hej..słuchajcie, szperam po necie po kilka godzin dziennie, ale jeżeli się powtórzę to najmocniej przepraszam ;)
kocham język włoski, chciałabym aby moja przyszłośc opierała się na tym języku, ale niestety w szkole mnie jego nie uczą, miałam jedynie kilka lekcji włoskiego z moją wychowawczynią, takich dodatkowych. mam również kilka samouczków i słowniki.
mam do Was następujące pytania i chciałabym, abyście odpowiedzieli mi na nie ;)
1. czy nie ucząc się włoskiego w szkole mam szanse na zdanie z niego matury? jeżeli sama bym ćwiczyła, może jakieś korepetycje?
2. jeżeli nie mam szans to jaki przedmiot najlepiej wybrać? (oprócz wosu, biologii, chemii i fizyki)pewnie zostaje mi geografia i historia..
3.jakie uczelnie, uniwerki są najlepsze i jest na nich kierunek italianistyka?
4. czy na kazdych dobrych uczelniach i uniwerkach są egzaminy wstepne? (jak nie, to na jakich ich nie ma)
5. jaki poziom najlepiej zdawać z jakich przedmiotów i na (oko) ile procent napisać, aby się dostać na te lepsze uniwerki?
6.przeczytałam na stronie jednego z uniwerków, że pierwsze 3 lata student uczy się w Polsce, a na ostatni rok nauki wyjeżdżają do Rzymu itp. czy to są jakieś wymiany? czy co?
z góry dziękuję :*