Ciao :) Ostatnio ściągnęłam płytkę Paolo Meneguzziego "Musica" i bardzo spodobała mi się piosenka "Ti Amo Ti Odio". Sama nie uczę się włoskiego, znam tylko kilka podstawowych zwrotów, ale postanowiłam spróbować ją przetłumaczyć ze słownikami i innymi pomocami ;) W związku z tym miałabym ogromną prośbę, żeby ktoś je sprawdził, a raczej poprawił moje błędy, bo wątpię, żeby cokolwiek było tu dobrze :D Z góry wielkie dzięki :)
Oto "tłumaczenie":
Facile per te decidere rubarmi l'anima // Łatwo jest ci decydować o skradzeniu mi duszy
e poi fuggire // a potem znikać
difficile per me nascondere paure e lacrime // trudno jest mi ukrywać strach i łzy
facile tornare qui da me con gli occhi lucidi // łatwo mi tu wrócić z błyszczącymi oczami
di un nuovo errore // z nowym błędem (nowego błędu?)
impossibile ancora crederti // jeszcze niemożliwe ci uwierzyć
troppo facile per non coinvolgersi // zbyt prosto być nie zaangażowanym
giocare in bilico tra amore e sesso // bawić się w niestałości pomiędzy miłością i seksem
impossibile per me accettare che per te è // niemożliwe jest dla mnie akceptowanie tego, co dla ciebie jest
lo stesso // tym samym
ti sembra facile sai solo fingere //wydaje ci się, wiesz, łatwo tylko udawać
mentre in un cinema io sto affondando ormai //gdy w jakimś kinie już się zatapiam
oh oho oho... // oho oho oho
ti amo ti amo per tutta l'estate // kocham cię kocham cię przez całe lato
ti odio ti odio ti ho dato la vita // nienawidzę cię, nienawidzę cię, daję ci życie
ti amo ti amo // kocham cię, kocham cię
e adesso mi chiedo ma dove ho sbagliato // a teraz proszę, ale gdzie pomyliłem się
che cosa è successo // co jest sukcesem
ti amo ti amo domeniche vuote // kocham cię, kocham cię, niedziele puste
ti odio ti odio non c'è via d'uscita // nienawidzę cię, nienawidzę cię, nie ma drogi wyjścia
ti amo ti odio ti amo // kocham cię, nienawidzę cię, kocham cię
ti amo e ti odio // kocham cię i nienawidzę
per te è facile negare la relatà con // tobie jest łatwo zaprzeczać rzeczywistości z
l'inconscienza che // nieświadomością która
muove i tuoi fianchi // porusza twoimi biodrami
impossibile per me difendermi sono // niemożliwe dla mnie jest bronić się
colpevole // winny
ti sembra facile sai solo chiedere // wydaje ci się, wiesz, łatwo tylko prosić
non sai che male fai non sai che attrice sei // nie wiesz, że źle robisz, nie wiesz, że jesteś aktorką
oho oho oho... // oho oho oho...
ti odio ti odio ti ho dato la vita // nienawidzę cię, nienawidzę cię, daję ci życie
e adesso mi chiedo ma chi ti ha cambiato che // a teraz proszę, lecz kto cię odmienił, że
sbagli ho commesso // błędy, które popełniłem
ti amo ti amo promesse cadute // kocham cię, kocham cię, obietnice upadłe
ti odio ti odio stavolta è finita // nienawidzę cię, nienawidzę cię, tym razem jest zakończona
...mai da te potrò difendermi... // ... nigdy nie będę mógł obronić się przed tobą
mai da te potrò dividermi... //nigdy nie będę mógł obronić się przed tobą...
e adesso mi chiedo ma dove ho sbagliato // a teraz proszę, ale gdzie pomyliłem się
che cosa è successo // co jest sukcesem
ti amo ti amo domeniche vuote // kocham cię, kocham cię, niedziele puste
ti odio ti odio non c'è via d'uscita // nienawidzę cię, nienawidzę cię, nie ma drogi wyjścia
ti amo ti amo promesse cadute // kocham cię, kocham cię, obietnice upadłe
ti odio ti odio stavolta è finita // nienawidzę cię, nienawidzę cię, tym razem jest zakończona
ti amo...ti odio... // kocham cię, nienawidzę cię