Blondynka na językach

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Czy wiecie coś na temat tego kursu? Nadaje się dla osób początkujących?
Z góry dziękuję za informacje.
Nie korzystałam, przejrzałam tylko i osobiście mi się nie spodobało. Jak ktoś chce się w miarę sensownie uczyć języka to bardziej standardową metodą - z nauką gramatyki, słówek, wyjątków itd. Wydaje mi się że bez nauki gramatyki, "instynktownie", to się można szybko nauczyć mówić... ale na zasadzie "Kali mieć krowę" - dogadać może się dogadasz, ale języka tak na prawdę nie poznasz. Może taka metoda wzbogacania słownictwa i uczenia się gotowych wyrażeń może się przydać komuś, kto ma już jakieś podstawy i wie jak się tym posługiwać, ale tak zupełnie od zera... nie wydaje mi się.

Podkreślam: to tylko moja opinia oparta na pobieżnym zapoznaniu się z kilkoma książkami z tej serii i z tym jak te książki są zbudowane. Może się wypowie tutaj ktoś, kto korzystał i może więcej powiedzieć.
Małe uzupełnienie:
Biorąc pod uwagę opinie jakie znalazłam to tym bardziej nie jestem przekonana do tego kursu:

"Uwaga do języka niemieckiego. Nie podaje pani rodzajników w tłumaczeniach słów. Np Uhr zamiast die Uhr. Dopiero w zdaniach ktoś kto już miał z tym językiem do czynienia może się domyśleć. Ta książka jest dla tych właśnie osób. "

Znalazłam kilka podobnych uwag. To nie zachęca.

Poza tym jeszcze chcę zwrócić uwagę że próba nauczenia się mówienia w obcym języku "na logikę", bez żadnej znajomości gramatyki może przynieść nie najlepsze skutki, np. I feel train to you albo sedia a rotelle (fotel na kółkach - wózek inwalidzki) jako fotel biurowy (tego rozróżnienia się ostatnio nauczyłam na forum ;)). Tak więc kierowanie się logiką w nauce języków nie zawsze jest wskazane ;)
edytowany przez Silva90: 01 cze 2011
Też oglądałam ten kurs i też jestem raczej sceptycznie nastawiona do tej metody.
Miało być jak w książkach z serii assimil ale moim zdaniem wyszło sporo słabiej.
Przypomina trochę słownik tematyczny z serii ucz się sam ale z dwojga ja zdecydowanie bardziej polecam ucz się sam i wydawnictwo literackie niż książki z tej serii.
Obejrzałam kilka książek blondynka na językach i żadna nie wzbudziła mojego zachwytu.
A co do takiej metody nauki lepiej sięgnąć po Assimil albo po serię Mówimy po...Wydawnictwa Literackiego. A jeśli chodzi o włoski od podstaw warto sięgnąć po Katerin Katerinov
Szczególnie że można znaleźć tą książkę na chomikuj.pl
Ona rzeczywiście zapewnia niemal instynktowną naukę krok po kroku
Ja z książek Katerin Katerinov znam "Bravissimo" - to był przez 2 lata mój podręcznik i muszę powiedzieć że nie wspominam go dobrze, przede wszystkim dlatego, że bez kogoś, kto cokolwiek wyjaśni po polsku nic się z tej książki nie nauczy, po prostu dlatego że wszystko jest po włosku. Ja rozumiem, że to jest "lingua italiana per stranieri" ale wolę jednak książki z których sama się czegoś mogę nauczyć.

Parę miesięcy temu kupiłam (za 20 zł) samouczek "Włoski w 3 miesiące" wyd. Pons i muszę powiedzieć że ta książka mi się podoba: ładnie poukładany materiał (każda lekcja to dialog z tłumaczeniem, ćwiczenia do niego i zagadnienie gramatyczne), w każdym rozdziale słowniczek, na płycie nagrania dialogów i ćwiczenia "ze słuchu" (więc na dobrą sprawę można sobie wrzucić nagrania na odtwarzacz i uczyć się słuchając). Ogólnie dobra rzecz, uczy nie tylko słówek i gramatyki ale także mówienia. Myślę, że jak ktoś chce się zacząć uczyć języka od podstaw to jest to bardzo dobry sposób. Jedyne, co mi się nie podoba to to, że materiał jest poukładany tylko lekcjami, trudno znaleźć jakieś słówka na dany temat albo konkretne zagadnienie gramatyczne jak się nie wie w której lekcji było. Ale jak się opanowuje wszystkie lekcje po kolei to wszystko jest ok :)
Dziękuję za odpowiedzi. Chyba nie skorzystam z pomocy tego kursu. Czytałam złe opinie o angielskim brytyjskim, więc nie jestem przekonana. Ale każdy uczy się inaczej.
Obecnie uczę się z książki "język włoski dla początkujących. ucz się sam" i kilku innych...
edytowany przez majka_majka: 14 cze 2011
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę