Ustna matura z polskiego-temat związany z włoskim

Temat przeniesiony do archwium.
Ciao a tutti! Na początku przepraszam, jeśli zamieściłam ten temat w nieodpowiednim dziale.
W roku 2010 zdaję maturę ustną z polskiego. Już teraz mamy wybierać tematy i składać propozycję własnych.
W związku z tym, że bardzo lubię Włochy i wszystko co z nimi związane chciałabym wybrać temat związany po części z tym krajem.

Dlatego mam takie pytanie do Was:
Czy znacie jakieś tematy, których szukam? Lub gdzie mogę je znaleźć?

Bardzo proszę o pomoc.
W końcu prezentacja tematu maturalnego ma sprawić przyjemność, a nie męczyć...

Z góry dziękuję za jakąkolwiek POMOC ;)
Pozdrawiam ;)

P.S. A może ktoś z Was również szuka podobnych tematów?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jestem również otwarta na Wasze własne propozycje ;)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Od razu Ci mówię,że ciężko Ci będzie znaleźć temat do prezentacji związany ze współczesnymi Włochami.Jeśli weźmiesz literaturę włoską(Petrarka,Dante)to musisz to powiązać z odpowiednimi pozycjami z literatury polskiej,bo to jest egzamin z JĘZYKA POLSKIEGO.Zainteresuj się historią Twej okolicy i sprawdź czy nie ma związków z twórcami włoskimi(malarstwo,rzeźba,architektura).W okresie renesansu było ich w Polsce pełno.To jest pomysł na temat regionalny a takie w zestawach są przewidziane.W internecie pełno jest tematów maturalnych więc poszukaj,może znajdziesz coś odpowiedniego dla Ciebie(film,piosenka).
Przestrzegam przed korzystaniem z gotowców bo to jest badziewie :)
Cześć Silvia!
Mogę Cię pocieszyć, że nie jest tak trudno znaleźć temat dotyczący Włoch, który mogłabyć przedstawić na ustnej maturze z polskiego. Sama jestem tegoroczną maturzystką, a temat mojej prezentacji brzmi następująco: "Obraz Italii w literaturze polskiej XIX i XX wieku. Przedstaw na wybranych przykładach".
p.s. Sama zgłosiłam propozycję tematu :)
Faktycznie,to jest dobry pomysł a jeśli chodzi o mentalność Włoszek (pieniądze i miłość)to mamy Wiolettę z "Kordiana" Słowackiego :)
oooo...ciekawy temat ;) postaram się coś wymyślić...jeszcze jakieś propozycje? :)
elni....tak w ogóle to życzę powodzenia na maturce ;)
nie dziękuję :)
A do jakich dziel literackich ty siegasz? GDZIE JEST PREZEDSTAWIONY OBRAZ iTALII?
Możesz poszukać u Herberta (Barbarzyńca w ogrodzie), Łysiaka, Staffa, Sienkiewicza i oczywiście sięgnij do "Pana Tadeusza" :)
Drobna rada :)
Radzę uważać na lekturki, które są w kanonie lektur jeśli się dokładnie ich nie przeczytało lub czytało bardzo dawno temu.Polonistki mają je w jednym paluszku i z takich lektur najłatwiej mogą zagiąć maturzystę.Lepiej wybierać lektury spoza kanonu,bo mogą być mniej znane polonistkom.
Aha dziękuję :)
A co byście powiedzieli na jakiś temat związany ze sztuką renesansu? Bo na maturze z polskiego tez można łączyć temat ze sztuką co nie? A renesans to wielka historia Włoszech :) Propozycje jakieś się nasunęły? ;)
??????
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia