problem

Temat przeniesiony do archwium.
Mam problem,ha ha ja mam problem ale dla mnie to powazna sprawa a wiec do rzeczy zmarla moja tesciowa i zostawila w spadku dlugi,wiec ja chce a wlasciwie moj maz musi w polskim sadzie odzucic prawo do spadku i teraz ja sie pytam czy jest mozliwe ze u wloskiego adwokata podpisze ze zrzeka sie spadku i przesle to do polski do sadu,czy trzeba byc osobiscie?
Witaj sreberko :)
Tu masz link do informacji nt. odrzucenia spadku bo tylko to może wchodzić w rachubę.Moim zdaniem to pytanie najlepiej zadać polskiemu notariuszowi.Pozdrawiam

http://www.akademiaprawa.pl/poradnik-9.html
Jest mozliwe oswiadczenie o odrzuceniu prawa do spadku przed konsulem (odrzucajacy ma byc obywatelem polskim i spadek ma znajdowac sie, zdaje sie, w Polsce). Info w konsulacie w Rzymie: [tel]lub Mediolanie: [tel].

Jesli zrobisz to przed wloskim notariuszem, nalezy potem zglosic sie po "apostille" do Procura della Repubblica lub do Prefektury, po czym przetlumaczyc dokument (albo w Polsce u tlumacza przysieglego, albo we Wloszech u zwyklego np. samemu i zalegalizowac tlumaczenie w konsulacie). Wg mnie prostsza jest pierwsza droga...
Dzieki za pomoc ,chyba pojedziemy w grudniu do polski to zalatwie osobiscie w sadzie polskim bo jak pomysle ze mam zalatwiac cos przez ambasade to mnie szlag trafia na sama mysl a koszty beda te same .Ztego co wiem to trzeba to zalatwic w ciagu 6 miesiecy,mam czas do polowy lutego no i swieta zalicze w polsce
Sreberko nie m a sensu wydawac kasy na wloskiego adwokata ,co ci strzelilo do glowy nie masz co pieniedzmi robic :D ..dzieci w Bieszczadach gloduja..wyslij im! a nie wloskiemu wyglancowanemu adwokatowi .jako takie doswiadczeniemi z papugami ichnimi..wiem cos w tematach cennikow :D Jesli zostalas powolana w testamencie ..to rzeczywiscie powinnas przestrzec tego 6 mies terminu..ale i po terminie tez mozna cos zwojowac ..jesli idzie o odrzucenie spadku..Pewna jestes ,ze chcecie odrzuci?Tym samym dajecie innym spadkoobiercom mozliwosc zwiekszenia ich udzialow,bo zmienia sie układ dziedziczenia...jesli masz dziecko to ono przejmie to co ty odrzucisz ..ta masa spadkowa na twoje dziecko przechodzi/rozumiesz?/ ..w ostatecznosci jak juz wszyscy poodrzucaja to Skarb Panstwa przejmuje spadek
Zgadzam się z tobą sette,że spadek przechodzi na pozostałych spadkobierców.Problem w tym,że tu nasza sreberko (a raczej jej mąz) ma w spadku długi :) i jeśli są dzieci to wtedy one dziedziczą a jeśli są nieletnie - to mogą dziedziczyć z dobrodziejstwem inwentarza.Pytanie :co jest większe, czy pozostawiony spadek czy też długi.W tym przypadku naprawdę potrzebny jest prawnik,dlatego zrzekanie się ot tak przed konsulem nie ma sensu.Sprawę trzeba załatwić w kraju.Pozdrawiam
Tesciowa zostawila tylko dlugi w bankach ,caly majatek to przepuscila z wiatrem ,banki nie podaruja beda szukac spadkobiercow
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego