jak się uczyliście

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć!

Zastanawiam po co mam sięgnąć, gdy skończę część drugą książki "Mówimy po włosku (dla średniozaawansowanych)". Jest jeszcze kurs PONS, który w 3 częściach daje mniej więcej taki sam zasób słownictwa, bo 2400 słów, pomijając to że jest bardziej udźwiękowiony. Jaka była, bądź jest Wasza droga nauki ?

Dzięki

Kba
Polecam kurs PONSA ja przerobiłem wszystkie 3 części (początkujący,średnizaawansowany i zaawansowany) i umię włoski prawie perfekcyjnie.Przerobiłem też gramatykę włoską z PONSA.Całość zajeła mi około 15 miesięcy.
Teraz zaczynam hiszpański i rosyjski.
Naprawdę po tych 3 kursach PONS'a rozumiesz prawie wszystko co mówią np. we włoskiej telewizji ? W pierszej częsci jest 800 słów, w drugiej 800 nie wiem ile w trzeciej, ale całość pewnie i tak nie przekracza 3000 słów. Nie wiem czy tyle wystarczy by mówić o perfekcyjności w codzienym włoskim. byc może tak, ja tak tylko pytam.

Kba
Nie znam kursow PONS i zastanawiam sie nad tym czy sa one tak genialne, ze pozwalaja na perfekcujna poznanie jezyka? Napisz cos wiecej o tych kursach. Co w nich uwazasz za najlepsze? Czy mialas mozliwosc sprawdzenia swoich umiejetnosci na jakims egzaminie lub w praktyce?
Bardzo mnie interesuje bo nie sa najtansze ale jesli bardzo dobre...
A co do slow zdaniem fachowcow jezykowych ok 1500 slow wystarcza do porozumiewania sie w mowie (w stopniu oczywiscie codziennym) zas 4500 aby czytac ksiazki i prase nie fachowa oczywiscie. Ale czytalam to odnosnie angielskiego. Nie wiem tylko czy taka znajomosc mozna nazwac perfekcyjna.
>Nie znam kursow PONS i zastanawiam sie nad tym czy sa one tak genialne, ze >pozwalaja na perfekcujna poznanie jezyka?

Ja mam tylko pierwszą część, ale mogę powiedzieć, że na pewno mają dużo ćwiczeń słuchowych, w końcu aż 4 kasety. Na pewno zmusza to do mówienia, powtarzania, a w ten sposób do użyawnia języka na różne sposoby, a nie tylko do wysłuchania tekstu.

>Napisz cos wiecej o tych kursach. Co w nich uwazasz za najlepsze? Czy mialas >mozliwosc sprawdzenia swoich umiejetnosci na jakims egzaminie lub w praktyce?

To zapewne do "Italianisty 007", ale opdejrzewam, z racji jego nazwy również jest płci męskiej :) (dodam że Kba, to od Kuba)

>Bardzo mnie interesuje bo nie sa najtansze ale jesli bardzo dobre...
Ja mam też "Mówimy po włosku" i 2 kasety, razem z książka chyba 60 zł. Również ma w każdej lekcji ćwiczenia dźwiękowe. Polecam również poszukać w antykwariatach, bo Wiedza Powszechna o ile zauważyłem wznawia podręczniki, ale nic w nich nie zmienia, bądź niewiele. Ostanio np. nabyłem "English is my Hobby" Szkutnika do angielskiego, co prawda jestem zaawansowany, ale cenię sobei tego autora ( polecam "Myślenie po angielsku" !!) i jak tu nie kupić tego za 4 zł ? Przejrzę to co wiem pod innym kątem.

>A co do slow zdaniem fachowcow jezykowych ok 1500 slow wystarcza do >porozumiewania sie w mowie (w stopniu oczywiscie codziennym) zas 4500 aby >czytac ksiazki i prase nie fachowa oczywiscie. Ale czytalam to odnosnie >angielskiego.

Odnośnie ilości słów polecam ten tekst : http://www.kn.p-net.pl/studia/psp/jusj.pdf

Kba
Przeczytalam ten tekst odnosnie slowek...malo optymistyczne...ale slownictwa czlowiek uczy sie wlasciwie przez cale zycie. Moj zasob slownictwa z wloskiego wlasciwie wystarcza mi aby ogladac telewizje i poczytac prase i jakies ksiazeczki...ale jak potrzebowalam slownictwa z dziediny zeglarstwa bedac na rejsie we wloszech...to z tym bylo krucho...
Dlatego uwazam, ze chyba trudno mowic o perfekcyjnej znajomosci jakiego kolwiek jezyka uczac sie z podrecznika...ale moze sa jakies super...
Ja kożystałem z włoskiego z komputerową nauką słownictwa,gramatyki i czasowników włoskich.Oglądając włoską telewizję rozumię prawie każde słowo.Polecam kursy ponsa są super.Od 3 miesięcy uczę się hiszpańskiego i rosyjskiego,a wczoraj zacząłem jeszcze niderlandzki.Co do egzaminów to egzamin w szkole języków obcych LEVEL na poziomie zaawansowanym zdałem na 98%.TO dobrze.Polecam naukę niderlandzkiego to super język!!
Temat przeniesiony do archwium.

»

Programy do nauki języków