szybkie pytanko

Temat przeniesiony do archwium.
witam wszystkich! szybkie pytanko - Jak sie nazywaja po włosku rolety? takie na okna, zwijane?
le persiane, le veneziane- zależy od typu
le persiane ja ciagle ten zwrot slyszalam
le veneziane to raczej te zaluzje, ktore my uzywamy w polsce
to sie chyba nazywa le tende avvolgibili , bo persiane i veneziane to sa te zewnetrzne zaluzje z zeberek:-)ale moze jeszcze jakis spec sie wypowie:-)
dzieki sliczne za wszystkie odpowiedzi. myśle że to bedą tende avvolgibili bo dwa pierwsze okreslenia juz znam i to napewno nie są rolety.Mówi sie jeszcze seranda ale to tez sa te zewnętrzne.
Pozdrawiam !!!:)
le taparelle(nie jestem pewna czy jedno czy dwa "p","pp")ale to na pewno one!!
sprawdzilam i ma byc przez 2 "pp" le tapparelle
mhm....

tapparèlla

s. f., denominazione region., e spec. settentr., della persiana o serranda avvolgibile......
czyli tylko na poludniu?
mhm...
i u nas na "polnocy"tez tapparella

s. f. (fam.) persiana avvolgibile fatta con stecche di legno, di lega leggera o di plastica, incernierate tra loro
znalazlam tez takie okreslenie jak l'imposta
ja bylam w Kalabrii, i tam slyszalam tylko zwrot le persiane
a moze to poprost: le persiane avvolgibili
le persiane to powinny byc okiennice drewniane...te ,ktore otwierasz jak okno......a tapparelle "podciagasz"
mozna i tak
bocconcino a ty co masz na oknach?
ja juz sama nie wiem , pozostanmy przy tym la tapparella, zwykle rolety, a tyle klopotow sprawiaja;-)
cale szczescie, ze to mial byc krotki temat, co?;-)
znalazlam jeszcze "tende a rullo" i ze zdjecia wynika, ze to jest to, o co chodzilo:-)
http://www.amtende.it/tende_a_rullo.htm
no i chyba to jest to!:-) finalmente
CZYLI chodzilo o wnetrze nie o zewnatrz?
a ja jeszcze potocznie słyszałam, ogólnie o wszystkich zaciemniających wynalazkach "i scuri".
My w Polsce za klika lat(jak spowszednieje) też pewnie będziemy mieli 100 definicji.
chyba raczej nie, bo u nas nie mozemy doczekac sie, az slonce wyjdzie wreszcie zza chmur, wiec nie chowamy sie przed nim za bardzo;-)
ale modzie ulegamy, a Europa nas mobilizuje
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa