Rzym - gdzie warto pójść?

Temat przeniesiony do archwium.
Hej

Założyłam ten wątek, ponieważ planuję tygodniowy pobyt w Rzymie na wakacjach i szukam miejsc, które wpisać na swoją listę "must see" ;-) Tylko, że nie chodzi mi o typowe miejsca turystyczne, bo większość takich 'standardów' (że się tak wyrażę) już widziałam, tym razem chciałabym zobaczyć jakieś miejsca, w których może nie roi sie od turystów, bo są mniej znane lub reklamowane, aczkolwiek urokliwe. Moga to być place, uliczki, kawiarnie, no cokolwiek Wam przyjdzie do głowy, coś co was urzekło :)

Będę wdzięczna za wszystkie propozycje.
Buźka:)
Kilka propozycji
- l'aventino, giardino dell'arancie
-gianicollo
- na wystawę i do kawiarni do Pallazo delle Esposizioni ma via Nazionale 194
(http://www.palazzoesposizioni.it)
-Filetti di baccalà, Piazza Santa Barbara 88 (vicino a Campo de Fiori)
-w niedzielę Porta Portese (Piazza di Porta Portese)
dziękuję alexandra :) już sobie zapisałam, pobuszuję trochę w necie o tych miejscach! grazie mille !
Poleciłbym jeszcze Kryptę Kapucynów (http://wjakwczasy.pl/miejsca/wyszukaj-miejsce/europa/wlochy/rzym/rzym--kaplica-czaszek-braci-kapucynow_62)
Katakumby, jesli jeszcze nie bylas/byles.
Appia Antica moze...

Moze wejsc do Piramidy Cestiusza. Zadko kto tam wchodzi, bo jest tylko jedno wejscie co 2 tygodnie, koniecznie trzeba bookowac.
W siedzibie Szkoły Polskiej przy Vicolo Doria 6 B (przy Placu Weneckim - Piazza Venezia), znajdować się będzie punkt zbiórki dla osób, które się zgubią lub odłączą od grup zorganizowanych.
Kontakt telefoniczny ze szkołą - [tel].
sorry pomylka..pomylily mi sie tematy
Ja osobiście polecam Zatybrze ( Trastevere ) -(kawiarnia na kawiarni /bar na barze) na fajny spacer- nie jest wazne jaki dzien tygodnia , mam czasami wrazenie,ze mozna tam spotkac wiecej Amerykanow nież Wlochow, potem przejsc przez most i na Campo de' Fiori - bary,pizza na kawałki,lody o smaku nutelli... :)
no tak ale na takie chodzenie po barach potrzeba kasy....Jedna rzecz jesli chcesz wejsc do tolaety wjakims barze..to nie wypada ot tak z ulicy..moze sie zdarrzyc ze toaleta bedzie zamykana na klucz ..wchodzisz wiec do baru..marzac o toalecie zamawiasz kawe.. cena ok 1 eu /,10 eu..?Haloooo ktos wie ile w Rzymie kawa/woda w malej 500ml plastikowej butelce kosztuje w barze rzymskim???/wypijasz kawe /czy wode do polowy/albo po zamowienoiu pytasz szybciutko dove si trova il gabinetto?..bierzesz klucz i lecisz ..wracasz dokanczas picie i placisz..wez scontrino ,koniecznie bierz scontrini wItali...w kieszen..mozesz sie ich pozbywac ze 200 m od miejsca gdzie ci dano scontrini..bo sa kontrole na chodniku tych ze skarbowki /Guardia di Finanza.....do nich sie zwracamy per agente..tak samo jak do carabinieri i policji...agente...nawet ich mozesz prosic o pomoc..tytulujac agente ..w kazdej sytuacji :D
Hehe wszyscy tak trabia o tych scontrini, a ja jeszcze NIGDY sie z tym nie spotkalam, ani z guardia di finanza, ani z tymi kontrolami...
prawo jest prawem i nalezy go przestrzegac a przyjezdzajac do danego kraju podporzadkujemy sie bez ironizowania jego normom prawnym
Pierwsze slysze o tym, ze moga skontrolowac scontrino ...serio... a coby bylo, gdybym nie miala?! ...nigdy nie mam tak naprawde...

A z toaletami ...chodze troche po Rzymie i jak potrzebuje to czesto korzystam z toalet w pubach, barach czy restauracjach i nawet jak sa zamkniete prosze o klucz ...i nigdy nigdy mi jeszcze nikt nie powiedzial, ze nie moge albo, ze musze zaplacic. ...moze to tylko przypadek.

A Zatybrze oczywiscie urokliwe bardzo bardzo. ...tylko zastanawiam sie, czy mozna je zaliczyc do miejsc nieodwiedzanych przez turystow ...bo ja bym je zaliczyla do bardzo turystycznych miejsc ,-)
multa cos ok 3 tys do powyzej 5 tys eu
Marysia warto zglebic temat ze Italia to kraj gdzie jest najwiecej rzeczy vietato..i co roku wymyslaja nowe kary za to czy tamto..kazada comune rzepke sobie skrobie..tzn w kazdej prowincji jest inaczej..ze 2 dni temu zakazano wjednym miescie karmic wroble inczej wysoka multa..duzo mozna o tym pisac...w sieci sama cos znajdziesz..o ile cie to interesuje...ubaw po pachy :D
A ma obowiazek wiedziec turysta np, ze wrobli nie mozna karmic?! ...bez sensu. ...mimo wszytsko warto wiedziec i bede zabierac scontrini...
w Wenecji zakaz karmienia golebi jest od dawna i co? wiem, ze prawo trzeba przestrzegac (moja rodzina to sami prawnicy), ale mialam na mysli, ze niektore czyny nie za egzekwowane (przyklad: podczas mojego pobytu we wloszech nigdy nie spotkalam guardia di finanza proszacej o scontrini). tutto qui.
Temat przeniesiony do archwium.