WŁOSKI-początek, podręcznik, interakcja z hiszpańs

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Chcę rozpocząć naukę włoskiego - mam jednakże jedna wątpilwość- otóż w szkole musze się uczyć hiszpańskiego (mimo, że go nie lubię - musiałam wybrać miejsze zło, bo niemieckiego absolutnie bym nie zniosła)
Czy bardzo mocno będą mi się te języki mylić?
Chcę opanowac włoski w stopniu zaawansowanym, chcę się skupic na tym języku bo go lubię a hiszpański.... sobie odpuścic, no tyle co w szkole.
Możecie mi też polecić jakiś dobry, solidny podręcznik do samodzielnej nauki?
SWłyszałam o Progetto Italiano, że jest niezły...Słyszałam o kursach PONSA, że można też się z nich jako-tako nauczyć.
A może wartoby się zapisać na jakiś kurs? Co prawda wolałabym się uczyć samodzielnie w domu...
Czekam na wasze opinie, dziekuję
Co do podrecznikow do wloskiego raczej nie moge nic polecic (nie ucze sie wloskiego), ale jak juz masz w szkole hiszpanski to nie odpuszczaj,postaraj sie jak najwiecej go nauczyc. Ludzie placa ciezkie pieniadze za kursy jezykowe, wiec jak tak czy tak go masz w szkole, wykorzystaj ta szanse, nawet jak niespecjalnie Ci sie podoba. Nigdy nie wiadomo gdzie Cie wywieje, co Ci sie w zyciu przyda, a Hiszpanski to bardzo przydatny jezyk, no i dla Polakow chyba najlatwiejszy jezyk obcy, naprawde warto go znac.
Ja znam wloski, a ucze sie hiszpanskiego. Dobra znajomosc wloskiego bardzo pomaga. Nie wiem jak to jest, kiedy czlowiek uczy sie ich jednoczesnie. Moze to komlikowac sprawe, gdyz istnieje sporo roznic / wiel z nich wprowaza w tzw. maliny /.
Progetto do samodzielnej nauki ? Hm, to tylko jeśli jesteś filologiem i to do tego zdeterminowanym. Uczę z Progetto 2 osoby .. ten podręcznik ma zdecydowanie szybkie tempo i raczej nie obfituje w objaśnienia dla początkujących.
To co w takim razie polecacie do samodzielnej nauki? Zalezy mi na jakimś naprawdę dobrym podręczniku.
Może faktycznie zastanów się na początek nad jakimś kursem multimedialnym, np. Profesor Marco? Sama uczę się z pomocą tego programu (ale uczę się tez na kursie) i widzę ile wiedzy z niego wynoszę, czasem zdaje mi się, że więcej niż z kursu. :) A program jest dużo tańszy niż kurs. :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka