Witam ponownie. Tym razem prosiłbym o sprawdzenie listu, który będę potrzebował na wtorek. Temat listu jest następujący- Byłem kilka dni na wakacjach w Umbrii w gosp. agroturystycznym. Poznałem tam jakąś osobę z którą spędziłem cały swój czas. Mam napisać list do kolegi któy mieszka we Włoszech i:
- opisać miejsce gdzie mieszkałem i jak je znalazłem
- powiedzieć o osobie którą poznałem i co robiliśmy
- wskazać 2 powody dla których w następne wakacje kolega ma się tam wrócić ze mną.
Co do samego języka to do tej pory poznaliśmy passato prossimo, imperfetto i futuro semplice. Błędy na pewno będą bo dopiero się uczę a przez nawał innej nauki trochę odpuściłem naukę na bieżąco. W wakacje planuję wszystko nadrobić. Tutaj jest treść mojego listu:
Ciao Marco!
Come stai? Come sta la tua famiglia? Qui tutto bene. Come sai a Luglio ho trascorso qualche giorno a Orvieto. Ho alloggiato in bellisimo casetta vicino di montagna. Ho trovato questo posto in internet. Nel corso di vacanza ho conosciuto Francesca. Lei aveva 20 anni, abitava a Orvieto e studiava all'universita[tej części nie byłem pewny czy pisać w imperfetto czy w passato prossimo?] Insieme abbiamo visto il centro di citta, siamo andati a montagna e anche abbiamo cavalcato. Per la prossima vacanze deve toranare con me..... [brakuje mi pkt 3 listu ponieważ nie mam pomysły co by tu napisać. Myślałem że mógłby jechać ze mną żeby zmienić otoczenie, odpocząć od dużęgo miasta, ale nie byłem w stanie ubrac tego w słowa- jeśłi ktoś miałby jakiś pomysł byłbym wdzięczny] Ora ti lascio perche devo studiare. Ti abbraccio
Znając życie będzie sporo do poprawy, ale akurat łatwiej jest mi zrozumieć lub coś powiedzieć( może dlatego że tylko w tej formie miałem kontakt z tym językiem i to kilka lat wstecz) a nad pisaniem muszę się dłużej zastanawiac.
Z góry dzięki za poświęcenie czasu nad moimi wypocinami :)