Ja z książek Katerin Katerinov znam "Bravissimo" - to był przez 2 lata mój podręcznik i muszę powiedzieć że nie wspominam go dobrze, przede wszystkim dlatego, że bez kogoś, kto cokolwiek wyjaśni po polsku nic się z tej książki nie nauczy, po prostu dlatego że wszystko jest po włosku. Ja rozumiem, że to jest "lingua italiana per stranieri" ale wolę jednak książki z których sama się czegoś mogę nauczyć.
Parę miesięcy temu kupiłam (za 20 zł) samouczek "Włoski w 3 miesiące" wyd. Pons i muszę powiedzieć że ta książka mi się podoba: ładnie poukładany materiał (każda lekcja to dialog z tłumaczeniem, ćwiczenia do niego i zagadnienie gramatyczne), w każdym rozdziale słowniczek, na płycie nagrania dialogów i ćwiczenia "ze słuchu" (więc na dobrą sprawę można sobie wrzucić nagrania na odtwarzacz i uczyć się słuchając). Ogólnie dobra rzecz, uczy nie tylko słówek i gramatyki ale także mówienia. Myślę, że jak ktoś chce się zacząć uczyć języka od podstaw to jest to bardzo dobry sposób. Jedyne, co mi się nie podoba to to, że materiał jest poukładany tylko lekcjami, trudno znaleźć jakieś słówka na dany temat albo konkretne zagadnienie gramatyczne jak się nie wie w której lekcji było. Ale jak się opanowuje wszystkie lekcje po kolei to wszystko jest ok :)