Dziewczyny, pomozcie w wyborze:((((

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!

Zaczynam sie uczyc bardzo intensywnie jezyka wloskiego i potrzebne sa mi odpowiednie materialy. Przeszukalam juz forum, znalazlam pare podobnych tematow, takze prace domowa odrobilam, jednak nadal potrzebuje waszej pomocy...

Chce kupic sobie na poczatek 2 poziomy jakiegos dobrego podrecznika do nauki wloskiego+dobra gramatyke z cwiczeniami+cwiczenia gramatyczne i leksykalne

Jesli chodzi o wybor podrecznika zalezy mi na tym, aby bylo w nim duzo slowek, wyrazen..wiadomo, ze od samej gramatyki czlowiek jezyka sie nie nauczy...

Tak wiec mam na oku takie podreczniki i bylabym wdzieczna za pomoc w wyborze najlepszego:

1. Progetto Italiano 1,2 (ktos pisal, ze podrecznik jest dobry, jednak ma tylko 150 stron, pewnie duzo obrazkow...czy jest on warty zakupu?)

2. La lingua Italiana per Stranieri, Katerinov - nie wiem czy przypadkiem nie mieszam...czy to jest podrecznik do nauki czy gramatyka???? Jesli to jednak podrecznik, to czy warto go kupic? Ktos pisal, ze jest tam duzo gramatyki i malo slownictwa, czy to prawda?

3. Linea Diretta 1a,1b,2 - nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym a i b. Zarowno przy a jak i b jest napisane: elementare. Czyli po prostu rozbili jedna ksiazke na dwie, aby ludzie wiecej kasy wydali? Co sadzicie o tym podreczniku?

4. Rete - szczerze mowiac nic o nim nie wiem.
5. Parlando Italiano- takze nic o nim ni wiem

Moze sa jeszcze jakies lepsze podreczniki? Bede wdzieczna za pomoc!!

Chcialabym jeszcze kupic jakas dobra gramatyke z cwiczeniami. Najbardziej zalezy mi na tych cwiczeniach...moze jest jakas osobna ksiazka tylko z cw.?

Co sadzicie o gramatyce Una grammatica Italiana per tutti 1,2?

Do tego chcialabym od poczatku wzbogacac slownictwo, takze przydalaby mi sie takze jakas ksiazka z cw. leksykalnymi

Bede wdzieczna za jakieklwiek informacje!! Prosze pomozcie, bo bede kupowala w ciemno, nie mam mozliwosci isc do ksiegarnii...

Pozdrawiam
Witam chcesz to poprzesyłam ci troche materiałow , fajna rzecz do nauki słówek jest własnie na tej stronie płacic 9,90 i masz na kompa nauke słowek.
Ja polecam Katerinova. Według mnie jest bardzo dobrze napisany i wiele się z niego nauczyłam.
Julia!

Bede wdzieczna za te materialy!! Moj adres [email]
Z gory dziekuje...

Kto takze poleca Katerinova, czyli jednak to podrecznik? Jest tam duzo slowek, wyrazen, ogolnie leksyki??
jest tam duzo gramatycznych zadan to przede wszystkim, jakies tam drobne czytanki rozpoczynajace dane zagadnienie gramatyczne. Ucze sie z niego na lekcjach prywatnych, slownictwo jest wypisane na kazdej stronie w dole, nawet sporo tego. Moze i cwiczen jest sporo ale na pewno znajda sie tez wady takie jak schematycznosc zadan, bywa ze jest zadanie robione na jeden schemat, heh ale wiadomo ta ksiazke pisali Wlosi:) W kazdym razie nie powiem zebym sie w niej zakochala ale wycwiczylam gramatyke, do samego slownictwa nie polecam co nie znaczy ze go tam nie ma, po prostu forma bardziej nastawiona na poznanie jezyka a potem wzbogacanie go w leksyke. Takze musisz okreslic na cyzm ci bardziej zalezy. Mimo wszystko zdecydowanie polecam to niz wszelkie ciao itd dostepne na naszym ubogi rynku.
ja polecilabym progetto italiano > jest to dosyc aktualna ksiazka > i sama forma ( tzn jest ascolto, sa dialogi, artykuly z gazet, cwiczenia gramatyczne) jest interesujaca --> do wielu tekstów sa podane linki do stron internetowych gdzie mozna znaleźć wiecej informacji ; jednym slowem milo sie uczy z takiej ksiazki . w zestawie jest : libro dei testi, libro degli esercizi i płyta z ascolto
zycze powodzenia w nauce! saluti
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa