ćwiczenie z CELI2

Temat przeniesiony do archwium.
prosze wytłumaczcie mi o co chodzi w tym cwiczeniu,nie bardzo wiem jak go rozwiazac:
to jest polecenie (da un 70 ad un massimo di 80parole) -to akurat rozumiem:-)

dalej jest tak
"Lei ha letto alcuni consigli per affrontare meglio gli impegni nel primo giorno di lavoro o di studio della settimana

Potem jest cos takiego:
CHE FATICA IL LUNEDI'
1.Fare subito le cose che preoccupano di più
2.Decidere in fretta una cosa importante
3. Chiedere aiuto a un collega o a un amico per finire qualcosa
4.Non dimenticarsi di fare movimento
5. scrivere le tre cose più urgenti da fare nella settimana

Lei racconta cosa ha fatto lunedi' ed in che modo ha seguito i consigli elencati nella tabella. (aha bo te powyzsze zdania co napisalam to sa umieszcone w tabelce w takiej wlasnie kolejnosci)

Iniziare cosi:
Lunedi' mattina, come prima cosa, ho finito la mia ricerca in biblioteca, poi.....

To jest juz całe cwiczenie, przepisane słowo w słowo. Prosze wytłumaczcie mi o co w nim chodzi i przetłumaczcie na polski.

grazie mille
>"Lei ha letto alcuni consigli per affrontare meglio gli impegni nel
>primo giorno di lavoro o di studio della settimana

po przeczytaniu kilku rad aby jak najlepiej zaczac pierwsze obowiazki w nowej pracy, pierwszego dnia...

>CHE FATICA IL LUNEDI'
>1.Fare subito le cose che preoccupano di più
>2.Decidere in fretta una cosa importante
>3. Chiedere aiuto a un collega o a un amico per finire qualcosa
>4.Non dimenticarsi di fare movimento
>5. scrivere le tre cose più urgenti da fare nella settimana

CO ZA TRUD W PONIEDZIALEK
1.Natychmiast wykonac to co najbardziej przejmuje
2.Zadecydowac w mig cos waznego do zrobienia
3.Poprosic kolege lub przyjaciela aby skonczyc jedna rzecz
4.nie zapomniec o gimnastyce (o ruchu)
5.Zapisac trzy najwazniejsze rzeczy do wykonania w tygodniu

>Lei racconta cosa ha fatto lunedi' ed in che modo ha seguito i
>consigli elencati nella tabella.

Ma Pani opowiedziec co zrobila w poniedzialek i w jaki sposob wziela pod uwage rady wypisane w tabeli.

>Iniziare cosi:
>Lunedi' mattina, come prima cosa, ho finito la mia ricerca in
>biblioteca, poi.....
>
Zaczac w ten sposob:
W poniedzialek rano, po pierwsze, zakonczylam prace badawcza w bibliotece, potem...

? a potem co? :-)
milego czwiczenia... mysle ze musisz skleic razem pare wyrazow, na caly poniedzialek, idac w kolei jak punkty 1 zostal juz napisany... teraz 2 itd. nie wiem czy zrozumialas...
ciao
niestety nie bardzo rozumiem. to co ja mam tu opisc, ???
skad ja mam wiedziec co dla niej jest waznego do wykonania??? mam wszystko zmyslac???

Moze moglabys mi napisac to cwiczenie po polsku jak Ty bys to rozwiazala???
a ja postaram sie to potem przetłumaczyc na wloski.
Desmi ale ONA KTO? Ona to chyba tak ogolnie... lei czyli TU->TY, osoba ktora rozwiazuje czwiczenie...
ty powinnas wyobrazic sobie co robisz w poniedzialek...

ok

un momento...

bylo tak: "Lunedi mattina ho finito una ricerca in biblioteca..." czyli punkt 1, najwazniejsza rzecz do zrobienia...
teraz na punkt n.2 trzeba napisac nastepne zdanie, mniej czy wiecej zlozone aby opisac to co mialo byc, teraz nie pamietam...

to co napisalas jako pierwsza rzecz, to o nowej pracy bylo i jest awiazane z cwiczeniem? tego nie zrozumialam, myslalam ze to cos innego :-)
>to co napisalas jako pierwsza rzecz, to o nowej pracy bylo i jest
>awiazane z cwiczeniem? tego nie zrozumialam, myslalam ze to cos innego

Nie zrozumialas, bo przeczytalas za szybko i nie do konca.

"Lei ha letto alcuni consigli per affrontare meglio gli impegni nel primo giorno di lavoro o di studio della settimana

Co znaczy: " Przeczytala Pani kilka rad jak najlepiej stawic czola pracy lub nauce w pierwszym dniu tygodnia."

Potem jest ta tabelka z radami ( jak przezyc ten pierwszy dzien tygodnia).

A potem:"Lei racconta cosa ha fatto lunedi' ed in che modo ha seguito i consigli elencati nella tabella" - czyli: "Opowiada Pani co zrobila w poniedzialek i w jaki sposob stosowala sie do rad wyszczegolnionych w tabeli".

Masz to opowiadanie zaczac od:

"Lunedi' mattina, come prima cosa, ho finito la mia ricerca in biblioteca, poi...."

i potem opowiadac dalej, uwzgledniajac te punkty z tabelki.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia