pomóżcie agatcef;)

Temat przeniesiony do archwium.
co to jest la spiaggia libera di murazzi

co to sa te murazzi???
może to ?
I Murazzi, ovvero le arcate che costeggiano il Po, un tempo erano utilizzati come ricovero delle barche. Oggi sono uno dei punti nevralgici della movida torinese: quando scende la notte, i Murazzi accendono la voglia di divertirsi attraverso una ricca proposta di serate live e dj set nei club e nei locali della zona
i jeszcze stabilimenti balneari
pls!
http://www.comune.torino.it/torinoplus/italiano/nightlife/murazzi.html
zakład kąpielowy, kapielisko
czy to ma zwiazek z Turynem, Agatkof?:)
czyli to sa po prostu mury?
ale tylko te pelniace role walow???
nie wiem jak to po polsku ma byc...
no wlasnie nie....to bedzie wenecja
Murazzi
Voce veneziana, da muro. L'insieme delle strutture murarie erette a protezione della laguna veneta dall'azione erosiva del mare. Opere di difesa a mare in pietra d'Istria e pozzolana realizzate dal matematico Bernardino Zendrini a partire dal 1739 su commissione della Repubblica di Venezia lungo i litorali di Malamocco, Pellestrina e Sottomarina. Sono delle dighe frontali il cui obiettivo era di creare una barriera che impedisse al mare di aggredire ed erodere le rive. Furono ideati già nel 1716 da padre Vincenzo Maria Coronelli, religioso ravennate che operò principalmente a Venezia presso il convento di Santa Maria Gloriosa dei Frari, e che fu cosmografo e geografo molto importante durante il periodo della Serenissima. Vennero gravemente danneggiati durante la forte mareggiata del 4 ottobre 1966.
Fonte: Garzanti on line

tu sobie zobacz:
http://xoomer.alice.it/gyobon/bici/lidomurazzi.html

czyli spiaggia libera di murazzi, to bedzie plaza, na ktora wstep jest nieodplatny na tych "murkach":D
pzdr.
to taki nadrzeczny bulwar w Turynie
a--ha
murazzi
[Enciclopedie - Enciclopedia generale]

murazzi grossi muri di pietra ideati dal cosmografo V. M. Coronelli a rinforzo del litorale della Laguna Veneta, fra Pellestrina e Chioggia
dzieki genio i trish...to mi pasuje

a czy capanna (wciaz zwiazane z plaza) to bedzie przebieralnia czy cos innego?
mnie się to z jakimś obmywaniem kojarzy, booooh ?
capanna, Ago to generalnie chata, barak , szalas...moze chodzic np. o jakis barak, w ktorym na plazy jest bar...wszystko zalezy od kontekstu, sama przebieralnia to raczej lo spogliatoio:)
TRISHYA!
la spiaggia libera di murazzi
to bedzie plaza z tymi murazzi, za ktora sie nie placi
czy raczej chodzi o plaze, pozbawiona/wolna od murazzi

???

dzieki za link...juz to widze
ja bym powiedziala, ze spiaggia libera to jest plaza, za ktora sie nie placi...ale zasiewasz mi watpliwosci....:)
A nie jest to plaza wolna od nadmorskich walow ochronnych?
i czy koniecznie nadmorskich ?
wlasnie co do tego mam watpliwosci i zadalam takie pytanie powyzej

to dwa bardzo rozne znaczenia...i nie wiem ktore jest wlasciwe aj!
Bo ja sie spotkalam z "murazzi" jako wzmocnienia laguny weneckiej. A pytajaca wie czy to jej posuje do tlumaczenia. Bo jesli to jest tekst o Nilu, to moja sugestia jest bledna.
tak, co to sa murazzi to juz wiemy...trishya podala b.pomocny link, gdzie sa tez zdjecia
ale samo zdanie pozostawia watpliwosci...
>wlasnie co do tego mam watpliwosci i zadalam takie pytanie powyzej
>
>to dwa bardzo rozne znaczenia...i nie wiem ktore jest wlasciwe aj!

Nie czytalam dokladnie, ale mysle, ze chodzi o to co Ci napisalam wczesniej. Mysle, ze jakby byla z "murazzi" to by bylo uzyte "con" nie "di".
Przepraszam za macenie, ale nie moge myslec dalej. Lece do pracy.
agatkaf, ale nam cwieka zabilas;)
zobacz tutaj pod "villa paradiso", moim zdaniem to wskazuje jednak na nieodplatna plaze (dodam, ze "plaza" nie zawsze musi sie kojarzyc wylacznie z piaskiem, np. w Ligurii jest sporo plaz z kamieniami lub wlasnie na skalkach (scogli)

http://www.hotelsearch.it/alberghi/venezia.htm
pzdr:)
dziekuje wszystkim
niezawodni zawodnicy:-)*
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka