Podręcznik

Temat przeniesiony do archwium.
Co sądzicie o książce "La Prova Orale 1" wyd. Edilingua? Chodzi mi o to, czy nadaje się do podszlifowania sobie umiejętności wymaganych na egzaminach??? Nadaje się do samodzielnego poćwiczenia na egzaminy? Może znacie jakąś inną podobną książkę?
Ja mam La prova Orale 1 i 2 ale wg mnie są to książki, z których korzysta się pod okiem nauczyciela. Wszystkie pytania zawarte w książce służą raczej do rozbudowanych wypowiedzi ustnych, ewentualnie pisemnych. W 2 są dodatkowe teksty do przeczytania i skomentowania, a w 1 oprócz lessico utile (słowniczka z potrzebnymi wyrazami do każdego tematu) są fotografie do opisania i pytania na które odpowiadamy głównie mając na uwadze naszą kulturę, lub włoską i nasze doświadczenia i obserwacje.
Mimo wszystko uważam, że książka jest bardzo fajna, i przydatna do nauki przed egzaminem, ale nie samodzielnej. :)
A znasz może jakieś inne książki tego typu?
Mnie osobiście bardziej się podoba "Sapore d'Italia" choć jest na pewno na wyższym poziomie niż Prova Orale. Wydawnictwo to samo, czyli Edilingua. Na początku każdej lekcji tekst potem słowniczek do niektórych słów, bardziej skomplikowanych, następnie pytania na rozumienie tekstu, pytania do rozwinięcia się w dyskusji, temat na który należy napisać wypracowanko i sytuacja do rozwinięcia jeśli uczniów jest więcej niż jeden.
W sumie książka jest raczej też do robienia z nauczycielem ale zawiera chyba więcej słownictwa, niż la prova orale, a poza tym jesli o nie Ci chodzi to kup sobie w empiku panoramę, jęsli przeczytasz sobie całą i nauczysz się z niej wszystkich słówek, to wówczas nie powinieneś mieć problemu ze zrozumieniem tekstu.
Grazie mille!!! A znasz może podręcznik Scriviamo! tego samego wydawnictwa?
oglądałam go pamiętam w Krakowie w italicusie ale niestety nie pamiętam, bo w sumie minął rok. Coś mi w tej książce nie pasowało bo jej nie kupiłam, hehe.
http://www.edilingua.it/default.asp

To jest strona edilingua. Mozesz zawsze kliknąć na pozycje, a potem zajrzeć w spis treści i zobaczyć nawet kilka stron książki.
To samo ze stroną http://www.almaedizioni.it/ choć mnie się wcale nie podobają ich książki ale rzecz jasna jest to kwestia gustu.

Miłego szukania:)
Któy celi zdajesz?
A widziałaś "I verbi italiani"( Sonia Bailini, Silvia Consonno; Alma Edizioni )?
Mnie się podoba. Są wszystkie czasy i tryby bardzo przystępnie opisane, ćwiczenia, odpowiedzi.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia