włoskie seriale filmy etc

Temat przeniesiony do archwium.
hej jakie znacie fajne włoskie seriale, filmy? Ostatnio w tv zaciekawił mnie serial Don Matteo...
http://www.raiclicktv.it/raiclickpc/secure/homePage.srv
fiction
Ja bardzo lubie "Raccontami" (lata '60)
A ja zaczęłam oglądać też na raiclick: "Ho sposato uno sbirro" :)
polecam "Commesse"
un posto al sole na raitre
beznadziejne sa wloskie seriale ze swoja sztucznoscia,az klujaca w oczy ,z tymi wyuczonymi na pamiecec racytacjami tekstu,az dretwymi..albo egzaltowanymi uczuciami,najlepiej im wrzaski i krzyki wychodza..hmmm typowo wloskier i nie udawane.Po prostu taka mam opinie porownujac seriale wloskie do amerykanskich za jakimi przepadam/szczegolnie sensacyjne/wloska dretwota az bije po oczach,to dla mnie jakies udawane szkolne aktorstwo,naiwne do przesady,jak rowniez i fabula zawsze naciagana,niedorobki scenariusza,czasami podobne do seriali brazylijskich,ogolem kaszana totalna.Widzialm moze 2 lub 3 dobre seriale/szczegolnie te o mafii,chocby Osmioronica,Capo di tutti capi,serial z Raulem Bova jako kapitanem karabinierow..nie pamietam tytulu/Bova to moj ulubiony aktor/te seriale dotyczace tematyki wloskiej i spraw polityczno kryminalnych odbieram jako autentyczne i nie neguje ich wartosci przekazu.Reszta to kaszana ,bryndza i szajs
chyba jednym z najbardziej znanych włoskich seriali jest Elisa di Rivombrosa. Polecam. Gorzej już z kontynuacjami tego serialu no al w końcu chodzi przede wszystkim o osłuchanie się.
Teraz jestem na serialu Capri - szczerze mówiąc poziom średni, no ale jak już mówiłam - chodzi o słuchanie i rozumienie.
A Elise polecam :)
Wiekszosc wloskich seriali jest rzeczywiscie na bardzo niskim poziomie. Najbardziej popularnym i chyba tez tasiemcowym jest Incantesimo. Potem jest tez serial Carabinieri, a no i moja tesciowa lubuje sie w Centovetrine.
odnawiam temat :) czy ktoś zna jakieś stronki gdzie można obejrzeć seriale po włosku, cos jak u nas vod.onet.pl czy program ipla???
Ja polecam serial "Un medico in famiglia". Śledzę go od jakiegoś czasu i przyznaję, że bardzo mnie zaciekawił. Dla zainteresowanych: www.unmedicoinfamiglia.rai.it
Jest wszystkie 7 sezonów :)
O! Właśnie sobie od dzisiaj będę oglądał ten serialik. Zauważyłem, że nie mając zbyt częstego kontaktu z językiem (włoskiej telewizji już nie mam), tracę umiejętność swobodnego wysławiania się. Nie dopuszczę do tego.
A pamięta ktoś taki serial włoski, który leciał na TVP2 a jedyne co z niego pamiętam to rodzina, dwoje dzieci, wątek rozwodu. Wiem, że była tam też gosposia a żona czyli główna bohaterka pracowała w szpitalu. Może komuś on utkwił w pamięci bo leciał dosyć długo w tv i o ile pamiętam to w wakacje. Pomoże ktoś??
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka