Ksiazki w jezyku wloskim

Temat przeniesiony do archwium.
Hej!
Chcialabym zapytac, czy macie moze jakies fajne ksiazki do polecenia w jezyku wloskim (ale nie koniecznie wloskiego autora)... Chodzi mi o cos np, w stylu grocholi.... Albo ogolnie jakies ksiazki o zyciu... dotyczace terazniejszosci, przyszlosci, moze i sensacyjne... I nie z ksiazek dla dzieci, typu krolewna sniezka....
Moglibyscie polecicic mi jakies tytuly autorow?
Mieszkam we Wloszech wiec nie mialabym problemu z ich kupieniem...
Chodzi mi o jakies ciekawe pozycje
Z gory dziekuje
sorry, ale w kategorii grocholi "ciekawe" ??? matko... może ktoś ci pomoże, bo wszystko co mi przychodzi do głowy to jednak dużo lepsza literatura.
np jaka?
Poza tym nie pytam o kategorie grocholi, podaje jakis przyklad... z tej twojej glebszej literatury?
Nie wiem, czy cie nauczono, ze rozni ludzie rozne gusta.... I nie koniecznie to co podoba sie mnie musi sie podobac Tobie... A moze nawet nie probowales/as... Chetnie poznam ksiazki, ktore bys mi polecil/a...
ponownie prosze was o propozycje ciekawych wedlug was ksiazek....
polecam Masłowską po włosku i 'City' di Alessandro Baricco
dziekuje bardzo za podpowiedz
mnie bardzo sie podoba z piszrzy wloskich:
1. Sveva Casati Modignani - pisze lekko i nie banalnie
2. Susanna Tamaro - szczegulnie "Rispondimi" , nie mowiac o jej glosnej "Va' dove ti porta il cuore"
3. z innych autorow: Gabriel Garcìa Màrquez (ten od "Cent'anni di solitudine"), czy wsszystko di Paulo Coelho, Isabel Allende. A z przyjemnych dreszczowcow Mary Higgins Clark, czy Robin Cook. Anajlepiej zapisz sie do biblioteki (bezplatna) i sama sobie cos znajdziesz. Pozdrawiam
I nie patrz na moje bledy w pisowni ( chyba cos mi siedzi w komputerze, albo musze powrocic do podstawowki)
Może polubisz też Pavese. Mnie zachwycił jeden tutuł "La bella estate". :)
Świetne są książki Niccolo Ammaniti'ego. Przy "Ti prendo e ti porto via" uśmiałam się do łez. Polecam też "Io non ho paura". A poza tym "Non ti muovere" Margaret Mazzantini - książka tak niesamowita, że trudno opisać ją w paru słowach.
Dziekuje wam wszystkim za informacje, za propozaycje...
wolalabym kupic ksiazke, lubie miec wlasne ksiazki, poki co moge sobie na to pozwolic, bo jedna ksiazka starcza mi na dlugo :) POlskie ksiazki pozeram w 2 - y3 dni... wloskie czytam dluzo dluzej bo mam problemy jesczze z jezykiem...Jak macie ochote napiszcie na [email]
lub [gg] ... chetnie porozmawiam
Ewa-MAria, mozesz sie odezwac do mnie na [gg] ... mam kilka pytan
dzieki bardzo
to prawda, TI PRENDO E TI PORTO VIA jest swietnym czytadlem. pozwolilam sobie nawet zaczerpnąć z niej nicka ;-)
Aha.. rzeczywiście, un bel nick! Podobały mi sie także "Branchie", chociaż trochę obsceniczne...Czytałaś?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Kultura i obyczaje