Ja bylam wiele razy w Orvieto. Pozzo di San Patrizio widzialam z gory oraz z zewnatrz, chociaz nigdy nie zeszlam na sam dol, bo nie chcialo mi sie samej, a reszta towarzystwa sie nie kwapila niestety. Z gory robi wrazenie, wiec mysle, ze warto tez zejsc na dol:)
Ogolnie cale Orvieto warto zwiedzic - szczegolnie przepiekna katedre (Duomo). Warto tez wejsc na wieze (Torre del Moro) z pieknym widokiem na cala okolice. Sa tez wycieczki po podziemiach Orvieto (città sotterranea), ale tez nigdy mi sie nie udalo ich zwiedzic, bo sa w okreslonych godzinach. Polecam tez spacer wzdluz murow obronnych i w ogole po calym miescie, ktore jest pelne uroczych zaulkow i kosciolow.
A jesli wybierasz sie na zwiedzanie samochodem i zostanie ci troche czasu to ok. 20 km od Orvieto znajduje sie tzw. "Città che muore" (Civita di Bagnoregio) - miejscowosc, ktora z roku na rok staje sie coraz mniejsza ze wzgledu na kruchosc skaly, na ktorej zostala zbudowana, i ktora w zwiazku z tym powoli "umiera". W tej chwili jedyna droga do tej miejscowosci to waski i stromy most - w internecie znajdziesz wiele stron ze zdjeciami i historia tej miejscowosci, np. http://www.civitadibagnoregio.it/civita/storia.htm.
Milego zwiedzania!