literatura włoska- co polecacie?

Temat przeniesiony do archwium.
Chcę sobie przeczytać jakąś włoską książkę- najchętniej współczesną, albo conajmniej XXwieczną. Jakich autorów możecie polecić? Obecnie czytam "Malavoglię" Vergi- trochę to ciężkie, chciałabym cos lżejszego, może być coś zabawnego, na rozluźnienie (no i fajnie gdyby sie w necie dało znaleźć...). Dzięki za odpowiedź

Saluti;)
po włosku ???
polecam wszystko co złapiesz Beppe Severgnini http://www.beppesevergnini.com/ Rewelacyjnie pisze, można boki zrywać, dość prostym językiem
poza tym z ostatnich,które dorwałam: "Sola come un gambo di sedano" (Littizzetto Luciana) bardzo śmieszna, coś w tylu bridget jones
Fabio Volo "E' una vita che ti aspetto"
po polsku polecam Nicolo Ammaniti (kilka tytułów, zerknij w google), cały Umberto Eco. Ze "staroci", które napewno znajdziesz w "zwykłej" bibliotece Alberto Moravia i może Susanna Tamaro (idż dokąd prowadzi cię serce - zdaje się tak to przetłumaczyli, w włoskiej wersji Vai dove ti porta il cuore).
Jak mi coś wpadnie jeszcze do głowy to dorzucę:)
dzięki dzięki, juz sobie podrukowałam (Severgnini), na deser jutro poczytam. Tak, po włosku, ale w ramach luzów produkcyjnych i po polsku może będzie

Buona notte ;)

« 

Życie, praca, nauka