czas historyczny

Temat przeniesiony do archwium.
czas historyczny to passato remoto, tak? pytam, bo nie jestem pewna, wiem, ze musze sie takowego nauczyc a nie niestety nie bardzo sie orientuje ktory to jest...jesli ktos potwierdzi bede wiedziec czego szukac :) dzięki
yess...passato remoto to rzeczywiście czas historyczny..i mimo wszelkich trudności niezbędny do czytania książek, czasem prasy itp..a i do komunikacji werbalnej ;)) Pozdrawiam i miłego szukania!
tak właśnie słyszałam...dziękuje serdecznie :)
a ja chciałam się dowiedzieć w jakim czasie powiedzię taki zdanie:"Powiedz jej, że ...cośtam, cośtam"terazniejszy?, przyszły?,tryb rozkazujący?niby takie proste a nie wiem....
moze rozbuduj, to costam, costam ;-), bo tak teoretycznie, to powinno byc congiuntivo, ale zalezy co chcesz wyrazic...
np."powiedz jej że na obiad możesz zrobić rybę"
albo"powiedz mu żeby dał ci spokój"
itd.
Trishyo;-) Od niedawna ucze sie wloskiego i zauwazylam, odwidzajac te strone, ze niezla z ciebie specjalistka. Mialabym do ciebie prosbe: czy moglabym przeslac na twego maila male tlumaczonko? Z angielskiego na wloski, nie jest trudne. Oczywiscie postaram sie sama przetlumaczyc..chodzi tylko o korekte bledów;-)Boardzo mi zalezy bo sie semestr kurczy i przydaloby sie A z wloskiego
dajesz taki czas jak jest po polsku. tzn jesli mowisz w czasie ter. to tlumaczysz na ter.
anna glasgow, wrzuc na [email] , zobaczymy co da sie zrobic;) pzdr
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę