IL Pozzo di San Patrizio

Temat przeniesiony do archwium.
Il Pozzo di San Patrizio - czy ktoś tam był, chodził na dół? Opiszcie wrażenia. :) Jak przyjadę do Włoch to sobie tam pojadę. :) Warto?

Nel 1527, all'indomani del sacco di Roma, il Papa Clemente VII si rifugiò ad Orvieto.
Per approvvigionare d'acqua la rocca dell'Albornoz, in caso di assedio o conflitto, fu edificato il pozzo di San Patrizio, su progetto di Antonio da Sangallo il Giovane. Terminato nel 1537, il pozzo è profondo circa 62 metri e, al suo interno, sono state realizzate due scalinate a doppia elica sovrapposte, così progettate per rendere più agevole il trasporto dell'acqua
http://www.bellaumbria.net/Orvieto/pozzo.htm
*_* schodził :)
Ja bylam wiele razy w Orvieto. Pozzo di San Patrizio widzialam z gory oraz z zewnatrz, chociaz nigdy nie zeszlam na sam dol, bo nie chcialo mi sie samej, a reszta towarzystwa sie nie kwapila niestety. Z gory robi wrazenie, wiec mysle, ze warto tez zejsc na dol:)
Ogolnie cale Orvieto warto zwiedzic - szczegolnie przepiekna katedre (Duomo). Warto tez wejsc na wieze (Torre del Moro) z pieknym widokiem na cala okolice. Sa tez wycieczki po podziemiach Orvieto (città sotterranea), ale tez nigdy mi sie nie udalo ich zwiedzic, bo sa w okreslonych godzinach. Polecam tez spacer wzdluz murow obronnych i w ogole po calym miescie, ktore jest pelne uroczych zaulkow i kosciolow.

A jesli wybierasz sie na zwiedzanie samochodem i zostanie ci troche czasu to ok. 20 km od Orvieto znajduje sie tzw. "Città che muore" (Civita di Bagnoregio) - miejscowosc, ktora z roku na rok staje sie coraz mniejsza ze wzgledu na kruchosc skaly, na ktorej zostala zbudowana, i ktora w zwiazku z tym powoli "umiera". W tej chwili jedyna droga do tej miejscowosci to waski i stromy most - w internecie znajdziesz wiele stron ze zdjeciami i historia tej miejscowosci, np. http://www.civitadibagnoregio.it/civita/storia.htm.

Milego zwiedzania!
mmmmmmmm

super :) same atrakcje
ja tam muszę jechać :)

Dzięki :)
Ja mieszkam niedaleko Orvieto no i pozzo San Patrizio oczywiscie jest mi jak najbardziej znane:)) Ciekawie skonstruowana studnia gdzie schody prowadzace w dol tak przeplataja sie z tymi prowadzacymi w gore, ze osoby schodzace i osoby wchodzace nie spotkaja sie. Nie do polecenia raczej tym co cierpia na klaustrofobie. No i zalecane wygodne obuwie bo schodki sa troche waskie i sliskie.
Orvieto ogolnie jerst godne polecenia by je zwiedzic:))
:) no to jadę :)
Zarezerwowałem hotel w Oriveto na dwa dni :) chcę zwiedzić całe miasto :) Oglądałem zdjęcia i bardzo, ale to bardzo podoba mi się. :) Orvieto (przynajmniej na zdjęciach) jest prześliczne.
poprawka:

zarezerwowałem pokój w hotelu :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Solo italiano