Witam!
Zaczynam sie uczyc bardzo intensywnie jezyka wloskiego i potrzebne sa mi odpowiednie materialy. Przeszukalam juz forum, znalazlam pare podobnych tematow, takze prace domowa odrobilam, jednak nadal potrzebuje waszej pomocy...
Chce kupic sobie na poczatek 2 poziomy jakiegos dobrego podrecznika do nauki wloskiego+dobra gramatyke z cwiczeniami+cwiczenia gramatyczne i leksykalne
Jesli chodzi o wybor podrecznika zalezy mi na tym, aby bylo w nim duzo slowek, wyrazen..wiadomo, ze od samej gramatyki czlowiek jezyka sie nie nauczy...
Tak wiec mam na oku takie podreczniki i bylabym wdzieczna za pomoc w wyborze najlepszego:
1. Progetto Italiano 1,2 (ktos pisal, ze podrecznik jest dobry, jednak ma tylko 150 stron, pewnie duzo obrazkow...czy jest on warty zakupu?)
2. La lingua Italiana per Stranieri, Katerinov - nie wiem czy przypadkiem nie mieszam...czy to jest podrecznik do nauki czy gramatyka???? Jesli to jednak podrecznik, to czy warto go kupic? Ktos pisal, ze jest tam duzo gramatyki i malo slownictwa, czy to prawda?
3. Linea Diretta 1a,1b,2 - nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym a i b. Zarowno przy a jak i b jest napisane: elementare. Czyli po prostu rozbili jedna ksiazke na dwie, aby ludzie wiecej kasy wydali? Co sadzicie o tym podreczniku?
4. Rete - szczerze mowiac nic o nim nie wiem.
5. Parlando Italiano- takze nic o nim ni wiem
Moze sa jeszcze jakies lepsze podreczniki? Bede wdzieczna za pomoc!!
Chcialabym jeszcze kupic jakas dobra gramatyke z cwiczeniami. Najbardziej zalezy mi na tych cwiczeniach...moze jest jakas osobna ksiazka tylko z cw.?
Co sadzicie o gramatyce Una grammatica Italiana per tutti 1,2?
Do tego chcialabym od poczatku wzbogacac slownictwo, takze przydalaby mi sie takze jakas ksiazka z cw. leksykalnymi
Bede wdzieczna za jakieklwiek informacje!! Prosze pomozcie, bo bede kupowala w ciemno, nie mam mozliwosci isc do ksiegarnii...
Pozdrawiam