pytanie o zawadzką :)

Temat przeniesiony do archwium.
po pierwsze to gdzie ta ksiazke mozna dostac bo bardzo duzo dobrych slow na forum a jej nigdzie nie ma i w ogole z czego sie ten kurs sklada ile to ma stron czy to jedna ksiazka czy wiecej itp. (mam nadzieje ze to nie jest cos w stylu jezyk w tydzien czy na wakacje o wygladzie zeszytu 16-kartkowego)
a po drugie czy sa do tego jakies kasety bo sama ksiazka dla samouka to troche cienko trzeba sie tez osluchac no nie? :)
pozdrawiam i prosze o odp osoby ktore cos nie cos wiedza o tej ksiazce :)
Skopiowalam ze starego watka to co pisalam o tej ksiazce dosc szeroko:
Dodam moze, ze jest to odwrotnosc wszelkich ksiazek typu w tydzien czy nawakacje...

jest to podrecznik nieco "starej daty", bo z lat 90-tych, ale Daniela byla bardzo nowatorska, wiec choc wiele sie zdezaktualizowalo, to jednak jeszcze wiecej jest OK. Ja nie zachwycam sie pierwszymi lekcjami, ale dalsze robia sie i ciekawe i wiele bardzo wnosza. Jest tam masa lekcji, w pierwszej czesci 75! Jest co czytac i co przerabiac! Poza tym bardzo wygodny jest uklad podrecznika: sa Dialogi i cwiczenia, i tam masz wszystko po wlosku, ale rownolegle, z tymi samymi numerami lekcji, idzie podrecznik nazwany Komentarz gramatyczny, w ktorym sprawy gramatyczne i teoretyczne sa wyjasniane po polsku, wycinkowo, zgodnie z tym co jest w lekcji (tzn omawiane sa jakies konkretne zagadnienia a nie cale dzialy gramatyki), jest tez klucz do cwiczen i tlumaczenia tekstow. Mozna tez (bylo?) dostac nagrania do tego podrecznika, mozna tez dostac gramatyke, ktora jest zebraniem w calosc tych samych komentarzy gramatycznych co w ksiazce sa jakby "pokawalkowane".

Czemu polecam ten wlasnie podrecznik? Do nauki samodzielnej wg mnie jest najlepszy, znajdziesz tam po polsku napisane i to w sposob bardzo jasny, inteligentny i czasto niezwykly (a nie sztampowy) objasnienia do wszelkich zasad. Jest to powod dla ktorego na tym forum czesto jest podawane objasnienie Danieli, bo najbardziej trafne. W wielu podrecznikach znajdziesz jedynie tabele lub sucha regulke, a tutaj masz to wszystko tak ladnie i jasno wytlumaczone ze np. ja czesto majac jakas watpliwosc szukam odpowiedzi u Danieli.
Daniela Zawadzka byla dwujezyczna, byla corka Wloszki i Polaka, urodzona i wychowana w Polsce, ukonczyla romanistyke i tam robila doktorat, a wiec znala oba jezyki w rownym stopniu, mama Danieli, Celeste Zawadzka tez wydala wczesniej podrecznik i tlumaczyla literature polska na wloski.

Ja mam wydania podrecznikow Danieli z lat 1991-97, jeden z nich to wydanie trzecie, nie wiem jednak, czy jest mozliwe zeby wydali je jeszcze raz, tym bardziej, ze zawartosc tekstow zrobila sie calkiem juz z innej epoki... Ale mysle, ze jak dobrze poszukasz, to znajdziesz! Ksiazki te prawie caly czas pojawiaja sie na allegro.
Dodam jeszcze, ze sa dwie czesci (oznaczone jedna lub dwiema kropkami). Kasety niestety, sa dosc marnie nagrane.
Ale niezaleznie od wszelkich minusow, polecam!
w tej chwili: allegro, aukcja:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59678358
(nie mylic z podrecznikiem jej mamy, Celeste Zawadzkiej!)
Dzieki wielkie czyli mam rozumiec ze czesc pierwsza to 3 kaiazki Komentarz gramatyczny, Klucz do ćwiczeń i te czytanki oraz druga czesc tez skalada z tych 3 czesci. tylko jeszcze co do nagran bo nie wiem czego szukac jednej kasety czy kilku?
"To wszystko sie nazywa Jezyk wloski dla Polakow, Daniela Zawadzka, a taki zestaw sklada sie z (pierwsza czesc) Dialogi i cwiczenia, Komentarz gramatyczny, Klucz do cwiczen. Druga czesc sklada sie z Dialogi i cwiczenia i Komentarz gramatyczny" Sla :)

ps: o odp. dot. kaset to musisz już ją samą pomęczyć :P ja nie wiem...
ciao a tutti :) ja właśnie bardzo poszukuje zestawu podręczników Danieli Zawadzkiej (nie chodzi mi o gramatyke, ponieważ to już mam) no ale niestety nigdzie nie moge ich dostac :/ może ma je ktoś z Was i mógłby mi przesłać na meila byłabym bardzo wdzięczna. podaje meila: [email] e saluto caldo.
znam Celeste Zawadzka, bardzo mila pani! Troche starej daty, ale pelna energii i zycia :)
Temat przeniesiony do archwium.