Autor książki o mafii opuszcza Włochy

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 35
poprzednia |
Włoski pisarz Roberto Saviano, autor głośnej książki "Gomorra" odsłaniającej kulisy i mechanizmy działania kamorry, poinformował na łamach dziennika "La Repubblica", że opuszcza Włochy.
Saviano uznał, że w swoim kraju czuje się jak "więzień" i nie może normalnie żyć.
28-letni autor bestsellera w osobistym wyznaniu, opublikowanym przez rzymską gazetę, podkreślił, że jest "otoczony przez nienawiść".
Saviano, nad bezpieczeństwem którego czuwa bez przerwy siedmiu karabinierów, ogłosił swą decyzję dzień po tym, gdy media ujawniły, że najgroźniejszy klan neapolitańskiej mafii - Casalesi - wydał na niego wyrok śmierci. Taką informację przekazał w zeznaniach nawrócony mafioso kamorry, współpracujący obecnie z wymiarem sprawiedliwości.
Pisarzowi przyznano wcześniej ochronę z powodu pogróżek, jakie otrzymywał.

- Wyjadę z Włoch, przynajmniej na jakiś czas - ogłosił autor "Gomorry" dodając, że nie widzi żadnego powodu, by "żyć jak więzień".
- Do diabła z sukcesem. Chcę żyć i koniec - wyznał Saviano. Wymienił następnie swoje marzenia, których we Włoszech, żyjąc pod ochroną policji, nie może zrealizować: "chcę mieć dom, chcę zakochać się, wypić piwo w miejscu publicznym, iść do księgarni i wybrać książkę czytając, co jest na odwrocie okładki".

- Chcę spacerować, opalać się, chodzić w deszczu, spotykać się bez obaw z moją matką, nie wywołując strachu i u niej - powiedział Saviano. - Do cholery, mam tylko 28 lat! - dodał.
Roberto Saviano, którego opublikowaną dwa lata temu książkę o mafii wydano dotychczas w nakładzie 1,2 mln egzemplarzy, przyznał, że nikt nie chce wynająć mu mieszkania w Neapolu. Ludzie - jak ujawnił - rezygnują, gdy dowiadują się, kto miałby być ich lokatorem. Od właścicieli mieszkań Saviano słyszy: "mamy już dosyć bronienia ciebie i twojej przeklętej książki".

- Nie myślałem, że książka może wywołać takie trzęsienie ziemi - powiedział autor "Gomorry". Książkę tę uznano we Włoszech za przełom, przede wszystkim ze względu na przerwanie zmowy milczenia wokół mafii i ukazanie ogromu jej wpływów oraz zasięgu działalności.
Ekranizacja "Gomorry" w reżyserii Matteo Garrone jest tegorocznym włoskim kandydatem do Oscara w kategorii filmu nieanglojęzycznego.
..ten czlowiek/oraz jego ksiazka..i obecne losy../ to chyba "jedyny chodzacy dowod" mogący przekonac niedowiarkow z forum ,ze mafia istnieje
w tym wypadku chodzi o kamorre(mafia jest na Sycylii-jesli sie nie myle)
Jest,byla i zawsze bedzie...niestety.

a Saviano dobrze robi,ze wyjezdza.Miejmy tylko nadzieje,ze to mu pomoze w ocaleniu wlasnej skory,w co watpie:(
nie chodzi tu o mafie z sycylii tylko neapolu...
La Cosa Nostra to mafia sycylijska. W tym przypadku,wydał wyrok śmierci klan neapolitańskiej mafii - Casalesi
ogladaliscie wczoraj le iene ???

mah

i tak to wlasnie dziala ...
chi non ha visto questo link fa subito. beh una grande familia...
nie tak zle...oni tam pracuja i nikt chce ze inne osoba brac swoje kleb! ;)
Roberto Saviano: włoska mafia jest problemem całej Europy! http://www.cafebabel.com/pol/article/22414/roberto-saviano-woska-mafia-jest-problemem-caej-eu.html
kleb?..chleb!
tak
:D
czesc 2 wywiadu z Roberto Saviano autorem Gomorry, książki demaskującej działania włoskiej mafii http://www.cafebabel.com/pol/article/22529/roberto-saviano-hiszpania-to-dla-woskiej-mafii-cos.html
Dziwie sie ze tak wszyscy zgodni jestescie i wyznajecie jedynie sluszna prawde ze mafia jest tylko i wlacznie zla.
Niektore/rzy tak dlugo mieszkaja we Wloszech a bladego pojecia nie maja o mafii.
Z filmow i brukowcow czerpiecie wiadomosci o mafii.
Mafia jest najbardziej sprawiedliwym systemem, ale tez najbardziej brutalnym.
Demokracja najglupszym systemem i rowniez brutalnym bo wiekszosc rzadzi a wiekszosc to jednak glupcy a glupkami latwo sie rzadzi.
A jak jeszcze glupkom sie wmowi ze sa madrymi obywatelami, no to juz koniec swiata:)) Mafia ma proste zasady i nie ma tam miejsca dla swin i sprzedawczykow bez honoru.
Zapraszam do dyskusji:)))))
Magdaleno, dlaczego na podstawie jednej cechy mafii wyciągasz całościowy wniosek w stosunku do niej?
Twoje słowa:
.Demokracja najgłupszym systemem i również brutalnym bo większość
>rzadzi a wiekszosc to jednak glupcy a glupkami latwo sie rzadzi.
>A jak jeszcze glupkom sie wmowi ze sa madrymi obywatelami, no to juz
>koniec swiata..
..są ze wszech miar słuszne, demokracja to okropność, która teoretycznie rzecz biorąc, pozwala demokratycznie wybranej większości na legalną eksterminację większości.

Jednak, moja droga, demokracja lub jej brak nie mówi wszystkiego o podmiocie, który ją stosuje. Przecież Hitler czy Hussan doszli do władzy właśnie w drodze demokratycznych wyborów. Tutaj można by spisać wiele stron na temat demokratycznie wybranych władców, którzy dostali od wyborców mandat zaufania na totalitarne rządzenie. Nie trzeba długo szukać, Eurokołchoz jest tego wspaniałym przykładem: decydując w demokratycznych wyborach o przyłączeniu się, zgadzamy się niestety (większość idiotów nieświadomie niestety) na to, że decyzji brukselskich urzędników nikt nie będzie mógł podważać.

Mafia jest niedemokratyczna, mafia jest precyzyjna, ale to nie świadczy o tym, że jest dobra. Mafia ma najwyżej dobrą organizację, ale zapewniam Cię, że system eksterminacji żydów w hitlerowskich Niemczech też taki był, czy był więc dobry?
***legalną eksterminację mniejszości.
Fajnie ze schyliles sie i podnjosles rzucona rekawiczke:))
Ale pomalutku prosze.... Ja nie napisalam ze mafia jest dobra, napisalam natomiast ze posiada plusy. Oczywiscie jako optymistka wierze ze plusy te nie przyslonja nam minusow. Wiec ja tu nie chcialam historia zatrzasc ani tez za hitlerowca uchodzic.
Niestety nie moge teraz dokonczyc mysli mego aksamitnego umyslu bo klade spac dziecko i jesli ono szybciej usnie niz ja, to wpadne tu za moment.
Demokracja to przezyty system tak jak i kanibalizm:))
Apropos tego pisarza. To jest fajne:
>>Roberto Saviano, którego opublikowaną dwa lata temu książkę o mafii wydano dotychczas w nakładzie 1,2 mln egzemplarzy, przyznał, że nikt nie chce wynająć mu mieszkania w Neapolu.
Nie spi, ale mnie tak rece swierzbia ze musze napisac cosik:))
Gienio, widze ze piszesz to co sam myslisz, a nie to co ktos chcialby uslyszec.
Ale ja wroce na ktotko do tego Hitlera cos go to w pscie przytoczyl.
Piszesz to po to by stal wobec mafii w opzycji i poprzez kontrast podkreslic jego dobro czy jego zlo?
Ok, wiem glupie pytanie bo to tez glupie zeby z wstecznym zabarwieniem pisac o tym co sie teraz dzieje.
To demagoggia, ktora wszczepiano w czasach dominacji ustroju z za Buga. I tu ironia losu ze ty nie lubisz moskali ale uzywasz ich socjotechnike:))
To populizm! Ale jak wiadomo populizm to najlepszy lep na bezmozgie masy.
Dzisiejsza polityka czy dzisiejsza sytulacja-jest tylko tu i teraz.
Jak jeszcze dlugo Polacy i Polska bedzie sie taplac w martyrologii??
Historie pisza zwyciezcy, wiec wcale nie musi byc prawdziwa.
O czym jest watek?
Innym slowem, wbito nam w glowe ze ten parszywy Adolf napadl na nasz miodem i mlekiem plynacy kraj, bo nas nienawidzil.
A prawda jest taka ze owczesna Rzeczpospolita byla buforem przed sowietami.
Nasza brawurai zle ulokowane lojalnosci pchnely nas do walki.
Wiec co ma piernik do wiatraka.
Co ma Hitler do mafii.
Mafia jest duzo lepsza bo nie demokratycznie wybierana:))
To prawdziwy system honoru a nie armia swin co to sie szmaca dla wladzy i stolkow.
Przykładu Hitlera użyłem jedynie dla pokazania, że francowacizna zwana demokracją może wydawać takie właśnie owoce. Nie miało to bezpośredniego przełożenia na sprawę mafii.
Jeżeli o meritum mówimy, to nie zgadzam się z Tobą w tym miejscu, gdzie piszesz:

>>>Mafia jest najbardziej sprawiedliwym systemem, ale tez najbardziej brutalnym.
Ok, zgadzam sie co do tej sprawiedliwosci.
Napisalam to w jaskrawym kolorze zeby wlasnie pokazac kontrast do demokracji.Kurka wodna, nieoczekiwanie, musze sie z kims zgodzic do kogo pilam.
Jak widac zawile sa sciezki prawdy.
Ale dalej stoje przy tym ze w porownanju z demokracja to mafia jest ok:))
Stoie....czuje sie swietnie.
Wiecej bledow nie wiedze, ale napewno sa, wiec przepraszam.
Amore od siedmiu bolesci usypia dziecko wiec w sumie mam czas na mein kampf. ale odpuszcze sobie i Wam:)))Zaraz go za drzwi wywale, wiec....:
Dobranoc
Jesli...Firma Fiat może inwestować w akcje dowolnego innego przedsiębiorstwa, nie znaczy to jednak, że przestanie być przede wszystkim producentem samochodów. Z mafią jest tak samo, jej podstawowym zadaniem jest zapewnianie ochrony w określony przestępczy sposób na danym terytorium. Tutaj kryje się źródło najbardziej powszechnych pomyłek: opinii o nowych sektorach działalności mafijnej, jak handel żywym towarem czy przestępczość komputerowa. Ludzie nie rozumieją, że mafia bezpośrednio nie działa w tych dziedzinach. Ona ochrania przestępców, którzy się tym zajmują i rozstrzyga spory, tak jak robiła to zawsze. Na przestępczym rynku obowiązuje ten sam podział, co w każdym innym biznesie: są producenci, handlowcy oraz ochroniarze. Mafia to ci ostatni, z dodatkiem funkcji sądowniczej. Dobrze wyraził to skruszony mafioso Antonino Calderone, który oświadczył kiedyś: Nie jesteśmy zwykłymi złodziejami. Miał rację, oni odpowiadają za organizację kryminalnego rynku. http://www.dziennik.pl/dziennik/europa/article223706/Mafia_to_odpowiedz_na_niedoskonalosci_rynku.html
Ufff...przykro mi, ale ja z tego bełkotu niewiele zrozumiałam.
Elisson twoja uwaga ..to niezwykle celna uwaga,zgadzam sie z Toba w 100%
moze ten fragment przekona kogos czym jest camorra/mafia/ naprawde..Włochy podzielone są dość wyraźnie na dwie części. Od północnej granicy aż po Rzym jest niewielkie bezrobocie, wysokie zarobki; ludzie żyją na wysokim standardzie. Na południu jest inaczej. Tu nie docierają wielkie masy turystów zapewniające spory dochód mieszkańcom północy. Bezrobocie jest duże, wielu ludzi żyje bardzo biednie. Tu w końcu rozwinęła się mafia.
- Mafia jest na Sycylii, w Neapolu mamy kamorrę. - Mówi Paulo. - Wychowałem się w tym mieście. Czy uwierzycie, że 50% moich kolegów ma obecnie problemy z policją, a ok. 20% nie żyje, bo sprzeciwiła się kamorrze? Ja miałem szczęście. Pochodzę z dość zamożnej rodziny. Rodzice mieli dość pieniędzy by mnie wykształcić. Nie musiałem od najmłodszych lat szukać zatrudnienia na ulicy. Teraz pracuję na północy. Tylko jeden na dziesięciu moich kolegów z dzieciństwa ma, podobnie jak ja, dobrą pracę, rodzinę. Reszta, by przeżyć musi współpracować z kamorrą....- Kamorra wciąga najmłodszych - ciągnie Paulo. - Dzieci z ubogich rodzin zamiast chodzić do szkoły szukają zatrudnienia. Daje im je właśnie kamorra. Młodzi sprzedają szmuglowane papierosy, narkotyki; kradną. Dziwiłem się, że nic wam się nie stało w Neapolu. Bardzo dużo jest tu napaści rabunkowych na turystów. Podjeżdża do ciebie na motorku chłopaczek, zrywa z szyi biżuterię, czy też wyciąga z kieszeni portfel i znika tak samo szybko jak się pojawił. Podobnie, dzieci kamorry czyhają w metrze, pociągach.
- A więc dzieci, które zaczęły współpracować z mafią przestają chodzić do szkoły. Jak to możliwe? Czyż nie ma u was obowiązku szkolnego?
- Oczywiście, że jest, ale problem w tym aby go wyegzekwować. Kamorra dba o to, by dziecko nie wróciło do szkoły. Zazwyczaj zastraszają policjantów, urzędników, a ci dla spokoju własnego i rodziny zapominają o gromadce dzieci pozostającej na ulicy.
- To rzeczywiście duży problem.
- Ogromny! W Neapolu dotyczy osiemdziesięciu procent dzieci! Z czasem dorastający człowiek, który nie skończył żadnej szkoły, nie ma żadnej możliwości wyrwania się z organizacji. Co więcej, nie zdaje sobie sprawy, że to, co robi jest złe. Dla niego nie istnieje świat bez kamorry.
Zaczęliśmy zdawać sobie sprawę dlaczego Paulo dziwił się, że podobał nam się Neapol. Przypomnieliśmy sobie młodych mężczyzn sprzedających papierosy nieopodal kiosków tytoniowych. Oczywiście dziwili nas oni. Teraz okazało się, że sprzedawali tańszy, pochodzący z przemytu z Bałkanów towar.
- Mimo tego, co powiedziałeś, to nadal twierdzę, że podobał mi się Neapol. Ludzie są tu sympatyczniejsi.
- To prawda, - odpowiada Paulo - rzeczywiście tak jest. My Neapolitańczycy żartujemy, że na północy Włoch ludzie mają pieniądze, a my serca. U nich panuje typowo konsumpcyjny styl życia. Pogoń za pieniądzem, wykształceniem, coraz lepszą pracą, większym domem, lepszym samochodem. Zgubiono w tym pędzie wartości i tradycje, które zachowały się na południu. Czy wiecie, że na północy o wiele mniej par decyduje się na małżeństwo? Partnerzy żyją razem, ale każde z nich ma swoich, osobnych przyjaciół, własną pracę, osobne życie. Gdy się rozstają nic ich nie wiąże. Małą wagę przywiązuje się do kontaktów rodzinnych. U nas jest zupełnie inaczej. Moje wesele trwało dziesięć dni. Przyjechała z Polski rodzina i przyjaciele mojej żony. Teraz mieszkamy w pobliżu Wenecji. Cztery razy w roku jeździmy w odwiedziny do rodziców żony, często też odwiedzamy moją rodzinę w Neapolu. Moi znajomi z północy nie rozumieją dlaczego tak marnuję pieniądze..... http://www.geozeta.pl/artykuly,Europa,158,1
.
Sześcioro laureatów nagrody Nobla zaapelowało do władz Włoch o zapewnienie bezpieczeństwa młodemu pisarzowi Roberto Saviano, autorowi głośnej książki "Gomorra" o mafii oraz o podjęcie zdecydowanej walki z kamorrą.

Apel Dario Fo, Michaiła Gorbaczowa, Guentera Grassa, Rity Levi Montalcini, Orhana Pamuka i arcybiskupa Desmonda Tutu w obronie Saviano, któremu mafia grozi śmiercią, opublikował w poniedziałek na pierwszej stronie dziennik "La Repubblica".

Przed kilkoma dniami włoskie media ujawniły, że kamorra w zemście za demaskującą ją książkę planuje zabić 28-letniego pisarza. On sam, będący pod ochroną karabinierów, zapowiedział, że wyjedzie z Włoch, bo nie jest w stanie normalnie żyć w swoim kraju.

"Młody pisarz - napisali nobliści - winny dochodzenia prawdy w sprawie zorganizowanej przestępczości oraz ujawnienia jej metod i struktury, zmuszany jest do życia w podziemiu, w ukryciu, podczas gdy szefowie kamorry z więzienia wciąż wysyłają wiadomości z pogróżkami śmierci, zastraszając go, by nie pisał w swoim dzienniku »La Repubblica« i by milczał".

Nobliści stwierdzili: "Państwo musi uczynić wszystko, by go chronić i by pokonać mafię".

"Ale przypadek Saviano to nie tylko problem policji. To problem demokracji" - zauważyli sygnatariusze apelu.

Wzywając państwo włoskie do wzięcia odpowiedzialności za bezpieczeństwo pisarza i walkę z mafią napisali na zakończenie: "Nie do przyjęcia jest, że to wszystko dzieje się w Europie w 2008 roku". ..
szescioro noblistow?..a Walesa śpi..rozczarowalam sie myslalam, ze znajde tam i jego nazwisko
....piątkowe media podały, że o współpracę z camorrą podejrzany jest wiceminister gospodarki Nicola Cosentino. Po tegorocznych wyborach okazało się, że senator Marcello Dell'Utri prowadził negocjacje z rezydentami ndranghety zagranicą w sprawie kupna głosów mieszkających tam Włochów...
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 35
poprzednia |

« 

Nauka języka

»

Życie, praca, nauka