1 kg maki
5 g swiezych drozdzy
1 szklanka mleka
1 lyzka stolowa soli
2 lyzki stolowe oleju
szczypta cukru
woda ciepla(ilosc w zaleznosci od potrzeby)
Drozdze rozpusc w odrobinie cieplego mleka z cukrem .Make wsyp do duzej miski ,lub wysyp na stolnice ,dodaj sol,rozpuszczone drozdze ,reszte mleka i odrobine wody.Zagniataj ciasto,jesli bedzie zbyt geste dolej wody by ciasto mialo konsystencjie luzna to znaczy luzniejsze od ciasta na makaron.Wyrob dobrze ,tak by samo odchodzilo od reki ,uformuj kulke ,przykryj i odstaw do wyrosniecia (ok 2 godz - ma podwoic swoja objetosc)
Przygotuj sobie sos wg.wznania czerwony,bialy jaki chcesz.Po wyrosnieciu ciasta wyrzuc go na stolnice ,podsyp maka i jeszcze raz wyrob.Podziel na cztery czesci .Karzda rozwalkuj na 2 mm grubosci ,posmaruj sosem ,posyp serem mozzarela lub jaki tam masz ,ewentualnie rozne rodzaje ,na to poloz to co chcesz :mieso ,szynka,boczek,pieczarki,oliwki,salami lub inna wedlina itd piecz okolo 15 -20 min w 200 st C