matura..studia..życie

Temat przeniesiony do archwium.
hej..słuchajcie, szperam po necie po kilka godzin dziennie, ale jeżeli się powtórzę to najmocniej przepraszam ;)
kocham język włoski, chciałabym aby moja przyszłośc opierała się na tym języku, ale niestety w szkole mnie jego nie uczą, miałam jedynie kilka lekcji włoskiego z moją wychowawczynią, takich dodatkowych. mam również kilka samouczków i słowniki.
mam do Was następujące pytania i chciałabym, abyście odpowiedzieli mi na nie ;)
1. czy nie ucząc się włoskiego w szkole mam szanse na zdanie z niego matury? jeżeli sama bym ćwiczyła, może jakieś korepetycje?
2. jeżeli nie mam szans to jaki przedmiot najlepiej wybrać? (oprócz wosu, biologii, chemii i fizyki)pewnie zostaje mi geografia i historia..
3.jakie uczelnie, uniwerki są najlepsze i jest na nich kierunek italianistyka?
4. czy na kazdych dobrych uczelniach i uniwerkach są egzaminy wstepne? (jak nie, to na jakich ich nie ma)
5. jaki poziom najlepiej zdawać z jakich przedmiotów i na (oko) ile procent napisać, aby się dostać na te lepsze uniwerki?
6.przeczytałam na stronie jednego z uniwerków, że pierwsze 3 lata student uczy się w Polsce, a na ostatni rok nauki wyjeżdżają do Rzymu itp. czy to są jakieś wymiany? czy co?

z góry dziękuję :*
ja odpowiem na pytanie związane z maturą :)

bez uczenia w szkole nie wiem czy masz szanse, szczerze mówiąc wątpię. :)
ale podpowiem ci: Nawet gdybyś zdecydowała się na zdawanie włoskiego, w twoim przypadku musisz go zdawać jako język dodatkowy na poziomie rozszerzonym, bo to nie twój język obcy wiodący (wiem bo tak zdawał mój kolega niemiecki).

:) Ponadto żeby dostać się na italianistykę nie musisz koniecznie zdawać egzaminu maturalnego z włoskiego :) pozdrawiam :)

CIAO :)
albo przejrzyj sobie maturę rozszerzoną z włoskiego i zobacz na jakim stopniu znajomości języka jesteś. :)

ja przygotowywałem się do matury podstawowej 2 lata. I była to bardzo ciężka praca. :) miałem tylko 2 godziny w tygodniu + w 3 klasie 1 godzinę fakultetu. I zdałem ustną na 100 %, ale ustna podstawowa jest banalna. Na wyniki z pisemnej czekam. :)

Ponadto polecam ci uczenie się z takich książek jak: Daniela Zawadzka „Język włoski dla Polaków” i La prova orale 1 i 2. Ja się z tego przygotowywałem. No i rozwiązywałem testy Celi 1-4, z tym że 4 bardzo, ale to bardzo rzadko.

No i często jeździłem do Włoch, wymiany młodzieży itd.
Powodzenia
Ps. ja podałem ci jak zdaje się maturę na dzień dzisiejszy, bo za rok nie wiadomo co będzie. Wszystko zmienia się co roku. :(
aha, dzięki za informacje ;-)
ja zdaję mature w roku 2010 więc jak pewnie wiesz będzie u mnie obowiązkowa matma, więc będę pisać polski, angielski i matematyka + jakiś przedmiot. a jak mi napisałeś ze powinnam zdawać włoski jako język dodatkowy na poziomie rozszerzonym to znaczy ze jezeli go zawale to i tak zdam, czy chodzi o język wloski jako obowiązkowy przedmiot, ktory bede pisać wraz z angielskim, polskim, matmą?
ej no nieprawda...tzn z tym, że jeśli się chce wybrać włoski to trzeba jako dodatkowy i na poziomie rozszerzonym....jest tak, jeśli wybierzesz normalnie jęzk angielski na dowolnym poziomie.... ale masz możliwość że deklarujesz, że chcesz zdawać włoski jako ten obowiązkowy i wtedy zdajesz normalnie podst. lub rozszerz. nawet jeśli w Twoijej szkole nie uczą włoskiwgo to mją obpwiazek zapewnić Ci zdanie go nie w tej to w innej szkol. Wiem bo sama mam taki probelem i zamierzam zdać normalnie włoski nie wiem jeszcze jaki poziom. też zdaje w 2010 r ;P pzdr
obowiazkowy jest jezyk obcy nowozytny- nie musi to jednak byc twoj jezyk wiodacy:) dlatego nawet jesli nie uczysz sie w szkole wloskiego- mozesz go wybrac jako jezyk obcy obowiazkowy. Pozdrawiam
wybieram sie na italianistyke i z tego co wiem, nie trzeba znac wloskiego, mozna iśc od zera, a jako przedmiot dodatkowy wybralam geogerafię, więc bądź dobrej myśli ;)
Ale w tym roku było tak jak napisałem :)
a w 2010 roku będzie jeszcze wszystko inaczej zobaczycie :)
wierzcie mi zdawałem teraz maturę :)
dzięki wam w ogóle za zainteresowanie moim problemem heh ;-)
Cavaliere nie masz racji. Ja też jestem tegoroczna maturzystka i u mnie w szkole włoskiego nie uczą. W szkole mialam francuski i angielski, a mimo to wybrałam włoski jako jeden z 3 obowiazkowych przedmitow i zdawalam go na podstawie. Uczyłam sie sama i uwierz mi są duże szanse na jej zdanie, zalezy od tego co umiesz. Ja tylko zdajac mature ustna musialam jechac do Krakowa gdzie byla wyznaczona komisja, bo u mnie w miejscie nikt o nauczycielach wloskiego nie slyszal. Tak wiec zycze powodzenia w nauce :)
Pozdrawiam
hmmm coś pomyliłem ps. ja zdawałem w Krakowie :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia