F I L M Y !! R A N K I N G !!

Temat przeniesiony do archwium.
Ciao a tutti !

Chciałabym przy Waszej pomocy stworzyć-
Subiektywny Ranking Filmów Włoskich Które Trzeba Zobaczyć 2[tel]

dlatego chciałabym Was poprosić o wybranie 5 filmów z tych nakręconych po 2000 roku

pozdrawiam ciepło

Cat. :)
1. La vita e bella- taki klasyk
2. Okna reż. Ozpetek- głównie dla kobiet
3. Malena
4. Rozwód po włosku- ku przestrodze:)
5. Le fate ignoranti też Ozpetek
aaaa jeszcze Tre merti sopra il cielo- fabuła tak banalna, że nawet ja nieznajaca włoskiego zrozumiałam o co chodzi:)
z klasyki warto jeszcze zobaczyć Fellini- do mnie nie przemawia ale może innym się spodoba.
Aż pięciu nie kojarzę, ale od siebie polecam wymienioną już "Malenę" i "Nieznajomą" (La Sconosciuta) tego samego reżysera. A tak na czasie to można się wybrać do kina na Gomorrę i posluchać dialetto napoletano;)
A tak przy okazji, to kiedyś w necie natknęłam się na opis filmu "Non sono io", który opowiada o Włochu pracującym w Polsce i był kręcony chyba w Łodzi. Może ktoś ma go w swoich zbiorach i udostępniłby, choć pewnie zbyt ambitne kino to nie jest skoro nawet w internecie jest mało informacji na temat tego filmu;)
Tre metri sopra il cielo
Ho voglia di Te
L'ultimo Bacio
Scusa ma ti chiamo amore

romansidla ;P

Stanza del figlio
manuale d'amore 1 i 2
la finestra di fronte
L'ultimo bacio
parlami d'amore
notte prima degli esami
notte prima degli esami oggi
rimini rimini (stara komedia)
romanzo criminale
uovo sodo to fajny film
Ja "Gomorry" nie polecam - moim zdaniem jest to bardzo, ale to bardzo źle zrobiony film. Wiele natomiast traci ten, kto nie przeczytał książki.
la finestra di fronte, pane e tulipani, la stanza del figlio, malena, non ti muovere, nuovo cinema paradiso, l'anima gemella, la locandiera, matrimonio all'italiana, miracolo a milano, il mostro, la tigre e la neve, la vita e bella, ti amo in tutte le lingue del mondo, il paradiso all'improviso, giu al nord, i laureati...
widziałam ten film 5 razy w ciągu jednego miesiąca i dalej chętnie go oglądam mimo że znam go prawie na pamięć:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia