Witam. Wielu z was temat może zostać uznany za bezsensowny lecz zaryzykuję. Mam 16 lat i cóż, w szkole uczę się już wiele lat języka Angielskiego i Niemieckiego... Angielski u mnie to ogranicza się do kilku słówek a Niemiecki już lepiej lecz jakoś nie zamierzam wyjeżdżać do tego kraju. Za to od kilku lat chciałbym się nauczyć Włoskiego. Jak dla mnie to piękny język ale nie o tym mowa.
Moje pytanie brzmi, czy można się samemu nauczyć tego języka? Nie chodziło by mi tutaj o jakiś perfekcyjną znajomość języka ale zaczynając od jakiegoś komunikatywnego stopnia i coraz wyżej?
Jeśli się da to jakieś macie rady na początek? Wiem tylko tyle, że słuchać, czytać i tak naokrągło. Moje jedyne osiągnięcie z tym językiem jest takie, że potrafię
przeczytać tekst piosenki "Ti amo" bo jest prosta ;) a nawet część znam na pamięć choć, gdyby kazał mi ktoś to napisać to była by to dla mnie czarna magia.
I jeszcze jedno małe pytanko. Czy używał ktoś urządzenia SITA ? Czy ktoś dzięki temu się nauczył języka? Choćby do stopnia komunikatywnego?
Troszkę się rozpisałem ale myślę, że dla was to nie problem :) Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi nawet te złe które mogą mnie obrazić za ten temat...