Matura 2006

Temat przeniesiony do archwium.
W tym roku mam zamiar zdawac mature z wloskiego. Jeszcze nie wiem jaki poziom, bo ucze sie dopiero 5 semestrów w dodatku w iic, w szkole wogole nie mam wloskiego. I tu pojawia sie problem bo nie znam zadnych informatorów, testów, nie wiem czego sie mam uczyc, z czego przygotowywac.....Jak ktos cos wie to licze na pomoc:)
standardy wymagań egzaminu maturalnego
http://www.menis.gov.pl/prawo/rozp_226/jo_nowoz.php

informator maturalny - j.wloski
http://www.cke.edu.pl/podstrony/inform_matur/wloski.pdf

Powodzenia!
no;-))w koncu nie jestem sama;-)tez chce zdawac i wogole noic jeszcze nie wiem;-(
Po pierwsze to może sprawdź czy "wogóle"jest w słowniku Języka Polskiego
nie badz taki dowcipny..jak sie szybko pisze to sie klawisze myla..ja jestem na rozszerzonym polaku to cos wiem temat gramatyki jezyka polskiego..
no ja tez jestem na rozszerzonym...i wiem, co jest zagadnieniem gramatycznym a co ORTOGRAFICZNYM :P saluti
Porąbało Was?Chcecie się kłócić na tym forum,czy sobie pomagać?Z tego,co widzę,to na każdym językowym forum ktoś się cały czas wymądrza!!!Puśćcie mimo uszu błędy Waszych rówieśników!!!Wy też nie jesteście nieomylni!!!
ja też chcę zdawać maturkę z italiano w tym roku ale niestety poziom tylko podstawowy. jak macie jakieś info, materiały etc to jestem oczywicie chętna:) > [email] a może zdaje ktoś z okolic bielska-b? to by już zupełnie fajnie było bo możnaby się ewentualnie wymieniać materiałami "na żywo":))) pozdro dla wszystkich którzy podejmują to wyzwanie;P
chciałam zdawać z włoskiego, ale mama poradziła, żebym skupiła się na tych "potrzebnych przedmiotach". ależ włoski jest mi do życia potrzebny!!! w zamian za zrezygnowanie z włsokiego na maturze załatwia mi 3 miesiące u rodziny we włoszech w wakacje po maturce! jeszcze tylko 8 miesięcy! tatni saluti:*
To pewnie do mnie było, więc:
1)to było półżartem
2)nie chce sie wcale klocic
3)po co sie wtracasz? chyba sama sobie przeczysz...

ciao
Nie przeczę sama sobie,wkurzają mnie tacy ludzie,jak Ty!Wtrącam się,bo każdy ma prawo się odezwać. Nawiasem mówiąc, sama zdaję włoski,stąd moja obecność na tej stronie!!!!!
Witam!Jestem z Czechowic i również mam ochote zdawać mature z włoskiego...jeszcze nie wiem na jakim poziomie...ale jeśli sa osoby z okolic z z checia nawiązałabym z nimi kontakt...mozę w taki sposób lepiej się prygotuje...wkońcu nie bede sama:)
z czechowic- dziedzic?
a ja.....JESTEM NIEMORMALNA..WZIELAM ANGOL ROZSZERZONY.....a le kocham wloski i sprawia mi przyjemnosc nauka tego jezyka..ale cienko z gramatyka....dlatego prosilabym o jakies testy abym wiedziala czy moge zaryzykowac z tym wloskim..bo na podstawie z 100% to 5% jest za gramatyke..wszyscy mi mowia ze sobie poradze ze dobrze mowi..ja tez tak sadze;-)coz za skromosn;P ale sie boje..niech mnie ktos przekona!!ja chce zdawac wloski!!!jestem z okolic bydgoszczy..jest ktos tajki??bo wogole to ja sie wloskoiego nauczylam we wloszech//przez 2 lata sama sie ucze..dlatego zz ta gramatyka cosi cosi...ciao!jak ktos ma jakikies materialy to moj e-mail [email]
Niby takie światowe a polskiego nie znają!
Właśnie w tym roku zdawałem starą maturę z włoskiego ;-) jedyny w województwie Wielkopolskim, poszło całkiem nieźle... chyba... wyniki w piątek ale niema nigdzie tych arkuszy z egzaminami ;-( nie moge ich znaleźcć w sieci
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę