przepis na dobrą pizzę

Temat przeniesiony do archwium.
hej, szukam przepisu na dobrą pizzę, oczywiście przyrządzoną w warunkach domowych, pomożecie?
1 kg maki
5 g swiezych drozdzy
1 szklanka mleka
1 lyzka stolowa soli
2 lyzki stolowe oleju
szczypta cukru
woda ciepla(ilosc w zaleznosci od potrzeby)

Drozdze rozpusc w odrobinie cieplego mleka z cukrem .Make wsyp do duzej miski ,lub wysyp na stolnice ,dodaj sol,rozpuszczone drozdze ,reszte mleka i odrobine wody.Zagniataj ciasto,jesli bedzie zbyt geste dolej wody by ciasto mialo konsystencjie luzna to znaczy luzniejsze od ciasta na makaron.Wyrob dobrze ,tak by samo odchodzilo od reki ,uformuj kulke ,przykryj i odstaw do wyrosniecia (ok 2 godz - ma podwoic swoja objetosc)
Przygotuj sobie sos wg.wznania czerwony,bialy jaki chcesz.Po wyrosnieciu ciasta wyrzuc go na stolnice ,podsyp maka i jeszcze raz wyrob.Podziel na cztery czesci .Karzda rozwalkuj na 2 mm grubosci ,posmaruj sosem ,posyp serem mozzarela lub jaki tam masz ,ewentualnie rozne rodzaje ,na to poloz to co chcesz :mieso ,szynka,boczek,pieczarki,oliwki,salami lub inna wedlina itd piecz okolo 15 -20 min w 200 st C
Jesli ktos ma inny chetnie wyprobuje .
Ja robię z tego przepisu:

http://ricette.giallozafferano.it/Impasto-per-pizza.html
Ciasto
400ml wody
800 g maki
25g drozdzy
2 lyzeczki soli
3lyzki oleju(oczywiscie najlepiej z oliwek)
wlewamy wode do jakiegos duzego naczynie najlepiej plastikowej miski, wsypujemy sol i wlewamy olej na koniec drozdze wymieszane rozpuszczone w odrobinie wody, wyrabiamy raczkami az sie nie bedzie lepic do lapek, pozostawiamy do wyrosniecia ok 2 godzinek przykryte sciereczka.zapomnialam sol nie moze nigdy miec kontaktu z drozdzami, bo inaczej ciasto nie wyrosnie, wiec kolejnisc dodawania skladnikow ma znaczenie
nastepnie przygotowujemy klasyczna pizze czyli sos pomidorowy, mozzarella,oregano lub co wam wpadnie w rece
..drozdze nalezy rozpuscic w cieplej wodzie...to jeden z sekretow dobrej pizzy..pod miske w ktorej wyrabiamy ciasto na pizze dobrze jest podstawic druga miske ,wieksza... z ciepla woda,ciasto sie bedzie lepiej wyrabiac w cieplej kapieli :D..potem jak ciasto bedzie roslo pod sciereczka..nie robcie przeciagow powietrza bo ciasto opadnie..to info dla tych co pierwszy raz beda same robic pizze .Buona fortuna e buon appetito.: D
najprostszy przepis na pizze, prosto od neapolitanskich pizzaiolo :-) 1 kostka (ta wloska mala 25 g) drozdzy, szczypta cukru (dla dobrego procesu fermentacji)1/2 kg maki (moze byc tipo 00 tak jak nasza tortowa, albo 0 typowa do pizzy lub chleba), ciepla woda ilosc wg konsytencji wyrabianego ciasta, oliwa z oliwke, sol wg uznania: w duzej misce rozrabiamy drozdze z cukrem, ciepla woda (troche) oraz okolo pol szklanki maki, rozrobiona mase (rzadka konsystencja) zostawiamy pod przykryciem az dotad jak beda widoczne babelki :-) po czym dodajemy cala reszte maki stopniowo wsypujac i dolewajac wode, konsystencja ma byc zwarta ale dobrze rozrobiona, jak juz wykorzystamy cala reszte maki i odpowiednio cieplej wody, znow przykrywamy i zostawiamy na godzine w cieplym miejscu, po czym dodajemy wg uznania sol oraz polewamy oliwa na oko (polac cienkim strumyczkiem po calosci zataczajac kola, nie za duzo), po czym znow zagniatamy okolo 2-3 minuty i znowu zostawiamy pod przykryciem, tak oto przygotowane ciasto powinno rosnac kolejne minimu 4-5 godzin, wowczas jest najlepsze bo najmniej ciezkostrawne, choc wloscy wyrabiacze pizzy zostawiaja takie ciasta na cala noc :-) gdy juz chcesz rozwalkowac, a lepiej porozszerzac palcami swoje ciasto wloz je na blache, czy na czym przygotowujesz swoja pizze i jak juz ja rozlozysz to lekko rozsmaruj palcami kilka kropel oliwy, potem daj sugo, czyli salse z pomidorow i kolejno wszystkie inne skladniki jakie masz zamiar umiescic na pizzy, w warunkach domowych w zwyklym piecyku nastaw na temperature maksymalna i poczekaj az naprawde super sie nagrzeje, po czym wloz pizze, powinna siedziec ok 10-15 min ale zalezy od piekarnika i koloru pizzy i chrupkosci jaka chcesz uzyskac :-) powodzenia ps sette di nove ma racje, warto wyrabiac pizze juz na jakims podgrzanym blacie czy czyms w tym stylu
we Wloszech trzeba kupic do wyrobu pizzy levito di birra...drozdze piwne..oby tylko nie te drozdze... co sie slodkie ciasta robi..dzis na kolacje zrobilam piadine...wyszla fantastycznie,dla ropucha nafaszerowalam szynka crudo dla mnie z szynka gotowana,plus pomidor ogorki konserw cebula male mozarelle majonez sol ziolowa http://www.wloski.ang.pl/forum/kultura-i-obyczaje/184984 ciasto na piadine:http://www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2452
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Solo italiano

 »

Życie, praca, nauka