Nauka włoskiego

Temat przeniesiony do archwium.
Witam:) od pewnego czasu, mysle o nauce włoskiego. Lecz nie mam skad zaczerpnac informacji dotyczacych tego czy nauka tego jezyka jest trudna. Mam juz nie mile doswiadczenie z francuskim (inaczej sie pisze inaczej sie wymawia), i znoawu nie chcialabym sie rozczarowac. Czy moglby ktos mi ktos ogolnie scharakteryzowac trudnosc/ latwosc nauki tego jezyka??
Nie potrafisz pojac roznicy miedzy passe compose a imparfait i zabierasz sie za nastepny jezyk?:D
Francuskiego sie ucze bo musze, bo w mojej szkole jest obowiazkowy. A co do wloskiego zawsze mnie interesowal i tego bym sie chcial uczyc z zamilowania.
Nie wiem czy to dobra wiadomosc dla Ciebie, ale gramatyki: wloska i francuska sa niemal identyczne;)
Aha;/
Dzieki.
Przepraszam , że się wtrącam, ale Agatko nie przejmuj się ja przez trzy lata uczyłam się francuskiego bo także miałam go obowiązkowo w szkole i szczerze nie rozumiałam ani nie lubiłam tego języka , a we włoskim jestem wprost zakochana i wydaje mi sie o wiele prostszy i od rancuskiego i od angielskiego :)
Włoski, moim zdaniem, wcale łatwy nie jest. Chyba, że komuś wystarczy znajomość języka na poziomie naprawdę podstawowym, bez congiuntivo i różnych niuansów gramatyczno-idiomatycznych.
Ciao mam pytanko czy język włoski jest trudny czy uczyłaś się go ? Jak to jest ?
Mam problem ponieważ chciałabym się go w liceum uczyć bo francuski mi się znudził co proponujesz ? Może jakaś podpowiedż ?
Hej to zależy kogo pytasz, zgodzę się z Ellison że congiuntivo i ta reszta nie jest aż tak prosta, ale mimo to polecam włoski całym sercem :)
Ale i tak sprobuje wloskiego. Ten jezyk wedlug mnie jest ...hmmm magiczny ^_^ !! Francuski nigdy mnie nie pociagal, zostalam "zmuszona" do nauki i nauczycielka, pozal sie Boze. Mam nadzieje ze z wloskim bedzie inaczej i przedewszystkim mam CHECI I CHCE a to tez duzo robi.
Dziekuje za odp!! :)
Chęci i wola nie robią dużo, robią WSZYSTKO :)
powodzenia :)
ok dzięki xdd :D
Francuski jest piękny. Kiedyś, co zupełnie niewykluczone, spróbuję się go nauczyć.
Z wloskim jest tak: im dalej w las, tym wiecej drzew. Na poczatku jest oszalamiajaco latwy, potem jest corza wiecej trudnosci. Takze dla Wlochow. Niewielu mowi poprawnie.
Zgadzam się z tobą w 100 %
Linn- dokładnie jest tak,jak piszesz. Jak mnie denerwują ludzie,którzy mówią,że włoski jest taaaki prosty... Stara prawda,że im bardziej się w coś wgłębiamy, tym więcej problemów napotykamy. Ale wszystkie trudności można pokonać,szczególnie gdy nauce towarzyszy radość i przyjemność :)
Odradzam angielski,to masakra jezyk.Tyle tylko ze ma zastosowanie praktyczne w codziennej komunikacji na swiecie.Kompletny belkot i chaos ròznych wymieszanych jezyków,ktòre sa do siebie nie dostosowane lub niespójne.Ale mam go na co dzien z koniecznosci :(,polski jest fajny.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Brak wkładu własnego