Cytat: dutygirl
to co powiecie na to: mieszkam we Włoszech ponad dwa lata, pierwszy rok bylam na Erasmusie, teraz pracowałam w jednym z hoteli ale to nieważne. Mnie w urzędzie miasteczka w którym mieszkam powiedzieli, ze według nowego prawa residenza NIE JEST MI POTRZEBNA i moge przebywać na terenie Włoch ile chce bez zameldowania
Powiem tylko tyle, że gdyby nie było to realnym problemem i gdyby nie szły na nich pieniądze również z MOICH podatków, ignorancja wielu włoskich urzędników byłaby wręcz rozbrajająca.;)
(i tak się w końcu zamelduje tylko muszę mieć wydaje mi się wyciąg z konta włoskiego, jako ze mam polskie konto euro w ING to jeszcze nie wiem jak to załatwić, nie chce zakładać konta tutaj).
Na szczęście źle Ci się wydaje - nigdzie nie jest napisane, że konto ma byc włoskie, środki na utrzymanie mają jedynie pochodzic z legalnego źródła (choc nie wiem, jak można do sprawdzic... ;)).
To jeszcze jedno pytanie, mój narzeczony mógłby złożyć oświadczenie ze jestem na jego utrzymaniu i w taki sposób dostane zameldowanie ??
Oczywiście, jednak do zameldowania musisz miec również ubezpieczenie zdrowotne, nie wystarczą środki na utrzymanie.
No i kwestia bycia na utrzymaniu rodziców.. Pytałam urzednika o inne możliwości, powiedział ze jedyna to odpowiednia kwota na koncie (typu 5500 euro) lub zarobki powyżej tej kwoty dzieląc na 12 mscy.
Temu panu to chyba już podziękujemy... ;) "Odpowiednia kwota" może byc na koncie, ale może byc też "użyczona" przez osoby trzecie (np. Twojego narzeczonego lub rodziców), wystarczy oświadczenie na piśmie poparte ewentualnie wyciągiem z konta tej osoby. Natomiast jeśli jesteś pracownikiem, nieważne, ile zarabiasz, bo kwota minimalna nie dotyczy pracowników. Umowa o pracę, bez względu na wysokośc uzyskiwanego dochodu, daje Ci pełne prawo pobytu we Włoszech, a co za tym idzie - prawo (i obowiązek) do zameldowania.
Jedyna kwestia która mnie martwi to ubezpieczenie tutaj kiedy będę bez pracy (od przyszłego miesiąca, niestety trudno tu o prace, z hotelem to miałam wielkie szczęście ze znam właścicieli, ale jestem potrzebna tylko na sezon).. Co się stanie jak np złamię nogę ?? Przyjmą mnie do szpitala bez żadnych konsekwencji ??
W nagłych wypadkach wystarczy zgłosic się na pogotowie (pronto soccorso), gdzie udzielą Ci pomocy bezpłatnie, chyba że pojawisz się tam z jakąś drobnostką i zostaniesz zakwalifikowana jako tzw. codice bianco - wtedy musisz zapłacic bodajże 25 euro.
Czy jeśli mam zameldowanie to coś się w tej kwestii zmienia (czy po prostu muszę wykupić dodatkowe ubezpieczenie)??
To zależy - jeśli zameldujesz się jako pracownik lub krewna osoby posiadającej samodzielne prawo pobytu (lub obywatelstwo włoskie), pozostająca na utrzymaniu tej osoby, to masz wtedy prawo do rejestracji w Servizio Sanitario Nazionale i do opieki zdrowotnej na takich samych zasadach, jak Włosi. Natomiast jeśli zameldujesz się dlatego, że posiadasz odpowiednie środki na utrzymanie, będziesz musiała wykupic polisę ubezpieczeniową lub zarejestrowac się odpłatnie w SSN, jeśli Twój region daje taką możliwośc.