del Giachi
2. Laudemio
3. Capanna
4 Villa Calcinaia
5. Tenuta San Guido
6. Olio extra vergine di oliva di Carmignano
Jeśli chodzi o marki Laudemio i Villa Calcinaia to obydwie bez problemu kupowałam w sklepach w Polsce. Nie wiem, jak jest z pozostałymi, bo ich nie szukałam. Duża butelka (1L) tych oliw kosztuje około 180 zł, więc niewielu Włochów na nią stać. Włosi najczęściej kupują litrową butelkę oliwy marki Conad za 18 zł czyli 5 Euro.
Wszystkie 6 marek, jakie wymieniłam jest w miarę dobre, ale nie są znakomite, bo takich we Włoszech niestety nie ma. Jakiś czas temu byłam z narzeczonym na wakacjach w Czarnogórze. Zwiedziliśmy też Macedonię i Serbię - jaką oni tam mają oliwę z oliwek!!! Poprostu delicja! Kilka lat temu byłam w Gruzji i tam też oliwa z oliwek jest poprostu wyśmienita! Kiedyś lubiłam włoskie oliwy, ale odkąd spróbowałam oliw z Gruzji i z Bałkan, to tych pomyj z Włoch już nie jestem w stanie przełknąć. Tak to już jest, jak się spróbuję czegoś lepszego, to do tego gorszego ciężko wrócić. Identycznie było z włoską kawą :) Kiedyś lubiłam kawy włoskich marek, ale odkąd spróbowałam prawdziwej brazylijskiej i ekwadorskiej kawy, to ta włoska to dla mnie lura.