poczatek nauki - w jakim wieku??

Temat przeniesiony do archwium.
no wlasnie, ile lat mieliscie lub macie rozpoczynajac nauke jezyka wloskiego??
38 i œwietnie mi idzie
16
18 :)
30, a teraz majac 48 chce zaczac angielski. Co ma wiek do nauki. Jak chcesz to zrobisz.
Ja tez juz bylam pelnoletnia :) Wiek ma znaczenie jesli chodzi o nauke jezyka...ale pod warunkiem , ze to bardzo mlody wiek...kiedy jeszcze nasz aparat mowy moze sie dostosowac do ewentualnie innych dzwiekow w obcym jezyku...ale wloski chyba nie stwarza takich problemow?
A na nauke jezyka kazdy wiek jest dobry...
no tak, bardzo wazny jest wiek, bo jesli uczy sie jezyka od malego to jest sie w stanie nauczyć perfect akcentu!!, np... lub przykladem moga być dzieci dwujęzyczne!!, dlatego wazny jest wiek, ale z drugiej strony, .....DETERMINACJA< checi, przede wszystkim niezaleznie od wieku!, znam osobe która w wieku 80 lat nauczyla sie jezyka BARDZO DOBRZe, nie mówie o zadnych podstawach, tylko o konkretnej znjomosci;)
A ja zaczynałem mając 47 teraz mam 50
Uczę się dalej mimo trudności różnej natury.
cze mam problem o zblizonej naturze.niedługo wracam i zabieram za soba dzieciaka. ma 10 lat nie zna jezyka w zab a we wrzesniu pojdzie do szkoły.poczatkowo do klasy jezykowej oczywiscie uczymy sie , ja jednak jestem pełna obaw.czy ktos ma doswiadczenie w tej dziedzinie, ktos moze był w podobnej sytuacji...
benvenuto !!!!pociesze cie, wedlug badan jezyk wloski jest dla Polaków jezykiem najlatwiejszym do nauki. Wiem cos o tym bo studiuje lingwistyke stosowana i na wykladach jak uslyszalam, że to wloski sprawia nam Polakom najmniej problemów to sie strasznie ucieszylam, a z dobrtm nastawieniem nauka idzie razniej:-)
czy naprawde nie ma osób które wyjechały a póżniej dołączyły do nich dzieci? nie wierze.....bede wdzieczna za kazde wskazówki, wiec jesli to juz przerabiałes-prosze podziel sie wrazeniami pa
dzieciak szybko załapie język od rówiesników. Nie ma co martwić się na zapas. Ja miałem 13 lat i oczywiście jak każdy mój język(nazbierało się ich) zacząłem od rozmówek i samouczków :)
Liczą się chęci

-
---
Moja Tułaczka Po Świecie
www.cyclista.blog.onet.pl
no wlasnie, a ja za niedlugo bede miec 27 i zastanawiam sie czy w ogole jest sens zabierac sie za nauke nowego jezyka... takie to mysli nachodza mnie od czasu do czasu:/
jesli przyjac, ze to co niektorzy tu napisali, tzn poczatek nauki w wieku prawie 40 lat, to nie pozostaje mi nic innego jak brac sie do roboty:DDD
a jesli to nie jest prawda i w rzeczywistosci jestescie nastolatkami to i tak dzieki za dodatkowa motywacje:)
pozdr
27 lat to jeszcze bardzo mlody wiek...a nauka jezyka to bardzo dobry trening pamieci...na starosc jak znalazl. Na nauke nigdy nie jest za pozno. Ja mam sporo wiecej i mam zamiar i nadzieje nauczyc sie jeszcze nowych jezykow :)
aga248 !!! tutaj znajdziesz wszystko na ten temat :)

www.wloski.ang.pl/polskie_dziecko_we_wloskiej_szkole_592.html
ja zaczelam uczyc sie sama wloskiego w wieku 19 lat, teraz skoncze 21 lat, nie uwazam, ze znam wloski na perfekt però or mai penso gia in lingua italiana...
A ja miałam 15 lat gdy zaczęła się moja przygoda z włoskim. Teraz mam 20! :))
Ja mam 40 i w tym miesiacu zaczelam sie uczyc wloskiego . Nikt nie jest za stary do nauki nowosci
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa