Katerinov

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!

Jestem na tym forum po raz pierwszy, od dwóch tygodni na poważnie wziąłem się za naukę włoskiego. Mam pytanie do osób, które korzystały z książki Katerinova "Lingua italiana per stranieri corso elementare ed intermedio". Czy do książki tej trzeba dokupić jeszcze jakieś dodatkowe materiały typu "klucz do ćwiczeń"? A jeżeli tak to jakie?
Póki co korzystam z kursu ESKK i z książki Wydawnictwa Literackiego "Język włoski dla początkujących - ucz się sam" z płytą CD. Coś mi się wydaje, że będę jednak potrzebował czegoś jeszcze do opanowania gramatyki i myślę właśnie o Katerinovie. Napiszcie co myślicie o takiej mieszance materiałów? Uczę się samodzielnie w domu.

Pozdrawiam i życzę (Wam i sobie) wytrwałości i postępów w nauce :-)
Doskonały wybór podręcznika. Nie ma to jak stary dobry Katerinov. Ciao! kuca. Sama korzystam.
Z tego co wiem, Katerinov klucza i ćwiczeń nie ma. Ma za to 2 części. Moim zdaniem dobrze mieć kilka książek i łączyć je bo każda ma jakies swoje plusy.
Polecam jeszcze "mówimy po włosku cz 1 i cz2 " SILVANO DE FANTI i ALINY KREISBERG. Świetna książka do nawet samodzielnej nauki! Są odpowiedzi do ćwiczeń (z tyłu jest klucz). I nie ma w niej przerostu kolorowych zdjęć do treści.
Polecam także "biblię"( chyba każdy przez nią przeszedł) Danieli Zawadzkiej "JĘZYK WŁOSKI DLA POLAKÓW". Też ma 2 części. Jest osobna książka do gramatyki z komantarzem, osobna książka z ćwiczeniami i osobny klucz. I też nie ma przerostu zdjęć. Są rycinki:)
Książki są stare ( jak i Katerinov) ale dobre. Zawadzkiej radzę szukać po atykwiariatach ( ja tam swoje 3 książki znalazłam, w cenie 33 zł). Naukę włoskiego zaczynałam sama. Każdemu te 3 książki polecam w ciemno.
Dobrze jest mieć zebrane wszystkie czasowniki- warto kupić np "CZASOWNIKI WŁOSKIE" wydawnictwa PHILIP WILSON. Ilość omówionych czasowników prezentowała się korzystnie do ceny książki.
Po omacku kupiłam także PONSA"włoski w 1 miesiąc " czy coś takiego. Bo miało kasetę i płytę. Taka cienka..Kosztowało to więcej niż cały zestaw Zawadzkiej i jest beznadziejne:P Nie proponuję.
W szale nabyłam 'italiano repetytorium tematyczno leksykalne" ALDONY JENEROWICZ I CARLUCCIO GIORGI. Specjalnie mi się nie przydaje. Wolę czytać włoskie stronki w necie niż czytankę o Gwiazdce we Włoszech. Jest to moja subiektywna niechęć. Tak naprawdę książka jest przydatna.Może jeszcze nie teraz-dopiero zaczynasz.
Poza tym jest wiele adresów stronek, gdzie jest fajnie wytłumaczona gramatyka, gdzie są testy i słowniki.
Włoski jest piękny i zobaczysz jak Cię wciągnie! I na tyle łatwy, że można tłuc samodzielnie. Jeżeli masz jakieś pytania to [email] Z chęcią pomogę. Ja zaczynałam po omacku i nie ma sensu powtarzać moich błędów.
Ale litania wyszła. :P
Pragnę zaznaczyć że nie jestem przedstawicielem handlowym żadnego z wydawnictw i nie robię tu reklamy :P
Serdeczne dzięki za tak profesjonalne potraktowanie mojego pytania :-) Na początku człowiek jest trochę skołowany ilością dostępnych na rynku pozycji i takie opinie jak Twoja są bardzo pomocne.
Co do Twoich propozycji to na pewno rozejrzę się za książkami Zawadzkiej (może na Allegro coś się trafi?).
A co do książek Katerinova, na stronie www.nowela.net dostępne są:
- Lingua italiana per stranieri 1 Corso elementare ed intermedio
- Lingua italiana per stranieri 2 Corso elementare ed intermedio
- Lingua italiana per stranieri Corso elementare ed intermedio (z cen wychodzi na to, że jest to jednotomowe wydanie powyższych pozycji, nawet okładka ta sama).
Dostępne są też:
- Lingua italiana per stranieri Corso elementare esercizi di vocab
- Lingua italiana per stranieri Corso elementare chiave
- Lingua italiana per stranieri Corso elementare guida

I właśnie co do tych trzech ostatnich pozycji mam wątpliwości jaką rolę spełniają w trakcie nauki i czy sam główny podręcznik nie straci na pominięciu tych tytułów. Jeżeli nauka przynosi efekty bez tych tytułów to na początek odpuściłbym je sobie, bo po pierwsze wszystko to są koszty, a po drugie nie chcę się zniechęcić przez zbyt szybkie ładowanie w siebie zbyt dużej ilości wiedzy, która na moim etapie może się okazać zbyt trudna.

Jeszcze raz wielkie dzięki. Jeżeli będę miał jakieś bardziej szczegółowe pytania to nie omieszkam skorzystać z podanego przez Ciebie maila.

Pozdrawiam, Krzysiek
polecam - ja uczylam sie z katerinova, tyle, ze juz tutaj we wloszech i jest najlepszy. mialam na kursie wloskiego jakas inna ksiazke, ale byla do kitu.
mnie klucz nie byl potrzebny, bo znajoma nauczycielka mi sprawdzala cwiczenia, ale tobie polecam raczej kupic "chiave" jesli nie masz osoby, ktora BARDZO dobrze mowi po wlosku.pzdr i owocnej pracy.
zreszta nie ma to jak nauka tutaj na miejscu:)
Jaka fajna stronka z tymi ksiazkami!
Jak sie upierasz żeby coś kupić, to tylko chiave. Reszty nie ma sensu. Chociaż moim zdaniem Katerinov tak dobrze tłumaczy ta gramatykę,że raczej nie ma się problemów ze sprawdzeniemj własnych płodów umysłowych w miejscu kropeczek w ćwiczeniach. Ja bym nie kupowała nawet chiave tylko zaatakowała jeszce jakąś książkę,od razu z czytankami,ćwiczeniami i kluczem odpowiedzi. W ten sposób uczyłabym się,sprawdzałabym czy dobrze myslę a potem bym tylko dopieszczała tą wiedzę na Katerinovie. Takie jest moje zdanie :)
hej !!!, do katerinova JEST klucz!!!, tylko nie łatwo dostępny i nie do kupienia razem z ksiązką...mozna go kupic osobno!!, wiem bo ...go mam!...mam wszystkie ksiazki katerinova...i juz od długiego długiego czasu jest to najlepsza ksiązka, tak zawsze nam powtarzają na filologii i całkowicie sie z tym zgadzam!...jak uczyć się włoskiego to najlepiej zacząć własnie od katerinova!:), pozdrawiam!
Czy książkę Katerinova kupię bez problemu w każdej księgarni czy tylko w księgarniach językowych?Uczę się włoskiego od jakiegoś czasu,nie słyszałam o tej książce a tutaj czytam same superlatywy na jej temat.W takim razie warto ją kupić.Z pewnością bardzo by mi pomogła usystematyzować wiedzę i douczyć się:-).Do tej pory korzystałam z "Repetytorium" gramatyka,ćwiczenia,tabele odmian- Anna Ranc Casirati.
Ojejku:)) masz klucz! dopiero dzisiaj dowiedziałam się, że on istnieje! czy mogę prosic o Twojego maila?
Luna, powiem szczerze,że nie widziałam Katerinova w żadnej księgarni. Podobno jest jakies wydawnictwo krakowskie kóre to sprowadza.. Kolega Kris znalazł stronke jakiegos wydawnictwa i tam też jest Katerinov. Ale ja bym Ci proponowała żebyś złapała kogos kto ma Katerinova i skserowała. Ja tak zrobiłam. Ta książka jest bezpodstawnie droga :S
Katerinov naprawdę godny polecenia.
Często widuję go na allegro.
A to link do krakowskiej księgarni, która zajmuje sie tylko włoskimi książkami i sprowadza czego dusza zapragnie: http://www.italicus.com.pl
Dokonałem już chyba wyboru. Na początek zaopatrzę się w Katerinova wraz z "chiave", a z pozycjami w których można przeczytać krótkie teksty itp. zaczekam z 2-3 miesiące, dopóki nie zapoznam się chociaż trochę z gramatyką i słownictwem. Pozostanie już tylko podwinąć rękawy i ostro zabrać się do roboty :-)
katerinova można np. dostac w jednej z warszawskich Akademii, ale część medio rok temu kosztowała mnie 105 zł a jest dość skromna, o klucz starałem się kilka miesięcy i się niedoczekałem.
a z katerinoem jest pewien probkem on jest tak na dobrą sprawę tylko do gramatyki.
o i co można znależć w części superiore, bo ktoś pisał że ma? jest może coś na słownictwo(czytanki na ciekawe tematy z ciekawym słownictwem)?
pzdr
Hej ja w szkole ucze sie z tej ksiażki i wg mnie jest do kitu texty sa ciezkie a i gramatyka nie zbyt dobrze wyjasniona jest w niej rozna tematyka niekoniecznie potzreba do matury czy innych egzaminów. prywatnie ucze sie z serii ksiazek Rete jest swietna gramatyka wyjasniona super a kazdy dział ma swój temat zazwyczaj takie jak na maturze wiec tylko te ksiazke polecam sa do niej cwiczenia ale te raczej nie sa potrzebne sama ksiazka i troszke silnej woli wystarczy pozdrawiam
no tak bo rete, to ksiązka dla kogoś kto zacyzna, a wkaterinovie fakt teksty sa konkretne, autor nie skupia się w 5 rozdziałach na tym jak powiedziec jak się ma na imię, tylko konkretnie i konsekwentnie podaje gramatykę, zalezy wszystko kto czego wymaga, jesli ktoś faktycznie chce się uczyć juz od poczatku bardzo solidnie i konkretnie to polecam właśnie katerinowa!, ja mam klucz do niego więc on istnieje, tylko nei łatwo go dostać, jesli chodzi o cenę to zależy kosztuje od 95 do 105 zł zależy gdzie, w krakowie, łatwo go dostać w kasięgarniach językowych, więc nei jest az tak trudno dostępny, pozdrawiam wszystkich!;)
aha i częsci katerinova jest kilka, ! polecam tą czerwoną dla początkujących;]
magdalenne,od kiedy napisałaś,że masz klucz do Katerinova nie mogę z wrażenia spać. czy mogłabyś podać swojego maila, a jeżeli nie chcesz tak na forum, to czy zechciałabyś skontaktować sie ze mną pod adresem [email] z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź.
Cześć, uczę się z książki Katerinova i jest super. Przesyłam Ci link do księgarni z której sama ją kupiłam.
http://www.sylabus.pl/go/_info/?id=1854

Będę wdzięczna za klucz do książki ;-))))
znalazłam na stronie www.italicus.com.pl książki Katerinova. Jest klucz "Chiavi", ale za cenę 7zł co zupełnie nie zgadza się z opisem. Najgorsze jest to, że przy książkach nie ma krótkiego streszczenia więc trudno się zorientowac. Jestem bardzo zainteresowana kluczem, a nie chciałabym kupić "kota w worku"
mój mail: [email]
Jesli juz mamy polecac ksiazki, to moze dodam tu moja skromna propozycje :) ja polecam na poczatek "Slownictwo podstawowe, jezyk wloski" Langenscheiidt. Jakos nikt sie jeszcze tutaj nie wypowiadal na jego temat a ja jestem z niego bardzo zadowolona. Slownictwo tutaj zawarte jest bogate,bardzo przydatne na sam poczatek i co mi osobiscie bardzo przypadlo do gustu, kazde slowo jest pokazane w zdaniu, co moim zdaniem bardzo ulatwia nauke :) jest to ksiazka warta swojej ceny. To jedno... Ja ucze sie sama, z kursu "Pons, wloski w trzy miesiace" i mimo ze czytam o nim niezbyt pochlebne opinie to jednak mi bardzo pasuje :) ale to chyba kwestia gustu...a co do ksiazek Zawadzkiej, to tutaj sie dowiedzialam ze sa tak dobre i przydatne :) ja dostalam caly komplet od kolegi, ktory je wyciagnal ze strychu, cale zakurzone ;) i sie okazalo ze taki skarb dostalam :) to chyba wszystko...wiec pozdrawiam wszystkich samoukow i trzymajmy sie razem!! ciao!! :)
Katerinova i Zawadzką odziedziczyłam po tacie:) i również polecam. W szkole wciśneli mi "parla e scrivi" :| /duża, ciężka, pozatym mnustwo ćwiczeń przy które myślenia nie wymagają... można się poczuć jak robot. Pozatym niewiele słownictwa. Goraco nie polecam ;) / i Progetto Italiano /kolorowe, mnustwo obrazków, troche słownictwa, koniecznie trzeba wyposażyc sie w kasete czy płytke/

Obecnie zastanawiam się czy nie zakupić repetyrorium od A do Z, ktoś mi polecał ale nie wiem czy jest sens :|
Do matury niewiele mi czasu zostało, szlifować włoskiego we Włoszech niestety nie będę w te wakacje i nie wiem co moge właściwie teraz robić :| Siedzieć z podręcznikiem, słownikiem, gazety i stronki czytać?? tylko?
Ja na kursie korzystalam z progetto italiano 2 i jestem zadowolona bo gramatyka nardzo ladnie wytlumaczona a i sporo przydatnych zwrotow,tylko cwiczenia strasznie automatyczne
Ciao!rnTeż lubie tą książke. Miałam czerwona pozyczona... Teraz zastanawiam sie nad corso medio... Warto ja kupic? Powinnam sie udac do ksiegarni i ja przejrzec - juz to kiedys zrobiłam co prawda, ale chciałabym usłyszeć wasze opienie. Ma ktos ta szarą?
Czesc,

Ja mam pytanko co do tego Katerinova. Czy to jest podrecznik(np. sa tam jakies dialogi, fajne slownictwo) czy sama gramatyka? Czy nadaje sie dla kogos kto ma maly zasob slownictwa?
kATERINOV = szybki progres,dużo ćwiczeń,dużo słownictwa,książka dla zmotywowanych do nauki :) jeśli chcesz nauczyć się podstawowych zwrotów i potrzebujesz każdą nową rzecz powtarzać siedemdziesiąt razy,to lepiej weź coś po polsku...
dialeogi sa i owszem ..ale jak chodzi o slownictwo to naprawde raczej ubogie jest..ale to jest ksiazka do gramatyki a nie na nauke slownictwa..choc jest w niej wiele idiomow, ktore bardzo czesto stosuje sie na codzien. ja tak czy tak polecam..a ze jest tam wiele cwiczen i powtarza sie pewnie rzeczy po 100 razy to na to akurat nie powinno sie narzekac, bo tylko cwiczenie czyni mistrzem :):):)
A jaka ksiazke bys polecila dla kogos, kto z gramatyka nie ma problemow(poza tym ma Zawadzka), jednak slownictwo straaasznie ubogie? Nie chce kupowac podrecznikow uzywanych w szkolach, bo podejrzewam, ze jest to przerost formy na trescia, kupe obrazkow, malo tresci. W przeszlosci czesto czytalam sobie Zawadzka(gramatyke) i efekt jest taki, ze nieswiadomie nauczylam sie gramatyki, ale nie znam slownictwa:)) Macie jakies rady?:)
Wydrukuj sobie z np.: 'Corriere della sera' jakiś artykuł,lub jakąś książkę po włosku, bedziesz miała nowych słówek 'ile wlezie':-))
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka