Il condizionale

Temat przeniesiony do archwium.
Uczę się włoskiego od podstaw samodzielnie.
Korzystam teraz z podręcznika Allegro 2 i już w 2 lekcji pojawia się il condizionale semplice.
Chciałam potrenować gramatykę z pomocą I verbi italiani Alma Edizioni ale tam rozdział o il condizionale uwzględnia razem i il condizionale semplice i il condizionale composto.
Po 1 części podręcznika znam podstawowe czasy teraźniejsze i przeszłe.
Widzę,że w opisie il condizionale composto są odniesienia do przyszłości stąd moje pytania:
czy brać się za condziionale semplice i composto razem już teraz czy może ograniczyć się narazie do semplice?
Czy i jeśli tak to jakich czasów przyszłych (albo innych struktur) powinnam się nauczyć przed nauką il condizionale composto?
Czy znacie może jakieś inne podręczniki do gramatyki (poza I verbi italiani) albo strony www (mogą być po włosku, angielsku, francusku lub hiszpańsku, a nawet po rosyjsku)
w których/na których znajdę jakieś ćwiczenia dotyczące il condizionale semplice (presente) i il condizionale composto?
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie
Może zaufaj podręcznikowi? ;)
Chociaż najczęściej przed trybem warunkowym robi się jeszcze czasy przyszłe (futuro semplice, anteriore). Czasowniki tak samo zmieniają podstawę słowotwórczą w przypadku czasów przyszłych i trybu warunkowego, więc może to jakieś ułatwienie (avere: avrai, avresti). A potem imperativo, a stąd już tylko krok do congiuntivo presente i innych. Na koniec passato remoto, taka wisienka na torcie :]
dziwne wydaje mi się że w podręczniku przed condizionale semplice nie było mowy o futuro semplice (czyli prostym czasie przyszłym).
Wg mnie najpierw powinnaś się nauczyć il futuro semplice, a dopiero potem il condizionale, ponieważ budowa czasu przyszłego i trybu przypuszczającego są bardzo podobne (np. te same zasady wyjątków). Ale skoro już przerobiłaś il futuro semplice, to na Twoim miejscu przerobiłam od razu il condizionale composto, bo pod względem budowy nie jest trudny (trochę trudniejszy pod względem zastosowania).
Dobre ćwiczenia na ten temat znajdziesz w "Una grammatica italiana per tutti 1" wydawnictwo Edilingua. Tam też jest dobrze wyjaśniona teoria..