Le preposizioni

Temat przeniesiony do archwium.
Przyimki!-kto spośród forumowiczów jest w stanie wyjaśnić kiedy stosujemy dany przyimek.Kiedy stosujemy przyimki proste da,a,da,in,con,su,per,tra/fra a kiedy przyimki z rodzajnkiem:del,allo,dalla itd.Jakie są konstrukcje czasowników z przyimkami typu partire per...
ze by rozruznic kiedy sie stawia przyimiki proste a te skadane to musisz wiedziec ze skadane sie twprzam prz pomocy rodzainikow(il,lo,la...).mozna byc pewnym ze przyimiki proste piszemy zawsze przed czasownikami jak(offrire,bere,mangiare),lecz gdzy mamy do czynienia z imionami,rzeczami ze by wiedziec czy ,a,y postawic przyimiki proste lub nie to musisz te przed tym slowem sprubowac postawic rodzainika o ile te slowo je ma,to znaczy:nel Po scorrono acque inquinate, teraz prze "Po" musisz wiedziec czy sie stawia rodzainika.mozna napisac "il Po" aviec wtedy wiemy ze napisac :in Po scorrono aque inquinate to nie jest poprawnie lecz piszemy:"nel Po...."jeszcze ci inne przyklady podam:
-A Maria piacciono i dolci......(nie mozemy napisac La Maria ,bo to jest nie poprawnie aviec wiemy ze nigdy nie napiszemy alla Maria)
ale mozemy napisac tak:
-alla signora Maria piacciono i dolci(signora ma swojego rodzainika"La",awiec piszemy "alla2 a nie "a")
-Prima di paritre vado a casa di Lucia
-A Roma ci sono molti monumenti
ta regula mi pomogla barzo, ja tu od malego chodze do szkoly i nigdy sie nie pomylilam od kad znam ta regule ktora sie w szkole nauczylam,jesli masz jakies pytania to pisza a ja chcetnie odpowiem...
Zgadza sie jeżeli dany rzeczownik ma rodzajnik to zawsze bedzie tworzył w połaczeniu z przyimkiem prostym, przyimek złozony to jest dla mnie jasne. Nie umiem odpowiednio zastosowac przyimków prostych in,da,di,a
np. przyimek "a" moze znaczyc do,w,na,po,o, za. przyimek "in" równiez moze oznaczac w,do,na....problem w tym ze nie wiem kiedy bedzie "a" a kiedy "in"skoro mają to samo znaczenie!
trudno wytlumaczyc ale ja sie trzymam takiej zasady "A" pisze wtedy gdy cos co mowie dotyczy kogos i sie zglaszam to dej osoby:questo é rivolto a te;questo dirò a te...i tak dalej albo jak sie mowi Io vado a Roma,to znaczy ze dopiero jade tam w tym kierunku."in" piszemy jak naprzyklad sie znajdujemy w sriodku czegos na przyklat w jakies sytuacji:Mi trovo in questa sittuazione spiacevole,albo jak jestesmi w jakims miejscu w sriotku..Mi trovo in questo locale,i tak dalej pamietaj ze "in" daje przeczucie ze cos jest w siordku a "a" ze sie zblizamy to rzegos lub to co mowi to dotyczy jakies osoby do ktorej mowimy..przywaznie a jest zwiazana z czasowinikami jak te:parlo a;dirò a;andrò a;volerò a;penserò a;i tak dalej

»

Pomoc językowa