czy ktos zna i wloski i francuski...??

Temat przeniesiony do archwium.
ja "znam" francuski i ciekawa jestem czy gramatyka wloska i francuska jest podobna?? ktos moze wie??
Owszem, jest podobna (czasy, struktury, nawet słówka!). Tzn.jest troszkę różnic, ale poza tym nauka jednego idzie dużo łatwiej, kiedy się zna ten drugi. Także do dzieła!
No nie wiem, nauka francuskiego to dla mnie koszmar, a studiuje włoski
E. Koszmar, bo francuski jest po prostu dużo mniej zrozumiały "słuchowo". Dlatego ciężej Ci się go uczy! Włoski jest brzmieniowo taki jak polski - stąd brak trudności. Ale w warstwie gramatycznej - imperfetto, passato prossimo itd... To wszystko ma swoje francuskie odpowiedniki. Różnic troszkę jest, ale nieznacznych i łatwych do zapamiętania.
Wypowiadam się za siebie, dla mnie francuski jest bardzo trudny zwłaszcza w pisowni, wymowa do najprostszych też nie należy. W porównaniu z włoskim francuski jest dużo bardziej skomplikowany, chociaż podobno ma łatwiejszą gramatykę. Coś za coś ;)
ale generalnie oprocz roznic w brzmieniu jezyka, rozumiem, ze gramatyka jest dosc analogiczna. ja znam francuski i angielski, ...i nie moge powiedziec, zeby te jezyki byly podobne;) ...a zamierzajac zabrac sie za wloski, tak po cichu licze, ze gramatyke ma podobna do francuskiej...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia